Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Temat: [145] Na zimnym silniku strzela w rure i nie wchogdzi na obr

winiarz
    Gość

Domyślnie

Ja znalazłem coś takiego : Producent: WRC Hiszpania.??

http://www.pompapaliwa.pl/?p=product...ame=ALFA-ROMEO

Co myślicie o tych przepływomierzach ???

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Przepływomierze to dość czułe urządzenia i kupowanie zamienników raczej się nie opłaca, bo na ogół dość szybko padają i może się okazać, że po krótkim czasie i tak kupisz boscha - na przepływomierzu raczej bym nie oszczędzał. Radzę też kupować nowe w sklepie, a nie jakieś używane albo na allegro.

winiarz
    Gość

Domyślnie

HMM a mam jeszcze jedno pytanko czy mogę pojeżdzic jakiś czas z odpiętym przepływomierzem ?? bo niby auto wtedy przechodzi w tryb awaryjny i nie wiem czy taka jazda może bardzo zaszkodzić silnikowi ??? bo jednak ta przeplywka to spory wydatek jak ma byc tylko orginał

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Jak ECU nie widzi danych z przepływki to przyjmuje parametry zastępcze i też jedzie, tyle że więcej pali i jest słabszy, ale nic się nie powinno stać. Natomiast kup przepływkę o takim samym numerze, jak masz w samochodzie i nie daj się naciągnąć na coś droższego. Mi chcieli sprzedać w 2 sklepach we Wrocławiu przepływomierz za 650 zł, bo sprawdzali po numerze VIN i taki im wychodził z katalogów, a ja miałem zamontowany przepływkę o zupełnie innym numerze i kupiłem ją za 280 zł.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Ford Focus Kombi Duratorq

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Jak ECU nie widzi danych z przepływki to przyjmuje parametry zastępcze i też jedzie, tyle że więcej pali i jest słabszy, ale nic się nie powinno stać.
    A takie glupie pytanie, może zacząc dymic przy bardzo wysokich obrotach? Bo u mnie takie coś się pojawia (mam lekko okopconą rurę wydechową, jakbym jeżdził ropniakiem) Kolega jechał za mną i mówił że jak tylko pedał docisnełem w podłogę to zaczeło dymic... i nie mam pojęcia czy to wina tego, bo olej z silnika nie znika, płyn chłodniczy też jest więc zostaje tylko niewłaściwie dobrana dawka paliwa.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Jak ECU nie widzi danych z przepływki to przyjmuje parametry zastępcze i też jedzie, tyle że więcej pali i jest słabszy, ale nic się nie powinno stać. Natomiast kup przepływkę o takim samym numerze, jak masz w samochodzie i nie daj się naciągnąć na coś droższego. Mi chcieli sprzedać w 2 sklepach we Wrocławiu przepływomierz za 650 zł, bo sprawdzali po numerze VIN i taki im wychodził z katalogów, a ja miałem zamontowany przepływkę o zupełnie innym numerze i kupiłem ją za 280 zł.
    Dokładniej rzecz biorąc korzysta z czujnika położenia przepustnicy.

winiarz
    Gość

Domyślnie

A takie glupie pytanie, może zacząc dymic przy bardzo wysokich obrotach?

Co do tego kopcenia to ja mam to samo jak jeżdze z odłączona przepływką ale jak ja podłacze z powrotem kopcenie znika

winiarz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240

Czyli może być zamiennik byle miał taki sam numer co jest nabity na orginale??

To moze byc ten co jest umieszczony na tej stronce ??

http://www.pompapaliwa.pl/?p=product...ame=ALFA-ROMEO

na stronie BOSCH podaje ze orginalny numer przeplywki to 0 280 218 001 do silnikow 1.4 TS

czyli taki sam numer musze znalesc na zamienniku ??

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Zrobisz, jak zechcesz, ale czy nie lepiej kupić oryginalny przepływomierz boscha o takim samym numerze, jaki masz obecnie zainstalowany? Nie wierzę, żeby do silnika 1,4TS oryginał był droższy niż 280-300 zł.
    A kupując tańszy zamiennik niewiele oszczędzisz, a może się okazać, że będzie źle pracował, albo padnie po krótkim czasie.

QBUS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    Zrobisz, jak zechcesz, ale czy nie lepiej kupić oryginalny przepływomierz boscha o takim samym numerze, jaki masz obecnie zainstalowany? Nie wierzę, żeby do silnika 1,4TS oryginał był droższy niż 280-300 zł.
    A kupując tańszy zamiennik niewiele oszczędzisz, a może się okazać, że będzie źle pracował, albo padnie po krótkim czasie.
    Dokładnie - kolega ma T.S. z 2000 roku więc już zapewne z nowym przepływomierzem 5pinowym, którego cena rzeczywiście oscyluje w okolicach 300 złotych.

Gorzej jest z czteropinowymi - oryginał Boscha kosztuje koło 600 złotych.