Moj znajomy korzystał ostatnio z usług jednej z tego typu firm.
http://www.ep-plastik.com/index_pl.php
Nie mam pojęcia jakie są koszta, ale myślę że warto się o to u nich dowiedzieć... To nic nie kosztuje...![]()
Moj znajomy korzystał ostatnio z usług jednej z tego typu firm.
http://www.ep-plastik.com/index_pl.php
Nie mam pojęcia jakie są koszta, ale myślę że warto się o to u nich dowiedzieć... To nic nie kosztuje...![]()
Ostatnio edytowane przez krawat ; 02-08-2010 o 19:54 Powód: dodałem cytat
Tak z ciekawości to którędy wyciągałeś silniczek?
Pewna firma z Australii oferowała do tego roku upgrade w postaci gotowych metalowych zębatek podobno nie do zdarcia, koszt koło 200 dolarów (aus).
Brykę odstawiłem do mechanika, ale obserwowałem wszystko co robił. Generalnie trzeba zdjąć panel środkowy (tam gdzie jest panel klimatronika, środkowe nawiewy itp.) i wtedy robi się mała dziura, aczkolwiek na tyle duża żeby wyciągnąć nią silniczek. Poza tym nie mam poduszki pasażera więc po zdjęciu klapki za schowkiem też się robi niezła dziurkaGdzieś na forum było zdjęcie i opis cięgna z dwoma silniczkami które tam są. Na szczęście ten od sterowania ciepłe/zimne jest bliżej a ten od kierunku nawiewu dalej. Silniczek trzyma się dzięki zaciskowi więc nie trzeba dużo miejsca żeby odkręcać jakieś śrubki i tylko dzięki temu udało się go takim sposobem wymontować.
@michalepwa - dzięki za podpowiedź, na szczęście znam gościa który może dorobić mi aluminiowe i jeśli nie znajdę w porę sprawnego silniczka to się do niego zgłoszę, ale póki co jest on zajęty robotą. Jeśli ostro mu się przedłuży to zadzwonię do tej firmy i się zapytam
@E.T. - Brzmi ciekawie. Można się dziwić BOSH-owi, że użył tak tandetnego plastiku, ale w końcu chciał zaoszczędzićGdyby silniczek był łatwiej dostępny to nawet nie miałbym nic przeciwko, a tak ktoś sobie zarobi na metalowych zębatkach.
Ostatnio edytowane przez luked ; 03-08-2010 o 11:03
[QUOTE=luke
@E.T. - Brzmi ciekawie. Można się dziwić BOSH-owi, że użył tak tandetnego plastiku, ale w końcu chciał zaoszczędzićGdyby silniczek był łatwiej dostępny to nawet nie miałbym nic przeciwko, a tak ktoś sobie zarobi na metalowych zębatkach.[/QUOTE]
no właśnie ... te silniczki są tak umieszczone ze wyjąć je to sztuka wielka.....
tez mi one nie działają ... pozbyłem się pstrykania przeskakujących silniczków-( wypiąłem wtyczke w schowku za tą zaślepką)
no ale jest lato są upały i nie wiem czy nabijać klimę skoro silniczki nie działają
ciekawe czy ktoś kiedyś próbował naprawiać je...
1. 164 TS biała ..była .2. 164 TS LPG zielona ..była.. 3. 164 TS niebieska ..jest ale na części,, 4. 164 TS czarna *była .5 164 2.0 V6 TURBO lpg bordo JEST
Możesz wypiąć silniczek z zatrzasku i go lekko wyciągnąć (ale nie wyciągać całkiem) i przestawiać klapę powietrza ręcznieAle niestety wtedy będzie pykał (z odłączoną wtyczką nie będzie klimy). U mnie wada wyszła dopiero po nabiciu klimatyzacji, więc stwierdziłem, że skoro już wpakowałem kasę to powalczę do końca. Przy okazji dowiedziałem się, że jest jeszcze jedna prostacka metoda. Można złączyć na chama przewód przez który biegnie zimne powietrze, z tym przez który biegnie powietrze ciepłe. Pewien "mechanik" mi to zaproponował. Jednocześnie ta propozycja zmotywowała mnie, żeby pojechać do prawdziwego fachowca i zrobić to porządnie, a nie na prowizorkę. W każdym razie jeśli złączy się te przewody w odpowiedni sposób w odpowiednim miejscu to kablem od ciepłego pow. można puścić zimne i mimo zablokowanej klapy jest chłodzenie.
PS. Jesteś pewien, że silniczek jest zablokowany na ciepłym powietrzu? Może zablokował się na zimnym i będzie chłodzonko.
Jeśli w 164 jest ten sam układ ogrzewania co w Cromie to bardzo łatwo wykluczyć przesłonę regulującą temperaturę nawiewu - wystarczy po prostu wypiąć cięgno z przesłony i ręcznie ją domknąć tak by nie przepuszczała podgrzanego powietrza. Cięgno wychodzi z kabiny w podszybiu, pomiędzy wentylatorem a parownikiem klimatyzacji, dość głęboko - trzeba użyć dłuższego pręta.
1. 164 TS biała ..była .2. 164 TS LPG zielona ..była.. 3. 164 TS niebieska ..jest ale na części,, 4. 164 TS czarna *była .5 164 2.0 V6 TURBO lpg bordo JEST
Witam.
Tu jest strona, która pokazuje dwa sposoby na zdemontowanie zespołu przekładni z silnikami: http://www.alfapro.com/html/steppers_access.html
Pierwsza jest klasyczna, czyli demontaż deski rozdielczej. Przebrnąłem przez to.
Druga drastyczna, ale następnym razem tak właśnie zrobie.
Na tej stronie do niedawna można było zamówić zestaw kół zębatych do naprawy w/w przekładni. O ile dobrze zrozumiałem, produkcja stała się nieopłacalna i 26 kwietnia tego roku temat zamknięto. Szkoda, bo mam ten sam problem.
Będę wdzięczny za namiary na kogoś, kto takie koła by zrobił.
Odkopię temat...bo chciałbym wreszcie wymienić ten nieszczęsny silniczek...
Czy ktoś ma tę stronę www gdzieś zapisaną? bo już nie działa... a chciałbym sobie pooglądać jak dostać się do tego silniczka wycinając dziurę.
Pewnie poduchę trzeba wymontować - tylko jak? - proszę o opis![]()
Alfa Romeo 164 2.0 V6 TB + Brera 2.4 JTD + Maserati Quattroporte M139