Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Padła klima - sprężarka?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie

kolego yoozef po primo odsysanie czynnika to wielka lipa to tak jakbyś przy wymianie oleju spuścił stary i wlał go z powrotem...nie polecam, r134a to dropin ogólnie mówiąc nie nadaje sie do powtórnego użytku, dwa jeśli zatarłeś sprężarkę to nie skręcaj od razu wszystkiego na nowej/ trzeba układ przynajmniej przedmuchać azotem, już nie mówiąc o tym że fachowo byłoby go trzeba przepłukać ale to już dodatkowe koszty bez azotu nie radze składać bo za 2tyg ci znowu może wszystko szlag trafić...drobinki zatartej spr. itp. po trzecie wymień sobie osuszacz koszt ok 50zł a może wiele pomóc to taki filtr w układzie jest po lewej stronie chłodnicy jak stoisz przed autem dochodzą do niego dwie rurki, po czwarte ciekawe ile jest oleju w tej "nowej" sprężarce?? pewnie nie wiesz powinno być ok 200ml
    Sama wymiana jest bez problemu dasz radę bez kanału w zależności od typu spr. masz 4 lub 3 śruby plus rurki z góry uważaj aby broń Boże nic Ci do żadnej nie wpadło najlepiej odkręć i zaklej taśmą, odkręć sobie wentylatory chłod. to Ci bardzo ułatwi wyciągnięcie spr.
    W 2.4JTD Żeby napiąć pasek odkręcasz prawe koło wyciągasz nadkole i na napinacz wkładasz klucz 32 i przekręcasz w lewo naciągając sprężyne na napinaczu i wtedy bez problemu założysz pasek, ale w 3.0 pewnie jest inaczej więc w tej kwestii raczej nie pomogę
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez lukash0 ; 26-05-2012 o 22:29

Użytkownik Pirat drogowy Avatar GrzesiuSiedlce
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 166 00r 3.0 busso / Lancia Thesis 02r 2.0tb

Domyślnie

Cytat Napisał lukash0 Zobacz post
    , po czwarte ciekawe ile jest oleju w tej "nowej" sprężarce?? pewnie nie wiesz powinno być ok 200ml
    Kolego nie gadaj bzdur. Przy 200ml sprężarka by pompowała olej a nie R134A. Ogólnie jest przyjęcie i zalecane napełniać układ olejem w proporcjach 3/3,5% pojemnośi układu.
    W naszych alfach tak naprawdę ciężko stwierdzić jaka jest pojemność układu ESI razem z Autodatą podają 650g, Bosch w swoich literaturach przewiduje 700. A ja pod maską mam naklejkę 500.. A wracając do oleju powinno być go około 25ml Do tego średnio 10ml czynnika uv i

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

grzesiu to ty bzdury piszesz bo te 25 ml krąży po instalacji czyli wynika że w sprężarce nie ma nic a tą informacje masz pewnie od speców którzy podłączyli ci maszynę i tyle odciągneli razem z czynnikiem a nie ze sprężarki. aby sprawdzić ile jest oleju należy go z niej wylać i nie ma żadnej możliwości z niej odciągnąć bądź wyciągnąć. ilość oleju jest podawana przez producenta sprężarki i można to znaleźć w różnych miejscach np tu http://wollers.pl/daneklima/alfaromeo.htm a uv dodaje się jak nie można znaleźć nieszczelności która jest bardzo mała.
    lukasz dobrze napisał i radzę się do tego stosować by nie robić tego niedługo po raz kolejny.
    Ostatnio edytowane przez czarek82 ; 29-05-2012 o 05:32
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

A ja już po robocie, trochę było rzeźby ale dałem radę . Niniejszym kanał ochrzczony, no i ja w sumie też, bo to było moje pierwsze większe grzebanie pod maską . Wszystko poskładane, odpala i nie wybucha, teraz tylko muszę podjechać na test szczelności i - jeśli pozytywny - nabić klimę. Z tym osuszaczem jeszcze muszę pomyśleć, czy to jest jakieś w miarę uniwersalne ustrojstwo i goście od klimy coś założą, czy musi być dedykowany do alfy?

Jeśli chodzi o moją padniętą sprężarkę, to chyba poszło sprzęgło, wrzucę fotkę jak zrobię. Rozsypane w drobny mak, wszystko lata. A na wahaczu i wszędzie dookoła pełno było opiłków metalu. Dobrze że niczego nie przemieliło.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto

Domyślnie

GrzesiuSiedlce 25ml dobre.... osuszacz jest dedykowany do alfy bo raczej Ci wejścia nie podejdą ale jak mówie kosz to ok 50zł a warto w sumie wedle filozofii po każdorazowym rozszczelnieniu układu klimatyzacji powinno sie wymieniać osuszacz, a w naszych alfach roboty z tym 15min

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Ciekawostka - zadzwoniłem do płockiego serwisu z pytaniem o osuszacz i prawie się zakrztusiłem kawką, pan powiedział, że oryginalny osuszacz kosztuje jedyne pincet złoty piękny kawalerze i ściągają go z Włoch . Masakra jakaś. Na szczęście mają zamiennik Hella w zasadzie od ręki za 85zł, biorę żeby nie kombinować. Nastraszyliście mnie tą wilgocią trochę.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

Zadzwon do hurtowni z częściami do samochodów a cena bedzie jeszcze niższa
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto

Domyślnie

dokładnie ja ostatnio kupiłem za 45zł... nawet na alledrogo też są mniej więcej w tej cenie