Wybaczcie ale muszę odkopać ten temat
mi tam nie chodzi o żadne podłączanie bo mam interfejs blaupunkta ale nie chodzi mi sterowaniew kier. w związku z tym czy ktoś mi może powiedzieć która kostka jest od sterowania w kierownicy ?? przekopałem pół forum i wszedzie jest to tak pomotane że już nic z tego nie wiemwyciągałem dzisiaj radio i mam te 3 kostki do tej niebieskiej i zielonej ida kable ale do zółtej idzie 1
na radiu mam taki sam schemat jak tu kolega przytacza w poście ale kurde gdzie to sterowanie i co może być przyczyną że to nie działa ??
może uszkodzony kabel w kierownicy ??? albo coś tam no nie wiem
pomóżcie bo już nie wiem co z tym zrobić
![]()
Kolego moze zdejmij panel z kierownicy (ten z przyciskam)i i zobacz czy kostka tam sie czasem nie wypiela, a przy okazji zobaczysz jakie kolory kabli ida do sterowania. Zeby zdjac ten element trzeba wyjac poduche (ale to nie problem) i odkrecic trzy srubki z tylu kierownicy. Wiecej info i fotki z tej operacji znajdziesz w temacie o wymianie kierownicy.
Pozdrawiam i zycze powodzenia.
Krzysiek
kurcze myślałem że się obejdzie bez tego ale no nictrza wyciągnąć tą poduszkę i zobaczyć co tam siedzi
![]()
Wiem ,że temat już ostygł ale nigdzie nie widze wyjaśnienia sytuacji kostek mini iso a sam będę podłączął wzmacniacz i suba pod ori radio więc rozkminiam schemat. Według wszystkich gwiazd na niebie i schematu z radia wychodzi na to ,że żółta kostka jest właśnie na wyjscie audio : A.AF-R - prawy kanał , A.AF-L lew kanał ,A-A2 masa obu kanałów , no i jeden pin sterowania wcmacniacza . Zresztą nawet na schemacie kostki jest napis -BOOSTER ( dopalacz) . Na zagranicznych forach też opisują ,ze do AUX IN jest niebieska wtyczka . A na Allegro sprzedawcy sprzedają chinche z żółtą kostką - sami nie wiedzą co sprzedają . Na dniach będę wyciągał radio i sprawdzał . Nie mam Bose i choć ori głośniki grają przyzwoicie to jednak lubie jak mi bas masuje plecy .
O i nawet u kilku sprzedawców udało mi się znalezć kostki prawidłowo opisane .http://allegro.pl/mini-iso-line-out-...494744492.html
To i ja się podłączę. Całkiem przypadkowo chyba odkryłem, że żółta podłączona kostka to jest wtyczka od Blue&Me, bo jak odpinam żółtą to przestaje lecieć muzyka z pendrive.
Chcę też sprobować podłączyć telefon i chyba ta niebieska przejściówka będzie najlepsza.
I teraz pytanie za 100 pkt Nazar, rozkminiłeś jak podłączyć sub do ori radia? Czeka mnie też ta operacja i nie wiem jak to ugryźć![]()
No właśnie jeszcze nie . W ten weekend wyciągne radio i się zobaczy . Ja nie smiem się z nikim kłóćic co i jak ma podłączone tylko dziwi mnie fakt ,że macie czy to Blue&Me czy inne AUX'y podpięte pod żółtą kostkę jak ewidentnie na radiu jest opisane że są dwa kanały wyjscie , sygnałówka wzmacniacza i jeden wspólny minus na oba kanały . Nawet oglądałem opisy z innych Blaupunktów z mini iso i gdzie na kostce żółtej są dodatkowe dwa piny ( które u nas są poprostu "nieobecne" ) i są to kolejne 2 kanały wyjscia . No i link ,który podałem wcześniej jest właśnie na 4 kanały i jeden kabelek do załączania wzmaka . Dziwny jest ten Blaupunkt- co gdzie się nie podepnie to będzie działało . Ale jak nawet zadziała wzmacniacz na tej żołtej kostce to musimy dodatkowo założyć sobie ( dla wygody ) potencjometr ( na allegro można dostać ) do sterowania głośnością suba bo nasze radyjka takowego sterowania nie mają . Szkoda się pozbywać radyjka bo fajnie z zgrywa z panelem klimy . Mam Alpine'a z wyższej półki który robił mi rzeznie w poprzednich autach ale nie zeszpece deski z Alfy dlatego wozi się w Bravusiu . Nic -zostaje tylko spróbować . Zamówie tą przejściówke z allegro ale na weekend mi raczej nie przydzie więc pobawie się kabelkami![]()
Ostatnio wyciagnelismy radio ale po podłączeniu do zasilacza domowego było Cancheck
Moj przyszły szwagier nawet sie za głowę chwycił jak zobaczył schemat i ze nic sie nie zgadza
Wysłane dzięki uprzejmości mojego iPhone'a :-)
jest: Opel Astra K Hatchbag 1,4 150KM (2018 - ????)
jest: Alfa Romeo 159 Sportwagon 1,9 JTDm 8v(2014 - ????)
była: Alfa Romeo 156 Sedan 1,9 JTD(2010 - 2014)
NO dobra . Czasu nie miałem ale w końcu zamówiłem mini iso żółte z wyjsciem na wzmacniacz więc na dniach opisze jak to i czy to działa .