Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Temat: TS-y chyba jednak nie lubią remontów - żałoba...:(

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Kurde... To ja już nie wiem, zaczynam się znowu bać Ja bardzo dbam o mój silnik, ale też lubię pociskać po obrotach, w końcu to silnik wysokoobrotowy.. Ale cisnę go tylko i wyłącznie po obrotach wtedy, gdy w pełni się nagrzeje. Więc już sam nie wiem co zrobić... Przecież, nie zacznę jeździć TS'em jak dieslem
    Mój ma 124 tys. km (prawdziwego przebiegu) .

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    Kurde... To ja już nie wiem, zaczynam się znowu bać Ja bardzo dbam o mój silnik, ale też lubię pociskać po obrotach, w końcu to silnik wysokoobrotowy.. Ale cisnę go tylko i wyłącznie po obrotach wtedy, gdy w pełni się nagrzeje. Więc już sam nie wiem co zrobić... Przecież, nie zacznę jeździć TS'em jak dieslem
    Mój ma 124 tys. km (prawdziwego przebiegu) .
    Spokojnie, ja miałem silnik remontowany.
    Ty masz jeszcze fabrykę, wiec jak dbasz o olej i resztę rzeczy to możesz zamykać obrotomierz

PS. wycisnołeś Swoim 220km/h ??? 0-100km/h w 8.7s i na hamowni 151KM
    Przypomnę, że jest to 1.8 TS

W sumie to nie dziwie się, że zarżnął
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 13-06-2012 o 21:45

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał kabanow Zobacz post
    no....i to jest odp. poprawiająca humor

- - - Updated - - -

Daj mi Swojego TS-a na tydzień.
    Będę go traktować tak jak mojego i wtedy pogadamy.......ok??
    Moj palił po mieście 15L , wiec musiał mieć obroty, dawałem w palnik......spalanie nie było wynikiem usterki osprzętu silnika.
    Na trasie przy 100km/k schodziłem do 6 L
    Silnik był diagnozowany przez kolegę BUBU321 pod kontem elektronicznym.
    Jak taki niewyżyty jestes kolego to może zapisz sie na jakieś karate albo inne klejenie modeli samolotów w miejskij świetlicy bo ty komus krzywdę zrobisz jeszcze Mój pali 12 L i tez dostaje w pizde jak trzeba ale wszystko z rozsądkiem
    [C

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Jak taki niewyżyty jestes kolego to może zapisz sie na jakieś karate albo inne klejenie modeli samolotów w miejskij świetlicy bo ty komus krzywdę zrobisz jeszcze Mój pali 12 L i tez dostaje w pizde jak trzeba ale wszystko z rozsądkiem
    Panu podziękuję za udział w uczestnictwie w temacie.TAk? Bo do tematu nie wnosisz nic pomocnego.
    Większość kolegów podchodzi do mojego problemu po ludzku.
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 13-06-2012 o 21:56

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał kabanow Zobacz post
    Panu podziękuję za udział w uczestnictwie w temacie.TAk?
    Większość kolegów podchodzi do mojego problemu po ludzku.
    PRzepraszam nie chciałem Cie urazić nie stresuj sie kolego. Co do silnika ot mi szczerze przykro...
    [C

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

To takie moje widzi mi sie ale jednak gdzieś zawsze jest jakiś slaby element,tym razem pierwszy korbowód nie wytrzymał
    Będziesz robił następny remont to postaraj się o jakieś dane paramety pasowania.Widziałem coś takiego jak workshop manual fiat coupe a tam sa wszystkie silniki w nim występujące opisane od dechy do dechy co do wymiaru i między innymi 1.8 który dzieli duzo z naszym 1.8 bo panewki na pewno,pewnie pierścienie tez.Nie pamiętam jaki masz rocznik ale blok sie rozni oraz tłoki i korby pewnie tez miedzy wersjami CF2 i CF3
    Jeden z kolegów z forum naszego odkupil ode mnie za grosze taki blok z tlokami i korbami bo wał akurat pasowal do mojego CF2 ale on sie troche na pocił żeby potem zaadoptować i spasować ze sobą mix CF2/CF3,także patrz przy zakupach
    No i jak tak szalejesz to zainwestuj w jakies zegarki od cisnienia i temperatury oleju to może uda się troche wcześniej zareagować a nie to "zakuwaj"ten silnik i wtedy tylko sprężare domontować i będzie kosmos

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    PRzepraszam nie chciałem Cie urazić nie stresuj sie kolego. Co do silnika ot mi szczerze przykro...
    Spoko...dyskutujemy ma tym forum/dziale nie o prędkościach/karate/szybkości tylko to sprawach technicznych.

- - - Updated - - -

Panowie już wszystko jasne.......
    Moj TS poległ z mojej winy....
    Przed remontem miałem nalatane 220kkm i zostawiłem stare tłoki+ nowe tuleje cylindrów
    Pierwszy tłok spłynął do miski olejowej na 3 cylindrze dostał "pajęczynki" po wyjęciu rozsypał się w rękach.

Dla potomnych....chcesz pojeździć TS-m - nie oszczędzaj!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    To są bardzo dobre silniki, ale nie znoszą druciarstwa!!!!!!!!!!!

Mieszka w
    Myszków
    Auto
    Alfa 156 1.8

Domyślnie

mam caly dol silniak po strzale glowicy wal nominalny, w sumie to mix zrobilem jakich malo wal z punta hgt, blok z tlokami od kolegi wyzej(CF3), glowica CF2. A ile kombinacji ale teraz wiem ze sie da zlozyc do kupy, chociaz zaden mechanik mi nie wrozyl ze to wogole odpali, a najgorzej bylo po zalozeniu uszczelki pod glowice z CF3 i chwila prawdy czy na wiekszych obrodach nie rozwali zaworow, ale do odciecia to szla jak burza, do momentu az chyba cos wpadlo w rozrzad i AMEN. Ale po sprzedaniu alfy na czesci konczy sie moja przygoda z tym autem, no chyba ze trafie ladne 159 1.8T czy 2.0T bo nie pamietam jakei tam dokladnie byly silniki, a jak nie to przesiadam sie na audi 1.8T quatro
    Ostatnio edytowane przez karol90 ; 13-06-2012 o 22:12

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

A sprawdzałeś korby przy remoncie czy nie były krzywe? Przy takich sprawach to chyba tylko ręka i doświadczenie mechanika się liczy, bo jest pewnie wiele kruczków zeby zrobić to dobrze.
    Moj przejechał 80 tys od remontu i chodzi, ciśnienie mu ostatnio mierzyłem i trzyma. ale jeżdze spokojnie raczej. w sumie przy katowaniu 50 tys obciąża pewnie wiecej niż ze 100 normalnej jazdy, bo silnik robi 2x tyle obrotów na przejechanie tej samej drogi. Przy tych cenach paliwa i takim spalaniu to koszt remontu raczej nie jest duzym wydatkiem. (80 zł za 100 km - 40 tys zł na paliwo)
    tylko coś mi sie nie chce wierzyć w te 6 litrów? chyba z górki za ciezarówką.
    a tak pozatym to wspólczuje.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Kacper_agh Zobacz post
    tylko coś mi sie nie chce wierzyć w te 6 litrów? chyba z górki za ciezarówką.
    a tak pozatym to wspólczuje.
    Nie dzielę się wszystkimi moimi nowinkami na forum bo czasami nie mam czasu, ale....
    Spalanie TS-a 1.8 w trasie ----tak 6L
    Może jestem dziwny ale ilość paliwa i jego dokładność jest dla mnie bardzo ważna.Nawet jak by paliła 20L muszę wiedzieć że pali 20L a nie 21L.Paranoja nie???
    Co zrobiłem....kupiłem na alledrogo pompę (używaną), zlepiłem z plexi "bak paliwa o pojemności 10L"
    Wmontowałem do niego pompę, podłączyłem węże do listwy, zrobiłem 100km na trasie i jak byk widziałem wynik .
    Z dokładnością do 100ml spaliła 6.1 L/100km.
    Wariat nie ??
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 13-06-2012 o 22:30