Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: [156] Moja pierwsza Alfina

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał krzysiek-lex
    Znalazłem na aledrogo coś takiego http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=382982049 czy możecie coś o tym powiedzieć? Opisane jest że gwarancja 12 m-cy, warto czy to za tanio?
    Jeśli chcesz wyrzucić w błoto 108zł, to nie ma sprawy. Kupuj!
    Prawda jest taka, że jedyny i słuszny przepływomierz w Alfie, to BOSCH i nic innego! Koszt w ASO spory, ale ten sam w serwisie BOSCH'a kosztuje znacznie mniej, bo w granicach 350zł bodajże.
    P.S. ktoś tutaj napisał, że przepływomierzy się nie czyści. Nie zgodzę się z tym, z resztą jest na ten temat wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/topi...nia-vt4585.htm
    oraz przeglądnij to: http://www.forum.alfaholicy.org/topi...bec1ef5#119503
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Nie tyle się nie czyści co trzeba umieć to zrobić, a czyszczenie i tak nie pomoże na wygrzane elementy elektroniki, więc mniej wiecej co 60-80tys km wymiana. krzysiek-lex wymiana przepływomierza to drobnostka, a allegro sobie odpuść, najpierw zajmij się rozrządem
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Maciek-156 tak bym zrobił ale teraz to nie idzie wogóle jeździć, prycha, kicha i bóg wie co jeszcze, jak go wkręce powyżej 3000 obr/min to chodzi ale to sprawdzałem na jałowym w garażu bo boje się wyruszyć do miasta zeby obciachu nie było... :wink:

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Witam znowu. Widze że nikt nic nie dopisał....szkoda. To może troche z innej bajki? Ktoś może wie jak wyglądają i co się wymienia przy serwisowaniu alfy co 20.000 km? dostałem wczoraj ksiązke instrukcje obsługi Alfy 156 ( na marginesie dodam że napisałem maila do fiat auto poland czy mają i ile by taka kniga kosztowała i jakież było moje ździwienie jak po tygodniu dostałem przesyłke za darmo!? tym bardziej że na mojego maila nie odpisali), co prawda jest to książka do nowszego modelu ale to chyba nie ma tak wielkiej różnicy.tam jest napisane że pasek rozrządu wymienia się co 120 tyś km, moje auto ma 142 tyś km przebiegu i ostatni wpis do ksiązki serwisowej jest przy 119. 600 km więc o co biega z tym rozrządem? mam go mieniać czy nie? co ile się powinno go wymieniać, rozumiem że jak zakładamy u nas to pewno lepiej jest go wymieniać co 60 tyś km a jak był zmienianiany we włoszech? Gdzie znajduje się filtr paliwa, a doładniej wkład filtra paliwa? W którym miejscu znajduje się czujnik uderzeniowy? Pozdrawiam Was serdecznie i prosze o odpowiedzi na moje pytania, na innych forach (innych marek gł. niemieckich), udzielałem się społecznie że tak powiem bo mam pojęcie o tamtych samochodach ale alfa to dla mnie nowość, więc jak ktoś mi pomoże to naucze się czegoś nowego i pewno przyjdzie taki czas że ja pomogę innym..

Użytkownik Romeo Avatar rafal_n5
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR147 1.9jtd16v, AR 159 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Poza polska rozrzad wymieniaja co 120tyś.W polsce ze np ze wzgledu na różnice temp pasek tyle nie wytrzymuje i nalezy wymieniac co 60tys km.Ja sprowadziłem z włoch z przebiegiem 92 tyś km i rozrzad był jeszcze niezmieniany,ale pasek od wewnątrz był troche popękany takze az bałem sie gdziekolwiek pojechac.
    A filtr paliwa znajduje sie w zbiorniku paliwa.

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

kolego rafał, u mnie pasek wizualnie od wewnątrz wygląda bardzo dobrze, nie ma pęknięć ale ryzyko zawsze istnieje, widze że masz taki sam model i rocznik jak ja, powiedz mi jeszcze czy do tego wkładu filtra paliwa dostane sie od wewnątrz auta czy z zewnątrz? czy musze wymontować całą pompe paliwa? w jaki sposób moge się dowiedzieć jaki dokładnie mam typ i rodzaj samochodu z jakim wyposażeniem, tz. typ silnika itp, jaki olej lejesz bo chyba raczej ciężko kupić u nas olej selenia ( czy to miałby być SAE 5W-30,SAE 10W-40 obojętnie jakiej firmy czy coś innego?) i jakie świeczki, chociaż to akurat moge dowiedzieć sięw sklepie. Dużo tego co nie? Ale ja zawsze ciekawski byłem...

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

ja jestem zdania ze z paskiem nie ma co ryzykować.Wymień go od razu.Co do filtra paliwa to musisz odkręcić tylne siedzisko,a pod nim masz dojscie do pompy paliwa. Ten filter jest gdzies przy pompie paliwa . Z tego co pamietam to ten filtr nie jest wymienny(ja go nie wymieniałem).Ja leje olej selenia 20k.Olej mozesz zalac jaki chcesz tylko zeby miał specyfikacje 10w40 czyli półsyntetyk.jezeli nie selenia to koledzy polecają motul.Poszukaj na forum to napewno znajdziesz na ten temat posty
    co do oleju http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ghlight=swiece

co do swiec http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ghlight=swiece

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

Dzięki za info, a jak sprawdzić jaki mam silnik i wyposażenie?

krzysiek-lex
    Gość

Domyślnie

TO jeszcze raz ja. W JAKI sposb mogę sie dowiedziec jaka przepływka pasuje do mojego silnika? Pytam sie dlatego bo musze kupic i szukalem w inernecie , cos tam znalazłem ale jak sprawdziłem nr to sie okazalo ze prawdopodobnie mam od 2.0 a nie 1.8. W papierach mam tak napisane: MARKA/MODEL- Fiat Auto SPA Alfa Romeo 156 932A3000 07, nr podwozia ZAR93200000023425
    Pilnie prosze o pomoc!! Jak coś to piszcie na gg 8385845

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

nr bosh 0 280 218 019