Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: Przepalające się Żarówki Przód...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    mazowieckie/łódzkie
    Auto
    AR 147 1.6TS 105KM

Domyślnie

U mnie jedyny problem z żarówkami jest przy wymianie

Przy przebiegach ok 10k km/rok wymieniałem 2 razy mijania - raz po zakupie od razu, drugi raz jakieś 1.5 roku po, czyli do 20k km. A wstawione były prawie najtańsze z Tesco, co za różnica. Teraz czekają jakieś Bosche, ale to dopiero jak się stare przepalą.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar bartstep
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    AR 147 1,9 JTD 116KM

Domyślnie

Dodam tylko od siebie taka porade (trick)... dwa tricki:
    1. Nigdy nie uruchamiaj samochodu (i nie gas) z wlaczonymi swiatlami. Piki napiecia i niestabilnosc pradu w instalacji w momencie rozruchu daje po d... kazdej zarowce. Jesli bedziesz zapalal zarowki po uruchomieniu silnika i gasil przed zgaszeniem silnika twoje zarowki beda zyly spokojnie kolo jednego roku (o ile instalacja nie ma innych wad).
    2. Podobna rada tyczy sie sprzegla i kola dwumasowego. Zawsze odpalaj i gas auto z wcisnietym pedalem sprzegla. Wtedy kolo dwumasowe nie wpadnie w niekorzystne sily dynamiczne przy duzym obciazeniu. Efekt: Pozyje dlugo dluzej

Mam nadzieje, ze te porady pomoga. Zycze sukcesu i pozdrawiam.
    alfa-klub.prv.pl * Podpiecie do komputera, diagnostyka, kasowanie bledow. Kontakt GG 3127266 * alfa-klub.prv.pl

pelusz1
    Gość

Domyślnie

panowie żarówki zmieniamy parami nie pojedyńczo.

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

pelusz1 to się zgadza, choć ta zasada to bez sens wymyślony przez producentów żarówek/żarników żeby lepiej zarabiać.. bo jeśli żarówka pada raz na rok.. to wymieniając jedną nie uświadczysz tego że ta druga jest tak wypalona po roku że świeci na inną barwę, gorzej lub coś w tym stylu.. gdyby te żarówki jeździły 4-5 lat to rzeczywiście..

Ale mimo wszystko ten zabobon krąży i również zawsze kupuje i wymieniam wszystkie żarówki parami.. albo jeśli coś pada z tyłu to w całej lampie zmieniam skoro już je muszę odkręcić a drogie nie są te tylnie nawet Osramy
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"

syfon
    Gość

Domyślnie

Mnie też przepalające się H7-ki w lampach z przodu drażnią. Kupowałem już drogie Philipsy, Osramy i owszem działały dłużej ale jednak nie były to okresy powyżej 1-1.5 roku. A żarówki drogie. Kupuję więc żarówki w Tesco, po 15zł i mam na nie 2 lata gwarancji. Paragon i pudełko tylko trzeba zachować. jak się spali to do sklepu i znowu nowa. Więc to przepalanie już mnie tak nie boli. Szkoda że nie ma żarówek w Kauflandzie bo tam jest 3 lata gwarancji na wszystko:-)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moruso
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD

Domyślnie

Panowie a to nie jest jakaś wada Alfy? Bo u mnie to samo, raz na 1-2 miesiące któraś się przepala. Jak nie postojówki to mijania i tak w kółko, non stop jeżdżę z informacją na liczniku o przepalonej żarówce. Może to coś z prądem? Ktoś podpowie jak to sprawdzić?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Moruso Zobacz post
    Panowie a to nie jest jakaś wada Alfy? Bo u mnie to samo, raz na 1-2 miesiące któraś się przepala. Jak nie postojówki to mijania i tak w kółko, non stop jeżdżę z informacją na liczniku o przepalonej żarówce. Może to coś z prądem? Ktoś podpowie jak to sprawdzić?
    Raczej to nie wada.
    Po prostu zawsze masz , którąś starą i się przepali.
    Wymień te kilka żarówek hurtem i będziesz miał na dłuższy czas spokój.
    Napięcie można sprawdzić zwykłym multimetrem za 20 zł z supermarketu.
    Na akumlatorze podczas pracy silnika powinno być 14V na -0,2V na + 0,4V tak mniej więcej.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo Avatar Lucas83
    Auto
    Nissan Murano Z 51 3.5L V6

Domyślnie

Kupujcie dalej żarówki marketowe... to że nie mają ani barwy ani nie świecą poprawnie (nawet czasem za mocno..) to już inna bajka.

Ale to że badziewne świeciki bez żadnych filtrów UV zażółcą Wam klosze jest niemal pewne
    Była AR 147 TS 1.6 105CV -2002r
    Była AR 159 SW 1.9 JTDm 150CV - 2006/7
    Jest Nissan Murano II 3.5L V6 258CV

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Sebek2442
    Mieszka w
    Mistrzewice
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Lucas83 Zobacz post
    Kupujcie dalej żarówki marketowe... to że nie mają ani barwy ani nie świecą poprawnie (nawet czasem za mocno..) to już inna bajka.

Ale to że badziewne świeciki bez żadnych filtrów UV zażółcą Wam klosze jest niemal pewne

Kupowałem super żarówki Philipsa za 180 zł z wszystkimi filtrami paliły mi się co rok to sory bardzo trochę drogo
    Kupiłem w Kauflandzie za 12 zł świeciły mi 2 lata i dużo lepsze światło widniejsze niż w philipsie 100 razy lepsze

Użytkownik Romeo Avatar SocikZero4
    Mieszka w
    Pszczyna
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer/ Alfa Romeo 147 1,9 JTD 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał Moruso Zobacz post
    prąd jak sprawdzisz to bedzie ok. okablowanie w samej lampie jest slabe i kabelki sie przepalaja najpierw objawia sie to błedem na komputerze choc zarowki siwieca a pozniej pala sie zarowki w koncowej fazie gdy kable trzeba by bylo wymienic w lampach wywala bezpieczniki co jakis czas.