maciek_czer tak ale widze ze tu kolega nie wymienial panewek ani pierscieni wiec moglo i tak sie stac, mogly byc luzy poprostu na tlokach zbyt duze tak jak u mnie przez panewki ktore powymienialem i pstryk![]()
maciek_czer tak ale widze ze tu kolega nie wymienial panewek ani pierscieni wiec moglo i tak sie stac, mogly byc luzy poprostu na tlokach zbyt duze tak jak u mnie przez panewki ktore powymienialem i pstryk![]()
Minęły już 3 tygodnie od awarii którą opisałem w tym temacie. Wspominałem, że na naprawę tego silnika nie planuję wydać nawet złotówki. O dziwo, jeżdze nim do dzisiaj. W tym stanie zrobiłem już około 2000 km i nie zaobserwowałem żadnych nowych dolegliwości ani objawów. Sumiennie klekocze i spala olej. Dolewki oleju stały się mniej uciążliwe po zmianie na mineralny z oczywistych względów ekonomicznych. Do tego zamiast 1 litra na 100km przy używaniu półsyntetyka, dolewam ok 0,3 litra na 100km mineralnego - wynika to podejrzewam z charakterystyki tego oleju. W majowy weekend planuję wybrać się do UK w poszukiwaniu kandydata na dawcę silnika. Jak już będzie po przeszczepie, dokładnie opiszę co dokładnie poszło nie tak w tym TSie
Spalanie oleju rzędu 1L/100km może być spowodowane zużytymi uszczelniaczami zaworów. Może były kiepskiej jakości i już ich żywot się skończył. Nie piszcie, że tylko uszczelka pod głowicą, albo Bóg wie co najgorszego. Ja kupiłem alfę, wymieniłem silnik i niby "chodził pięknie" a mi spalał właśnie 1L/100 i tworzył zasłonę dymną za sobą powyżej 2,5 tys obrotów. Powiedz mi czy rano odpalając silnik dymienie się nasila? a po chwili jak mu zaczną obroty spadać jest coraz mniej niebieskiego dymku?
Od której strony masz wyciek tego oleju?
Choć teraz niewykluczone, że masz poważniejsze awarie, bo jak jechałeś z francji i łykał i 0,5L/50km to szybko ci go spalił i jechałeś na sucho więc dalsze usterki to już reakcja łańcuchowa,
Ostatnio edytowane przez Bisu ; 22-04-2012 o 13:45
Jakieś sugestie co do tej czynności? Bo na dniach będę musiał przeprowadzić taką operacjęSpartolony montaż głowicy w TS widziałem już tyle razy że nawet nie będę próbował opisać inwencji twórczej mechaników...Jaką uszczelkę kupować?
mała prywata, omron8 odezwij się do mnie na gg bo straciłem dysk tego dnia co gadaliśmy i nie mam Twoich danych a pw skasowałem![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Sprzedam AR 33, 1.7 92 MKIII kontakt priv