Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Regeneracja wahaczy z tyłu.

sbk001
    Gość

Domyślnie

Ja zapytałem o cene orientacyjnie.. gdybym szukał bym moje pytanie inaczej sformułował kolego Miłego wieczoru

syfon
    Gość

Domyślnie

Pisałem już wcześniej. Nowy wahacz VEMA 135zł.

---------- Post added at 07:31 ---------- Previous post was at 07:27 ----------

Nie, dodatkowych kosztów nie ma bo mechanik który będzie wymieniał tuleje, prasę ma. Moim zdaniem w wahaczu nie ma innego elementu który się zużywa jak ta tuleja. Więc jak uda się zakupić dobrej jakości to nie ma różnicy jak przy zakupie całego wahacza. Więc po co przepłacać? Tylko cały czas szukam pewnej jakościowo tulei:-). Może jednak ktoś już samą bez wymiany wahacza wymieniał i wie gdzie kupić dobrą?
    Widzę że na Allegro są te ,,cukierki'' tylko produkcji TedGum. Miał je ktoś z Was założone? Jak wrażenia i trwałość?
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 10-04-2012 o 09:31

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Ja mam założone cukierki z allegro.
    Jakieś 75 zł za sztukę kupowałem.
    Generalnie kiepska robota z wyjęciem starej tuleji.
    Jak ją prasą wyciśniesz, to nowa w osłonie będzie latać, bo wahacz jest z miękkiego duraluminium, czy jakoś tak.
    Trzeba młotkiem wybić, a potem pozostałość naciąć od wewnątrz brzeszczotem, ja akurat mam jakąś mechaniczną.
    Wprasowanie idzie gładko - zbyt gładko
    Więc wyciągnąłem i cheftnąłem kilka punkcików po tuleji, żeby ją mocno usadzić.
    Po lekkim zeszlifowaniu cheftnięć i osadzeniu praską - idealnie
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Jak ją prasą wyciśniesz, to nowa w osłonie będzie latać, bo wahacz jest z miękkiego duraluminium, czy jakoś tak.
    Trzeba młotkiem wybić, a potem pozostałość naciąć od wewnątrz brzeszczotem, ja akurat mam jakąś mechaniczną.
    No też je zamówiłem. Dzięki za info, to trzeba będzie bardzo delikatnie podejść do tematu. Myślę że lepiej będzie w tym przypadku rozwiercić gumę wewnątrz żeby nic nie stukać i dopiero naciąć zewnętrzny pierścień.
    A jak się sprawują te tuleje w jeździe? Przedtem miałeś urwane czy tylko zmęczone? Wymieniałeś też te w zwrotnicy?

Użytkownik Romeo Avatar Magik
    Mieszka w
    Skawina
    Auto
    Była:156 SW 2,4 20V Jest: Kia Sorento 3,5 V6+VW GOLF V PLUS 1,9 TDI[EGR off/pwrd conmir.pl]

Domyślnie

Były tak zmęczone, że szkoda gadać
    Przy okazji wymieniłem również te w zwrotnicy.

Sprawują się hmm... normalnie - w zasadzie jak nowe wahacze
    Ja tego nie neguję, ale polaryzacja Twojej mentalności obliguje mnie do kontynuowania merytorycznej konwersacji z Tobą.

syfon
    Gość

Domyślnie

To O.K. Bałem się czy nie będą te cukierki za twarde.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magik Zobacz post
    Wczoraj mechanik wymieniał u mnie te cukierki więc mogę parę informacji dorzucić.
    Wahacze wzdłużne wleczone sie są z duraluminium. Są stalowe tylko ocynkowane. I tu jest problem bo po wyjęciu jednego ,, cukierka'' ten ocynk ze środka odlazł. I faktycznie nowa tuleja już nie siedziała tak jak powinna. Mechanik poradził sobie stosując jakieś chemiczne uszczelnienie wykonane w tym celu. Wymienił mi gumy na drążku stabilizacyjnym i ,, cukierki''. Niestety nie udało się na szybko z tulejkami w zwrotnicy. Podobno śruby mam tam zapieczone( nie wiecie o które mu chodziło? podobno mają 25cm długości) i na razie są potraktowane WD40. Spróbujemy następnym razem ale podobno te tulejki nie są w złym stanie.
    Faktycznie auto po wymianie jeździ wyraźnie lepiej.
    Dopiero teraz mnie olśniło. Mechanik nie jest Alfistą i chciał cały zacisk odkręcać żeby wyjąć tarczę. Oczywiście niepotrzebnie. Wyjdzie i bez tego. Muszę jeszcze raz podjechać.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 21-04-2012 o 08:49

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Ja wymieniałem te gumy-cukierki w wahaczach z tyłu. Prosta sprawa,mam jeszcze babki do wybicia i nabicia jak ktoś z łódzkiego potrzebuje. Gumy kupowałem w "Autosklep24", polecam. Kosztowały jakoś 67 zeta chyba

Użytkownik Świeżak Avatar Lotos
    Mieszka w
    Wrocław/Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta

Domyślnie

rozumiem ze po wymianie wleczonych zbieznosci ustawiać nie trzeba ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 jtd (105)

Domyślnie

Ja mam styłu vemy nie wiadomego pochodzenia od autoprodo. 4 sztuki ~ 200zl. Narazie 20 tysiecy i ok. Wiec regeneracja sie nie oplaca