Homologacja o ile mi wiadomo jest niezbędna do sprzedaży tego radia.
Dlatego sławne już unideny nie mogą być sprzedawane.
147 powodów do zadowolenia
Pojęcie homologacja jest pojęciem względnym. Na dobrą sprawę obecnie sprzedawane cb-radia powinny posiadać tzw "Deklarację zgodności". Jest to dokument pozwalający dany model urządzenia wprowadzić do obrotu. Czyli mówiąc "po polsku" - Urząd Komunikacji Elektronicznej spełnia normy UE i jest przestrojone na działanie w RP , pozwala sprzedawać dany sprzęt. Bez takowego dokumentu importer czy dystrybutor NIE MA prawa sprzedawać cb.
Wg niektórych źródeł Policja na dobrą sprawę nie ma prawa sprawdzać "Deklaracji Zgodności", bo niby po co.\
jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego
"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."
Il mio terzo amore Alfa Romeo
Czyli teoretycznie każde radio zakupione w sklepie jest... legalne,tak?
dokładnie , wszystkie zakupione w sklepie musza mieć deklaracje zgodności , i nie ma co do tego żadnych złudzeń .
pozdrawiam
jeśli pomogłem w jakimś poście nie zapomnij podziękować za niego
"Życie dane jest raz człowiekowi i trzeba przeżyć je tak, by nie płonąć ze wstydu za lata przeżyte bez celu."
Il mio terzo amore Alfa Romeo
zainteresuj się firmą yosan, dobre a nawet bardzo dobre radia jak za taką cenę.
Dokładnie - tylko za cene 100-120 zł większą jak radio wspomniane.
Zamiast Yosana to już lepiej Laffayete - troszkę tańsze a równie dobre.
Trzeba zobaczyć na co się nastawiać.
Ja postawiłem na słabsze radio i lepszą antene. - Spokojnie mogłem kupić przecież Właśnie Yosana - ale co z tego jak z budżetem starczyłoby mi na Pirata, albo nie wiem ... jakiegoś innego chińczyka.
Kupiłem porządną antene z nastawieniem że radio zawsze można zmienić - poza tym, radio się zużywa - antena nie. Więc zapewnie Sirio przeżyje jeszcze nie jedno radio.
Ale dzięki temu mam bardzo dobry odbiór bez szumów i stuków - Jedynie do czego można sie przyczpeić to własnie te zakłócenia o których było wyżej.
Nie jestem specem nigdy nei bylem i nie interesuje się krótkofalarstwem czy jak to się nazywa ? Łącznością radiową - zrobiłem to co doradzali na forach - dobrałem sobie budżet przejechałem się po sklepach potestowałem radia - kupiłem to które mi się najlepiej spodobało. Dobrałem dobrą antene - no i jeżdżę
Co do radia - jak ktoś lubi bajery to jest jeszcze radio TTL - z panelem wyciągniętym jak z myśliwca. Na otwartej przestrzeni radzi sobie dobrze - w miastach słabiej - ale radio z tych co lubią swiecidełka
ja ani Presidenta ani Alana nie polecę.. miałem już kilkanaście różnych konfiguracji ...
z anten za ok 100 zł - bezkonkurencyjna - ML145
radia: Uniden 520, Intek M760, Lafayette Atena, Maxon 70-tka...
Ostatnio miałem na testach Stabo 3001... też nie jest złe, ale wg mnie zbyt cichy głośnik i ASC za bardzo tnie..
A najbardziej zadowolony byłem z Midlanda 5001z... prawdziwe Trucker`skie radio. ( można kupić je teraz jako Cobra 29 ) - jedyna wada - rozmiar..