Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: 50.000 km i więcej Giuliettą

Użytkownik Ogier
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Hehehe jak czytam takie watki to mi sie plakac chce ze smiechu ) masowy masochizm i czasem glos zdrowego rozsadku. Generalnie auto gdy nie jest wlaczony silnik i stoi na uwaga.... rownym to nie wydaje odglosow. Martwienie sie na zapas i doszukiwanie sie problemow az prosi sie o kubel zimnej wody. Mialem w zyciu az hoho jedno auto wczesniej a dokladniej focusa. Kilka mc po gwarancji padla rurka od wspomagania cala komora w plynie. Potem stuki puki kazdego chyba mozliwego elementu zawieszenia, raz mocniej raz ciszej raz w ogole, przewaznie w ogole. Dobijajaca byla tajemnicza 'blaszka' ktora brzeczala gdy szarpnalem silnikiem lub wjechalem na dziure wieksza, zadnemu specowi sie nie udalo tego namierzyc. Potem co tam bylo aa falujace obroty cos sie przetarlo, potem klima jakas guma pekla uciekl czynnik. Tak poza tym to lalem benzyne zmieniale, olej itd. Wszystko naprawiane i nie marudzone, tak z autami sie dzieje moim zdaniem, a opowiesci ze w moim suoerduper nic sie nie dzieje od kolegow to mozna w buty wsadzic ) Znajomek z wrocka mowil ze zawias robi co 15-20kkm bo tak sie jezdzi po wrocku, mial wtedy octavie czy cos podobnego. Wiec panie panowie nie panikowac, reklamowa, a gdy nie ma gwarancji naprawiac. Auto to milion srubek ktore codziennie narazine sa na spory wysilek. Auto warto 2x w roku zabrac na letni i zimowy przeglad wtedy za wczasu mechanik powie co trzeaba naprawic zanim zrobia sie z tego wielo tysieczne koszty ) pozdrawiam i milej jazdy )

TheRealDeal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    jakie problemy z zawieszeniem ? Bo jak wpadniesz w dużą dziurę na 18tkach to słyszysz stuknięcie?
    Jadąć po RÓWNYM zawieszenie wydawało dźwięki podobne do otwieranych drzwi starego kredensu lub wysiedzianej kanapy. Serwis robił przy tym dwukrotnie, wymienili dwie części(zgadnij jakie), co pomogło, więc chyba jednak coś było na rzeczy. Nawet nikt nic nie próbował mówić o "sportowym zawieszeniu" jak to mają w zwyczaju, bo usterka była oczywista.

Przypominam, że ten temat nie jest o tym jaką fajną furką jest Julka, tylko czy jest sens płacić za przedłużenie gwarancji.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał TheRealDeal Zobacz post
    .... Ogólnie Fiaty nie lubią takiej jazdy, od której ciężko jest się powstrzymać jadąc tym samochodem.

....
    Ogólnie fiaty to może i nie lubią, chociaż ja tego nie mogę potwierdzic, bo miałem ich 8, a ty? Silniki w alfach ktore miałem uwielbiały wysokie obroty i nigdy nie miałem z nimi najmniejszego problemu. Nie wiem kolego jak użytkujesz swoje auto, ale Giulietta ma o niebo mocniejszy zawias od AR156, 100tys km zrobiłem AR156 bez konieczności ingerencji w elementy zawieszenia, więc zastanawiam się jak trzeba jeździc (albo po czym) żeby w julce wykończyć zawieszenie tak szybko... Co do wykupienia dodatkowej gwarancji to rozważałem to jak kończyła się gwarancja w AR156, ostatecznie zrezygnowałem i okazało się to dobrym krokiem - bezproblemowo jeździłem autem 6 lat, sprzedałem i obecny własciciel jeździ 2 lata również bezawaryjnie, więc z Giulietta postapię podobnie.
    Ostatnio edytowane przez Maciek-156 ; 05-07-2012 o 09:34
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Giulietta 1.4 TB Multiair

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Co do wykupienia dodatkowej gwarancji to rozważałem to jak kończyła się gwarancja w AR156, ostatecznie zrezygnowałem i okazało się to dobrym krokiem - bezproblemowo jeździłem autem 6 lat, sprzedałem i obecny własciciel jeździ 2 lata również bezawaryjnie, więc z Giulietta postapię podobnie.
    To jest konkretna informacja

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    MA TCT

Domyślnie

Nie ma co sie nakrecac. Uwazam ze jakosc montazu auta jest bardzo dobra, bo w dzisiejszych czasach tylko na to praktycznie ma wplyw producent. Dodatkowo wszyscy wyciagneli juz wnioski z tego jak dobrze to robic. W wiekszosci robia wszystko maszyny, wiec bledow ludzkich jest coraz mniej. Wiekszosc podzespolow produkowana jest przez kooperantow, ktorzy tluka je dla roznych marek. Co do multiair z tego co czytalem to jest to dosc prosta technologia, t-jet tez jest sprawdzonymsilnikiem i wiekszych problemow z nim nie ma. Awaryjnosc bedzie na podbnym poziomie jak w wiekszosci aut obecnych na rynku. Mysle ze zdecyduje sie na przedluzenie gwarancji dla swietego spokoju i zrobilbym to niezaleznie jakiej marki auto bym posiadal, ale nie wiem czy w alfie czy przez autoprotect, bo cena u dealera jest chora i nie przeystaje do tego jaka jest oferta na rynku u innych producentow, byc moze jeszcze to zmienia bo placic za podobny okres ochrony 5-6 razy wiecej niz u innych to przesada. W dzisiejszych czasach przy ilosci zaawansowanej techniki kazda wieksza naprawa jest bardzo kosztowna, wiec wole miec spokoj.
    A opiniami sie nie przejmuje, bo pochodza z aut porjeltowanych/produkowanych kilkanascie lat temu, tak samo jak super opinie na temat niemickich aut z czasow gdzie silnik byl prosty i niewysilony, nie bylo regorystycznych limitow emisji spalin, a w wiekszosci niemieckich aut luksusem bylo radio CD i obrotomierz zamiast zegarka (wiec nie mialo sie co psuc). Co innego auta wloskie czy francuskie gdzie tych bajerow elektornicznych troche bylo w standardzie plus npwatorskich rozwiazan zawieszenia. Opinie o samochodach glownie pochodza od klientow kupujacych nowe auta, przy uzywkach juz nie tak duzo osob zwraca uwage, ze cos tam skrzypi cos tam sie nie wyswietla te rzeczy tak nie wkurzaja. Dodatkowo alfa to marka premium glownie kupowaly je osoby bardziej zamozne, a ze wzgledu na wyglad, takze mniej znajace sie na mechanice a bardziej kupujace auto wzrokiem, wiec jak sie juz wydalo te kupe kasy a tu jakis problem z wariatorem czy zawieszeniem to tacy ekscentryczni laicy szybciej wystawia skrajnie zla opinie, bo auto nie jedzie, puka a ja tyle kasy wydalem a moj znajomy kupil audi z korbkami do szyb 1.9 tdi 90 km i smiga, po co byl mi ten wyglad, ta pelna elektryka, auto klima, komputer pokladowy itp. Jak auto stoi.Dodatkowo jesli popatrzec na fora tanszych marek to uzytkownicy przy tych samych problemach czyli laczniki, skrzypienie wykazuja mniejsze objawy ogolnego rozczarowania autem, raczej sa w dalszym ciagu zadowoleni z zakupu bo przeciez to tylko, lacznik, zaiweszenie troche halasuje, radio sie przycina, zrobia na gwarancji ale za ta kase to jestem mega zadowolony bo to drobnostki, ktore sie zrobi na gwarancji, ktora marka ich nie ma, gdzie w alfie przez nastawienie do firmy i kase wydana na samochod te same drobne problemy urastaja do rangi wrecz uniemozliwiajacej uzytkowanie auta i skloniajacej wlasciciela do jego jak najszybszej zmiany.

TheRealDeal
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Nie wiem kolego jak użytkujesz swoje auto, ale Giulietta ma o niebo mocniejszy zawias od AR156, 100tys km zrobiłem AR156 bez konieczności ingerencji w elementy zawieszenia, więc zastanawiam się jak trzeba jeździc (albo po czym) żeby w julce wykończyć zawieszenie tak szybko...
    95% przebiegu po stołecznych drogach, czyli podjazdy, krawęzniki, dziury, koleiny, progi zwalniające, podjazdy itp. Dzień bez zaliczenia dziury to dzień stracony.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał TheRealDeal Zobacz post
    95% przebiegu po stołecznych drogach, czyli podjazdy, krawęzniki, dziury, koleiny, progi zwalniające, podjazdy itp. Dzień bez zaliczenia dziury to dzień stracony.
    Potwierdzam liczbę dziur. W 147 tuleje wahaczy ciągle się rozwalały. W Julce po 15tys bez problemu i stukania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja też zaliczywszy 147 spodziewam się trwalszego zawiasu. Poza tym skręcone to wszystko jest całkiem znośnie. Jedynie wkurza mnie to, że bardzo rzadko, ale jednak czasami jedynka nie wchodzi.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Ja też zaliczywszy 147 spodziewam się trwalszego zawiasu. Poza tym skręcone to wszystko jest całkiem znośnie. Jedynie wkurza mnie to, że bardzo rzadko, ale jednak czasami jedynka nie wchodzi.
    U mnie też czasem synchronizacja się psuła. Później zacząłem robić taki zabieg: Jak jedynka nie wchodzi to wrzucam wsteczny albo dwójkę. Lekko odpuszczam sprzęło do momentu złapania i dociskam spowrotem i wkładam jedynkę. Po jakimś miesiącu ustąpiło - może skrzynia się wyrobiła? Nie mam pojęcia w każdym razie działa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Serax
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Giulietta QV 1.75

Domyślnie

Mam julke od Lutego. Przejechane 30 tys km i do tej pory nie spotkalem sie z problemami skrzyni biegow. To wszystko zalezy raczej od uzytkowania. Na temat zawieszenia tez nie mam nic zlego do powiedzenia. Wczesniej mialem Fiata bravo ktory przebolal 140 tys km i nadal bylo 50%. Nie wiem jak bedzie tutaj, wiem ze na pewno oberwie przy tym portfel, bo tam byla belka a tu Mcperson. Do konca tego roku, na liczniku powinno zawitac okolo 60-70 tys, wtedy bede mogl powiedziec czy cos sie zmienilo bo poki co jest jak z fabryki. Dodatkowo mam wrazenie ze bede pierwsza osoba ktora dobije julce qv przebieg rzedu okolo 150-200 tys w ciagu 2-3 lat.
    Ostatnio edytowane przez Serax ; 05-07-2012 o 23:46