--------------------------------------------------------------------------------
Witam wszystkich, niedawno sprowadziłem z niemiec z włoskimi papierami AR 156 1.8 TS z 98r, jestem drugim właścicielem i musiałem nawet miejscami (np koło przednich słupków) zerwać resztki folii i mam pare pytań do szanownych forumowiczów:
1). jak sprawdzić kiedy rozrząd kwalifikuje się do wymiany, czy jest w ogóle jakiś sposób? mam ksiązke serwisową ale tam wpisy są co 20tyś km i ostatni wpis jest przy 119600 km a mam 142tyś km i nic nie ma o rozrządzie jest tylko na obudowie paska napisane 131 500 i niewiem czy to coś o wymianie
2). jaki olej i ile wchodzi, z tego co wyczytałem to najlepiej albo MOTULA albo VALVOLINE 10W40 lub 10W60. Wiem że musze go wymienić bo jest tak na naklejce.
3). jadąc tym samochodem do Polski nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów w stylu pukanie zawieszenia czy dziwna praca silnika ale teraz mam taki dziwny objaw, jak jade i chce przyspieszyć to zachowuje się jakby miał jakąś turbo dziure, nie reaguje na gaz dopiero jak go wcisne mocniej to jest jakaś reakcja co to może być?
4). Poci mi się pod klawiaturą, było troche oleju w zagłebienich 3 świec, ile może kosztować taka uszczelka i czy jest jakiś problem żeby samemu ją wymienić?
5). zaczeło mi skrzypieć w przednim zawieszeniu ale na przeglądzie nic nie wyszło, wystarczy poskać np WD40 po elementach metalowo-gumowych czy coś mimo wszystko do wymiany?
Prosze o odpowiedzi i może ktoś coś od siebie jeszcze doda, Bardzo podoba mi się ten samochód i niechciałbym go sprzedawać za pół roku. Pozdrawiam