a nie robiłeś czegoś ze smarem miedzianym w okolicy czujników bo to źle wpływa na układy abs/esp
a nie robiłeś czegoś ze smarem miedzianym w okolicy czujników bo to źle wpływa na układy abs/esp
jak można mało umiejętnie go założyć? jest tylko jedna opcja montażu wybiłem go delikatnie co prawda wcześniej go a raczej boki spryskałem preparatem oczyszczającym marki wurth. Problem w tym że nie mam kapa pod ręką jak ja k.....a nie lubię jak mi coś świeci!!!!
Możesz jeszcze sprawdzić łącza, stan przewodów. Nic poza tym. Potrzebny odczyt błędów.
Tylne zaciski są bardzo miłe do regeneracji. Wystarczy kupić odpowiednie gumki autofrenu.
Odkręcamy koło, odkręcamy zacisk od piasty, zdejmujemy z tarczy ew. posiłkując się młotkiem. wyjmujemy klocki i lekko naciskamy hamulec, żeby tłoczek wyszedł prawie do końca. Zasiskamy morsem (zaciskowy klucz/szczypce) gumowy przewód, żeby nie tracić płynu i nie bawić się zbyt mocno w odpowietrzanie. Odkręcamy zacisk od przewodu gumowego (kręcąc zaciskiem już po poluzowaniu).
Potem wystarczy tylko wyjąć tłoczek, wydłubać uszczelki, papierkiem ściernym 500-1500 wypolerować tłoczek i cylinder, wymyć i zmontować z nową uszczelką. To dobry moment, żeby rozruszać cięgno ręcznego. Po złożeniu i zakręceniu zacisku na przewodzie trzeba podpompować hamulec, odkręcić odpowietrznik i zdjąć morsa. W praktyce następne podpompowanie hamulca i odpowietrzenie zamyka sprawę.
Pomyślałem, że komuś się przydać może.