też mam takie odczucie z tą 3ką w stilo po remapie.
dzis sprawdze obroty i dam znać.
też mam takie odczucie z tą 3ką w stilo po remapie.
dzis sprawdze obroty i dam znać.
Zobacz sobie na wykres momentu obr. Troche to masz spaprane wg. mojej opinii. Jeżeli dobrze widze, to max. moment masz przy 2400obr/min, a fabryka dała go w okolicach 2000obr/min. Powinien byc niżej i chyba jednak bardziej płasko.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Ja tam specem nie jestem ale jak obroty spadają z 4200 na 2800 po zmianie biegu co coś jest nie halo. Mam identyczny silnik w mojej alfie i obroty spadają o jakieś 700-800 a nie 1400.
Przepraszam ale wprowadziłem was w błąd. Wczoraj wykonałem test i rzeczywiście obroty przy zmianie z 2 na 3 spadają z 4200 na 2800.
Ostatnio edytowane przez Dymo ; 18-02-2012 o 15:48
dieslem jezdzi sie na momencie nie na mocy, spróbuj zmienac tak biegi aby po zmianie obroty silnika oscylowały w zakresie poczatku max momentu obr. czy Twoim poprzednim autem była benzyna??
majster,max moment ma przy 2490, ale 325Nm ma juz od 1900rpm, 300Nm ma prawie do 3600rpm, wiec powinno jechac dobrze, mogło byc oczywiscie bardziej płasko.
ja stawiam na to ze kolega nie potrafi jezdzic dieslem, ot poprostu przyzwyczajenia z benzyny.
pzd.
Ostatnio edytowane przez george11 ; 18-02-2012 o 10:30
Heh, to auto mam już 3 lata więc mimo to, że poprzednim autem było auto benzynowe to zdążyłem się już dawno przyzwyczaić do diesla. Nie chodzi mi tutaj o lekcje nauki jazdy dieslem, tylko o coś co nie wymaga zbytniej filozofii... tj. staje z drugim teoretycznie takim samym autem na ścieżce startujemy, wciskam gaz i cisnę mniej więcej do obrotów 4200-4500 (zależy jak się uda trafić przy niższych biegach) a moje auto na 1-2 biegu idzie +/- równo, a na 3 dostaje w tyłek bez sentymentu, na 4 biegu wygrywający przestaje odchodzić, ot cały problem - zaznaczę, że nie było to jednostkowy przypadek.
spróbuj zmienic z 2 na 3 przy okolo 3600-3800, nie ciagnij wyzej.
pzd.
Możesz mieć tak, że turbina wolno "wstaje". Z powodów różnych - np. źle wykonana regeneracja, nie do końca dobrze działająca regulacja geometrii, itp. Przy hamowaniu auta na 4-tym biegu turbina ma więcej czasu na rozkręcenie się. Jeśli zrobisz hamowanie na trzecim - to zobaczysz jaka jest różnica w przebiegu wykresów.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
idac za Twoim tokiem myslenia to co z 1 i 2 biegiem?? musiala by wcale nie wstawac
pzd.