Jesli było przymulenie to może rozreciał się popychacz
Jesli było przymulenie to może rozreciał się popychacz
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
wiem na 100% że problem leży w pompie oleju parę osób położyło się właśnie na tym ja dwa razy też ;|/ remont należy przeprowadzić w idealnej czystości, b dokładnie wydmuchać wszystko jednak na razie należy ustalić usterkę a do tego potrzebne są jakieś informacje najlepiej jest podskoczyć do fachowca silnik trzeba osłuchać wstępnie zlokalizowac usterkę wyeliminować wszystkie inne możliwości a dopiero później robić remonty w sumie za szybko z tym wyskoczyliśmy((
(( co do wału to podobno jest nawęglany ... jeden b doświadczony mechanik od włoskich samochodów powiedział że włoskei silniki sa jednorazowe tzn że tak jak je złożyła fabryka nigdy nie będą chodziły pomimo że remont wykonamy profesjonalnie ...
miałem kiedyś dojście do 100% pewnych silników tylko to były 1.7 16 z 33 koleś przywiózł z włoch rozeszły się jak ciepłe bułeczki ....
Co za mechaników odwiedzasz kolego Pikero??? Jak mi dasz 100% pewnosci, że po kupnie używanego silnika znów się panewka nie rozleci to stawiam flacheLepiej zrobic dobry remont niż powtórnie nażekac na zakupiony silnik.
koledzy jak bedzie panewka to kupuje 2gi silnik bo remont mnie zje, a jak rozrzad to robie. Kolego 75andrew155 bylo zmulenie wyrazne i co do stuku nie jest to taki metaliczny dzwiek. W sobote jade do mechanika zobaczymy co powie. Nie wiem tylko co lepsze, a tak w razie czego gdybyscie mieli dojscie do sprawdzonych silnikow to dajcie znac :wink: , nie tyl;ko dla mnie ale i dla potomnychpozdrawiam
Przepraszam to znowu ja. Co do silników wspomne jescze ze uzywany w samochodzie mozna kupic juz od 800 zl do 1500 z osprzetem pelnym a tyle kosztuje sam wal. Jak by co szukam silnika bokserka od 1,4 do 1,7 pod warunkiem ze to 8v. Pozdrawiam
1,7 to juz 16V.
FORZA ITALIA !
Robiłem kapitałkę w silniku boxerka 1.6, czego powodem był zatarty popychacz i wytarcie krzywki na wałku. Początki to właśnie stuki w silniku, auto zaczyna mulić, a potem całkowicie przestaje palić na jeden cylinder. Zmierz kompresje na cylindrach i wszystko będziesz wiedział. Też się zastanawiałem, czy kupić silnik, czy robić remont, ale kupienie dobrego silnika boxera, to jak wygranie na loterii, bo Alfa już dawno ich nie montuje i tylko sam złom z przekręconymi licznikami na rynku wtórnym został. Jeśli chodzi o części do remontu, to jak dobrze poszukasz, to naprawdę nie ma tragedii, ale części trzeba zamawiać z całej Polski. Mnie remont silnika wyniósł taniej niż używany silnik, bo ceny samego silnika wahały się tak w granicach 1,5-2 tys. Mogę Cię jedynie pocieszyć na koniec, że jak wymienisz "połowe" części w Alfie, to potem naprawdę dobrze się sprawujeW razie jakiś pytań pisz śmiało. Pozdrawiam.
w 33 były 8 VNapisał currahee
Bez problemu można wsadzić do 145/146
drogi skrzacie co ukrywasz pod pojęciem remont .... mnie remont głowicy w ar 33 kosztował około 1 tyś ....Napisał skrzat
więc myślę że to był "remont" a nie remont
Jak się obróci panewka to trzeba wymieniać pompę oleju od razu?Napisał pikero