Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 102

Temat: Engine is dead.. Bella 159 1,9 JTDm.

superglide
    Gość

Domyślnie

No i turbo się wysrało.

Zchipowalem ten motor na 180KM i zrobilem prawie 250 tys.km na fabrycznych wtryskach i turbo i nie wierze, ze padł sobie ot tak, ten silnik jest nie do zajeżdżenia. Moglbys napisac cos wiecej o objawach?

Użytkownik Rowerzysta Avatar grzechu18
    Mieszka w
    Krzeszowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm

Domyślnie

wiesz co.. mam Punto mkII 1,9 JTD, ma nalatane 230tys. i teraz było wymieniane sprzęgło i okazało się, że to jeszcze oryginał, auto jest po wirusie i nie ma żadnych objawów. Też mnie zdziwiło ze auto niby 110tys. i takie rzeczy sie podziały. Jechałem normalnie.. może z 4km od domu. zakopciło się z wydechów, wskaźnik od turbo nic nie pokazywał, zjechałem na pobocze. otwieram maskę, z rury od IC olej kapie, ruszam Turbem, a ono w dwóch częściach. Tyle, że nie wiem ile tak naprawde może mieć nalatane auto. ogólnie reszta silnika jest w ładnym stanie, sprzęgło, 2mas akceptowalny, na tłokach nie ma jakiegoś zużycia. Tyle, że też nie wiadomo kto modził to auto. bo nie dostałem od właściciela żadnych informacji.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Jest to możliwe nawet przy takim przebiegu, jeśli turbo bardzo dostawało w d..e i jeśli nikt nie zwracał uwagi na stan, zużycie oleju...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

grzechu18 nie było żadnych objawów? Mam na myśli: gwizd turbiny, ubywanie oleju silnikowego, dymienie z rury itp?
    Jak to się wszystko stało? Turbina wpompowała olej do silnika i się zatarł?
    Szczerze współczuję...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał grzechu18 Zobacz post
    No i turbo się wysrało.
    wał do wymiany, jeden korbowód do wymiany, turbo do wymiany, jeden tłok do wymiany.
    Naprawiać czy kupić "nowy" używany silnik?
    czym się różni 136KM od 150KM oprócz softu? czy jak kupie silnik o innym kodzie( oczywiście tez ze 159 1,9JTDm) nie będzie problemów?
    Proszę o pomoc. Za wszelkie sugestie będe wdzięczny.

Kup inny silnik. Albo przynajmniej blok kompletny. Przy takim zakresie uszkodzeń to będzie ekonomicznie najlepsze rozwiązanie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Krzeszowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał dudu$ Zobacz post
    Jest to możliwe nawet przy takim przebiegu, jeśli turbo bardzo dostawało w d..e i jeśli nikt nie zwracał uwagi na stan, zużycie oleju...
    ja zawsze chłodze turbo ok 2min zależy od tego jak jeżdzę, auto po zapaleniu chodzi na wolnych ok. 5min.

---------- Post added at 11:35 ---------- Previous post was at 11:32 ----------

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    grzechu18 nie było żadnych objawów? Mam na myśli: gwizd turbiny, ubywanie oleju silnikowego, dymienie z rury itp?
    Jak to się wszystko stało? Turbina wpompowała olej do silnika i się zatarł?
    Szczerze współczuję...
    Pozdrawiam.
    - Rafał
    kopcić trochę kopciła bo DPF wycięty.. ale nie jakoś nadmiernie. A z olejem sprawa wygląda tak ze rano zrobiłem ok 60km.. i jak wjechałem na podwórko to ubyła kreska oleju na wyświetlaczu. ale na bagnecie był. Wieczorem ok 4km od domu turbo sie rozleciało. Myślę, że poprzedni właściciel nie potrafił używać silnika.. no i są efekty.
    No i nie wiadomo jak remap jest zrobiony.. po włożeniu silnika napewno będzie nowy, albo ori 150ps.

---------- Post added at 11:36 ---------- Previous post was at 11:35 ----------

A może mi ktoś podpowiedzieć czym się różnią silniki jesli mają inne kody? oczywiście z alfy 1,9 16v 150ps.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Cytat Napisał grzechu18 Zobacz post
    ja zawsze chłodze turbo ok 2min zależy od tego jak jeżdzę, auto po zapaleniu chodzi na wolnych ok. 5min.
    Nie powiedziałem że to Twoja wina, jak sam napisałeś niewiadomo jak poprzedni właścicel je użytkował. Długo masz to auto?
    Ale nie ma co już płakać nad rozlanym mlekiem. Napraw i znów się będziesz cieszyć jazdą

Mieszka w
    Krzeszowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał dudu$ Zobacz post
    Nie powiedziałem że to Twoja wina, jak sam napisałeś niewiadomo jak poprzedni właścicel je użytkował. Długo masz to auto?
    Ale nie ma co już płakać nad rozlanym mlekiem. Napraw i znów się będziesz cieszyć jazdą
    od stycznia.... 1500km zrobiłem, Dokładnie, trzeba zrobić i jeździć dalej...
    pocieszam sie tym, że obok alfy stoi pasek b6 i stało się podobnie...

Fozzie
    Gość

Domyślnie

Silnik o mocy 136 KM był robiony na rynek belgijski i z powodu progu podatkowego przy 100 kW fiskalnie osłabiony na 136 KM (podobnie np. Audi A4/A6), można do sterownika wczytać soft ze 150-ki. Mechanika identyczna.
    Jeżeli nie zamierzasz zbyt długo jeździć to kup używany kompletny silnik, ale w tej sytucji nigdy nie ma pewności co kupiłeś - wszyscy sprzedawcy dają 'gwarancję rozruchową'. Jeżeli wiążesz jeszcze z tym autem dłuższą przyszłość to daj mu nowe części, a sprężarkę wyremontuj - zapłącisz 2 tys. więcej, ale masz 'prawie nówkę'. Oczywiści uwaga na warsztat.
    Pzdr

Mieszka w
    Krzeszowice
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm

Domyślnie

sprężarka juz do mnie leci.. tylko nie wiem co z motorem. Boje się, że jak go zrobią to za chwilę okaże się ze znów cos jest nie tak...