Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Klimatronic włącza sie sam?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Końskie
    Auto
    AR 156 sportwagon 1,9JTD 115kM

Domyślnie

Ten w środku, tak mi się przynajmniej wydaje żadnym mechanikiem czy też znawcą nie jestem. ale tak na chłopski rozum kombinuje, jeśli Ty klimy nie włączasz to następny w kolejce jest komp. a komp ją włączy tylko wtedy gdy dostanie sygnał od czujnika że jest za gorąco i trzeba studzić do temp. ustawionej na wyświetlaczu. a jeśli czujnik jest walnięty to prześle nieprawidłową informacje i komp klime włączy...

a tak w ogóle to gdzie jest ten czujnik, a raczej czujniki bo klima jest dwustrefowa... czy może się myle...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

mysle ze te czujniki sa miedzy tymi pokrętłami od klimatronica. Zobaczymy co bedzie dalej bo tak jakby sie poprawilo i dzis sie nie włącza sam.

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

a masz czujnik zaparowanej szyby ?? podejrzewam, ze to on może Ci z automatu klimę właczać ak tylko wykryje że przednia szyba zaczyna parować. proponuję umyć szybę od środka łacznie z okolicami czujnika oraz sam czujnik przetrzeć <ok> u mnie pomogło na takie "autowłaczanie". Tzn/ czujnik dalej reaguje prawidłowo na zaparowaną szybę, ale jak szyba jest brudna to reaguje dużo częściej. Dodam że klima nie musi bbyć w pełnym automacie żeby ten czujnik reagował.
    Ostatnio edytowane przez Brt ; 09-04-2012 o 20:40
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Lancia Kappa 2.4 JTD, ex 156 2.5 V6

Domyślnie

Gdzieś tutaj na forum był kompleksowy poradnik obsługi Alfy 156 z wyjaśnieniem auto włączania klimy. Przez kluczykowanie można to wyłączyć poszukaj w podpiętych na stałe tematach - tam gdzieś bodajże to znalazłem...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    KWA
    Auto
    2 x Giulietta 1.4tb i 1.75qv, GT 3.2v6

Domyślnie

Cytat Napisał Brt Zobacz post
    a masz czujnik zaparowanej szyby ?? podejrzewam, ze to on może Ci z automatu klimę właczać ak tylko wykryje że przednia szyba zaczyna parować. proponuję umyć szybę od środka łacznie z okolicami czujnika oraz sam czujnik przetrzeć <ok> u mnie pomogło na takie "autowłaczanie". Tzn/ czujnik dalej reaguje prawidłowo na zaparowaną szybę, ale jak szyba jest brudna to reaguje dużo częściej. Dodam że klima nie musi bbyć w pełnym automacie żeby ten czujnik reagował.
    Dokładnie mam czujnik parowania szyby. Nie wiedzialem nawet o tym. Tak ze temat do zamkniecia.