Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa Romeo 159 1.9 jtdm błąd have engine checked

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie Alfa Romeo 159 1.9 jtdm błąd have engine checked

Witam, a więc historia wygląda tak, wsiadam do auta, odpalam, wszystko jak zwykle kontrolki pogasły po zapaleniu, ruszyłem dość gwałtownie( sporo tłucznia na podjeździe) usłyszałem lekkie puknięcie i pojawił się komunikat have engine checked. Auto pali i jeździ jak wcześniej( brak jakiejkolwiek różnicy w mocy itd), ale komunikat pojawia się za każdym razem po odpaleniu silnika. Dodam że nie mam spodniej osłony silnika, czy możliwe jest że jakiś kamień coś uszkodził? Były lekkie mrozy(-8), miałem małą ilość paliwa w baku, gdzieś przeczytałem że parafina mogła się wytrącić z paliwa, od tamtego czasu wyjeździłem ok 25l "świeżego" paliwa i nic. Wiem że najlepiej pojechać na kompa i zobaczyć z czym jest problem ale jeśli rozwiąże problem sam to zawsze "stówka" w kieszeni zostanie Jakieś pomysły?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Mi tak kiedyś się spalił bezpiecznik na którym jest tempomat i przepływka. Wymieniłem i po sprawie. Podłącz pod kompa to będziesz wiedział co to za błąd.

Użytkownik Świeżak Avatar Budzy
    Auto
    Sprzedany

Domyślnie

Z tego co wiem to i tak większość błędów nie kasuje się sama i nawet po ustaniu przyczyny trzeba przy użyciu komputera błąd wykasować. Jeśli chcesz mieć stówkę w kieszeni to kup interfejs za 80 zł i wszystko będziesz od tej pory mógł sobie zrobić sam

Użytkownik Romeo Avatar Black Wolf
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Była 159 był c5 jest mondeo 2.5 v6

Domyślnie

mes/fes
    Ostatnio edytowane przez Black Wolf ; 30-11-2015 o 20:24

Alfa w garażu cieszy niczym da Vinci na ścianie salonu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał matnorge Zobacz post
    Witam, a więc historia wygląda tak, wsiadam do auta, odpalam, wszystko jak zwykle kontrolki pogasły po zapaleniu, ruszyłem dość gwałtownie( sporo tłucznia na podjeździe) usłyszałem lekkie puknięcie i pojawił się komunikat have engine checked. Auto pali i jeździ jak wcześniej( brak jakiejkolwiek różnicy w mocy itd), ale komunikat pojawia się za każdym razem po odpaleniu silnika. Dodam że nie mam spodniej osłony silnika, czy możliwe jest że jakiś kamień coś uszkodził? Były lekkie mrozy(-8), miałem małą ilość paliwa w baku, gdzieś przeczytałem że parafina mogła się wytrącić z paliwa, od tamtego czasu wyjeździłem ok 25l "świeżego" paliwa i nic. Wiem że najlepiej pojechać na kompa i zobaczyć z czym jest problem ale jeśli rozwiąże problem sam to zawsze "stówka" w kieszeni zostanie Jakieś pomysły?
    Napisz skad jestes napewbo znajdzie sie ktos z kabelkiem.. A na przyszlosc zainwestuj w jakiegos elema zawsze sie przyda

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Zamówiłem kabelek czekam aż przyjdzie, dzisiaj pozaglądałem pod spód auta i zauważyłem że mniej wiecej w polowie długości auta w okolicach wydechu wisi przerwana karbowana rurka grubości ok 0.5 cm. Co to może być?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Dziś byłem na wymianie oleju, po podniesieniu samochodu ów przerwany kabel okazało się że faktycznie przerwał się kabel idący do filtra dpf, szybkie lutowanie, przyjechałem do domu, odłączenie akumulatora jak typowy Mirek/Janusz i błędu nie ma
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	akumulator-odlaczam-i-bledy-same-znikaja.jpg
Wyświetleń:	490
Rozmiar:	114.3 KB
ID:	185424