mam maly problem ze swoja alfa - niezaleznie jaka jest temperatura na zewnatrz (od 15 do 28) i ustawieniu temp w srodku na np 17 st wieje mi cieplym powietrzem. Uklad jest swierzo nabity i czynnik jest, sprezarka tez sprawna
mam maly problem ze swoja alfa - niezaleznie jaka jest temperatura na zewnatrz (od 15 do 28) i ustawieniu temp w srodku na np 17 st wieje mi cieplym powietrzem. Uklad jest swierzo nabity i czynnik jest, sprezarka tez sprawna
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
kasza85,
Czy ciepłe powietrze wieje _zawsze_ ?? tzn wyłączysz klimę naciskając ECO , ustawisz temp na LO i np w chłodny dzień nie dostajesz chłodnego powietrza z zewnątrz ?
Czy jak w ciszy zmienisz temp z HI na LO to słychać cichutki silniczek w desce?
problem jest z odcięciem powietrza z nagrzewnicy. W najgorszym wypadku to silniczek sterujący klapką, ale raczej rzadko się to zdarza. Prędzej odczepiło się cięgno z klapki. Można to znaleźć po lewej stronie obok obudowy wentylatora ogrzewania, na doile powinna wystawać, w glębi- latarką trzeba przyświecić. pod wycierzczkami.
NIech druga osoba w tym czasie zmienia temp z HI na LO i z powrotem. Jakbyś nie mógł znaleźć to poszukam gdzieś fotek bo miałem z neta. Czy masz poduszkę pasażera? jeśłi nie to chyba da się od drugiej strony zajrzeć przez klapkę w schowku od środka.
tak mam poduche pasazera. W zimny dzien lub rano wieje chlodnym, ale w ukrop gdy temp w srodku jest znaczna, albo caly dzien w sloncu plus czarna skora to nie wieje mi zimnym. Wieje wtedy takim powietrzem okolo 20-22 st. tak jakby klima miala informacje ze w aucie jest na tyle zimno ze nie trzeba chlodzic. Ze starej alfy wyciagnelem czujnik temp wew. ktory w tamtej byl sprawny i po podmianie jest dalej tak samo. Myslę ze jest ten czujnik umieszczony w obudowie tam gdzie sa lampki jak sie otwiera drzwi na podsufitce. gadalem ze znajomym i powiedzial, ze sprawdzal czujnikiem czy nie ma wycieku czynnika w momencie nabijania ale wg niego nie ma czynnika... W 2 dni ze szczelnego zrobil sie nieszczelny uklad. mam nadzieje ze na dniach znajde chwile aby podjechac do niego. czekam na wasze kolejne propozycje.
E.T. sprawdze to co napisales. pozdrawiam
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
kasza85,
Jeśli w zimny dzień wieje zimnym tak jak opisałem, czyli dostajesz powietrze o temperaturze zewnętrznej do środka po wyłączeniu klimy ECO to układ wentylacji masz sprawny , klapka itp działa. W ustawieniu na LO czujnik temp nie ma znaczenia, wtedy chłodzi na maksa i można sobie np prędkość nawiewu regulować.
Zacznij od podstaw. Włącza Ci się sprężarka? Wlącza się wentylator chłodnicy po chwili od uruchomienia sprężarki? powinien co chwile schładzać chłodnice.Jeśłi nie masz czynnika to sprawa oczywista. Aby cokolwiek dalej powiedzieć układ musi być szczelny i nabity. NIech Ci zrobią próżnię to się okaże czy jest szczelny. Jeśli jest nieszczelny to specjalista Ci poradzi co dalej, jeli jest mała nieszczelność to pewno zaproponuje aby nabić czynnik z ultrafioletem i poczekać parę dni. Rozwiązanie spoko, ale do układu wchodzi 1200 g czynnika, czyli 2x więcej niż w "normalnym" aucie....Więc trochę to kosztuje takie puszczanie dymkaJeśli to co wymieniełem-czynnik, sprężarka, wentylator będą ok, rurki klimy na prawym błotniku będą zimne a Ty dalej będziesz miał ciepłe powietrze to daj znać, pokombimujemy dalej.
Przyczyna znaleziona. Mikropekniecie na chlodnicy klimy - przy rozgrzanej ucieka czynnik Nie mozna zlokalizowac dziurki, wiec trzeba kupić nową. Szukałem ok 50 minut i nie mogłem znaleźć nieszczelności.
Alfa 164 3.0 94r - była
Alfa 164 3.0 96r - była
Alfa 166 3.0 00r - jest
Panowie, szybkie pytanie dotyczące tematu - gdzie i za ile w Łodzi można tchnąć w klimę nowego ducha? Całkowicie nowego, bo po wymianie chłodnicy pusta jak łby dzieci neostrady.... :>>
mi nagle przestała działać dmuchawa . Co to sie mogło stać?
W podszybiu zwłaszcza przekaźnik do dmuchawy, taki duży 50A na podstawce bliżej strony kierowcy. U mnie kiedys oderwało sie jedno mocowanie uzwojenia, udało się przylutować.
Miałem ostatnio to samo. Ciągle wiało ciepłe powietrze i dochodził dziwny dźwięk stukania zza schowka, który sugerował, że coś jest nie tak z silniczkiem sterującym klapami powietrza. Jak się okazało poprostu wytarły się zębatki od mechanizmu przy silniczku (jak to nieraz z plastikiem bywa). Także jeśli ktoś takowy silniczek lub sam mechanizm posiada to chętnie odkupię
PS. Po wymontowaniu silniczka sprężarka się nie załącza, więc póki co nici z chłodzenia.