Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Padła klima - sprężarka?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie Padła klima - sprężarka?

Jechałem sobie dzisiaj jakby nigdy nic, aż tu nagle z nawiewów gorące leci. Bez żadnego air conditioner faulty, nic z tych rzeczy, na ICS wszystko działa, tylko z nawiewów ciepłota. Jak się ustawi na LOW też nic nie daje.
    Trzeba dodać, że ostatnio silnik bardzo nierówno pracował, nastawiałem się na wymianę świec, już wszystko przygotowane. A dzisiaj po tym jak padła klima jakby ręką odjął. Silnik pracuje równiutko, obroty nie falują. Czyli obstawiam, że padła sprężarka od klimy, co wy na taką diagnozę? Padała, padała, silnik miał ciężej i walczył żeby utrzymać obroty, a teraz nie ma oporu i daje radę. Pod maską wszystko na swoim miejscu, pasek się kręci, żadnych objawów.
    Niech się wypowie proszę ktoś kto miał w ręku sprężarkę od klimy, a najlepiej widział jej środek, czy jest możliwe że tak padła że wszystko się kręci i pasek nie zerwany? Czy można to jakoś lepiej zdiagnozować, czy w ciemno kupować sprężarkę i wymieniać?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Dolny śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99r

Domyślnie

A silnik pracował nierówno tylko jak klime miałeś włączoną? Jeżeli tak to sprężarka w środku już miała opory (tam też są tłoczki które muszą się napracować) Koło na sprężarce kręci się bez oporów zawsze dopóki nie zostanie załączona klima tam jest sprzęgiełko. Jak załączasz klime to sprzęgło na kole załącza sprężarke a ta zawsze daje opory a jeżeli jest już padnięta to będzie stawiała naturalnie większy opór.

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Kamil-2k, na to wygląda że jest jak piszesz. Odpaliłem silnik i popatrzyłem sobie na koło pasowe od sprężarki. Wygląda na to że jak jest na ECON to się kręci ładnie i równo, silniczek też w miarę gładko chodzi. Jak włączam chłodzenie, to silnikiem telepie, a koło zwalnia, a czasami nawet się zatrzymuje. Czyli sprawa w takim razie prosta - sprężarka do wymiany.
    Dużo z tym roboty? Jak rozumiem czynnik trzeba spuścić i podejście pewnie z kanału od dołu?

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Najprawdopodobniej albo uszkodziła się płyta zaworowa w środku sprężarki albo rozsypała się w środku albo zatarły się łożyska. Czynnik jedź do klimiarza i sobie spuść, to potem mniej zapłacisz za nabicie. I jeśli mogę coś doradzić, to nie kupuj sprężarki która długo leżała odpięta od układu, bo Ci chwile pochodzi i padnie. Przerabiałem ten temat w poprzednim aucie. Niestety wilgoć działa bardzo destrukcyjnie na wnętrze, szczególnie na płytę zaworową.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Ok, dzięki panowie, sprężarka już zamówiona. Tylko nie mam wiedzy ile czasu leżała odpięta, wiadomo jak to szroty z allegro, każdy zachwala że dopiero co wyjęta ze sprawnego auta . Powoli myślę żeby sobie ściągnąć całego anglika na części jako dawcę, wyprowadziłem się właśnie pod miasto i mam wreszcie garaż, byłoby taniej niż ciągle te padaki kupować na allegro.

Numberuno
    Gość

Domyślnie

jakby co to mam dobrych i tanich specow od klimy w Otwocku. Bynajmniej nie ograniczaja sie do nabijania klimy maszynka, nawet jej zreszta nie maja. Wrazie co masz do mnie chyba tel. albo wal na priv

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    166 2.4JTD , 159 2.4JTD automat, Fiat Doblo 1,9JTD

Domyślnie

ja w zeszłym tygodniu to robiłem w swojej 166 2.4 oddałem sprężarkę do regeneracji bo sie zatarła a resztę robiłem sam bo to mój fach także jeśli masz jakieś pytania to jestem w temacie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar GrzesiuSiedlce
    Mieszka w
    Siedlce
    Auto
    AR 166 00r 3.0 busso / Lancia Thesis 02r 2.0tb

Domyślnie

Kolego jak będziesz wymieniał sprężarkę i zostanie ci stara to sprzedaj mi kawałek sprzęgła klimatyzacji bo u mnie się gdzieś zgubiło xD

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

@GrzesiuSiedlce: Spoko, oddam Ci ją jeśli tylko coś z niej zostało (dzisiaj zaczęła dzwonić jakbym ciągnął za autem puszki i to nawet na opcji ECON) .
    @Numberuno: a ja się właśnie zawinąłem z Wawy w rodzinne strony, pod Płock, będę bywał w stolicy z racji roboty, ale na razie córa mi się urodziła i z tej okazji wziąłem mega urlop i do lipca się nie pokażę . Tak że muszę się ogarnąć jakoś w okolicach Płocka z tematem. No i dorobiłem się wreszcie garażu z kanałem więc chciałbym sam popróbować .

Używka już przyszła, generalnie z tego co patrzyłem to trzyma się na 2-3 śrubach, do tego jedna śruba na takiej kryzie z przyłączeniem przewodów. Dostęp chyba taki sobie, ale powinno dać radę z kanału. Czy są z wymianą jakieś tricki czy prosta sprawa? Czy jakoś trzeba uszczelniać, czymś smarować, czy po prostu skręcam na uszczelkach oryginalnych i działa? No i jak się pasek wieloklinowy luzuje?

A, jeszcze z ciekawostek, dzwoniłem do Norauto żeby zbadać temat, mówią że nie odessą mi czynnika bo im się nie opłaca. Mogą mi nabić klimę od zera za 120zł, albo wymienić sprężarkę za 255zł robocizny razem z nabiciem. Tak że albo znajdę w okolicy magika co odessie albo wypuszczę gaz w kosmos i nabiję...

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Yoozef jeśli masz w pobliżu jakiś serwis AGD (tylko nie jakiś tam rozbudowany autoryzowany a lokalny) zajmujący się też lodówkami to jedź do nich. Ja tak robiłem i płaciłem połowę tego co podajesz za komplet (próżnia, olej, czynnik).
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77