barteksm,
nie masz jeszcze za co dziękować ;-) Nie zapomnij także przed geometrią sprawdzić wyważenie dynamiczne (i statyczne) kół. Bo też mógł odpaść Ci ciężarek i koło niewspółpracuje prawidłowo z nawierzchnią.
Pozdr.
barteksm,
nie masz jeszcze za co dziękować ;-) Nie zapomnij także przed geometrią sprawdzić wyważenie dynamiczne (i statyczne) kół. Bo też mógł odpaść Ci ciężarek i koło niewspółpracuje prawidłowo z nawierzchnią.
Pozdr.
Pewnie tak - fakt że 17tek nie wyważałem - żadnych drgań podczas jazdy nie ma ale.... :-)
założyłem Vem-ę. 550 z przesyłką, wymiana 250, zbieżność 100
barteksm, gdzie w Oławie ustawiałeś zbieżnosć, o ile w Oławie ?
Marzenie - > Quattroporte, ale powolutku .....
Witam miałem problem z tyłem alfy na nierówności tzn tzw ryba auto bujało tyłem w lewo i w prawo, niby łączniki nie dowymiany a jednak wymieniłem i po kłopocie jak i również gumy stabilizatora też wymienione, alfa trzyma się drogi, ale muszę zrobić zbieżność którą nie mogą ustawić bo śruby wahaczy są krzywe, więc zamówiłem i wczoraj odebrałem w tygodniu wymienie i mam nadzieję, że tym razem zbieżność bez problemu zostanie ustawiona i będzie cacy!!
kolego wymień te łączniki, nie są one drobe (100zł za 2sz.) a i Ciebie pewnie wymiana też pikuś więc co Ci zależy![]()
zbieżność robiłem na lipowej - 100 PLN w serwisie oponiarskim. ale temat rzeka. najpierw sprawdza czy są luzy, następnie ustawia a jak przychodzi do poprawy to wynajduje luz na dolnym wahaczu. po tym sprawdzałem u Kuriaty i diagnosta mówi że zero luzów - gitara. szkoda gadać - chyba nie ma fachowca. Ja auto naprawiam w ATF koło Tesco. Pozdrawiam.
---------- Post added at 09:41 ---------- Previous post was at 09:39 ----------
marcinnq24 - dzięki za te łączniki - pewnie wymienię tym bardziej że gumy mam. pozdrawiam
Witam. Jestem po wymianie łączników stabilizatora z tyłu oraz gum z obejmami. W tym momencie cały tył jest nowy. Dalej tyłem rzuca podczas jazdy. Czy ktoś wie jakie ET ma oryginalna felga 17calowa?Ja ma OZ-y. Może ET jest do dupy. Zmienię ogumienie na zimę. Zobaczę czy dalej będzie latała tyłem. Pozdrawiam.
A może masz uszkodzoną oponę na letnich? U ojca dziewczyny w 156 też tak miał, że tył był strasznie nerwowy,zmienił na letnie i jak ręką odjął. Okazało się, że miał uszkodzoną delikatnie oponę z tyłu.
sprawdz dobrze stabilizator - przerabiam to u siebie - po najechaniu na nieruwnośc raz w lewo raz w prawo - a luzów zero , i dziś rozkręciłem stabilizatro który pozornie dobrze wyglądał .... i okazałao się że z 2 mm jest wytarty w miejscu mocowania gum ! zuzycie materiału , a pozornie tak dobrze wyglądał . Zreperowałem to nawijając taśmę samowulkanizującą na stabilizator i skręciłem porządnie - odrazu poprawa w jeździe - a wydawała się na pierwszy żut ok że jest ok .