Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Klakson

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

za 240zl + przesylka to mam prawie nowy alternator a nie regenerowany
    Czy te diody to -> http://moto.allegro.pl/regulator-nap...467378236.html jest to ?
    I teraz pytanie, czy wg was to tylko moze byc wina diod ktore pobieraja tyle pradu czy tez mogly pojsc zwoje te w alternatorze itp ?
    I czy wystarczy tylko wymienic te diody i powinno hulac ? bo jak tak to sie oplaca tylko to zrobic zamiast kupowac uzywki czy nowego.

nie to jednak nie to co podalem wam w aukcji, na allegro nie ma tych diod do alternatora a przydalo by sie zobaczyc jaki zakres cenowy jest.
    Ostatnio edytowane przez kubatron ; 15-07-2012 o 11:50

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Nie chcę Cię obrazić, ale najpierw spytam: Czy wiesz jak działają diody, po co są i jak wyglądają? To jednak zasilanie elektroniki, więc możesz więcej napsuć niż naprawić
    Dioda przewodzi w jedną stronę, w drugą działa zaporowo. Jeśli jest przepalona to może przewodzić w obie.

http://unipol.bazarek.pl/category/97...stownicze.html

Tu masz pełno diód, nie mam pojęcia jakie są w naszym alternatorze, ale raczej z tych tańszych stosunkowo
    Tu pomocne linki:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1227959.html
    http://skodaporadnik.republika.pl/po...miana_diod.htm

janusz
    Gość

Domyślnie

jak ma się zieloną wiedzę i sprzęt to lepiej wymieć na po regeneracji bo przy naprawie wyjdzie jeszcze łożysko i tak dalej jeżeli alternator bez obciążenie daje mniej niż 14,4v a po włączeniu świateł spada poniżej 14v to uszkodzone są diody czasem diody są zgrzewane i bez specjalistycznego sprzętu można narobić więcej szkody a dostęp do alternatora jest utrudniony tak aby sprawdzać efekty może to
    moją stara astrą jeździ syn alternator wymieniłem chyba ze 2 lata i jest nadal ok przed wymianą dawał bez obciążenia chyba 13,8 a ze światłami tylko 13,4v co najmniej jedna dioda była uszkodzona a aby sprawdzić trzeba ją zdemontować w astrze były zgrzewane i napraw jest utrudniona sam mostek to wydatek ok 70zeta plus wymiana regulator to następna kasa a tu kupujesz i wymiana na praktycznie nowy
    http://allegro.pl/alternator-fiat-al...444260933.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Przestrzegam przed tym alternatorem z linka. Jakieś dwa miesiące temu taka sama sztuka została zainstalowana w mojej byłej 145. Obecny właściciel uparł się i to cudo zakupił. Po dwóch miesiącach całość się zdrowo zatarła od strony koła pasowego - zatarło się łożysko od strony paska napędowego ze względu na zbyt luźne spasowanie koła napędowego na osi alternatora dzięki temu wydzieliło się tak dużo ciepła, że wytopiło cały smar z łożyska, które pewnego razu się zatarło i stanęło dęba urywając pasek - szajs jakich miało za cenę adekwatną do jakości. Dobrze, że szczątki paska nie wkręciły by się w rozrząd. Ja rozejrzałbym się za używanym produktem Magneti Marelli (do Bescha nie ma części zamiennych) i zrobił bym mu pełny remont - czyszczenie, łożyska, prostownik oraz regulator napięcia. Zadbał bym również o odpowiedni naciąg paska. Po za tym założył bym osłonę pod silnik aby całość nie była chłodzona przez kałuże itp, co pozwoli użytkować alternator przez długie lata w dobrej kondycji. Taki "własnoręcznie" wyremontowany alternator to najlepsza alternatywa - zgodnie z zasadą "wiesz co zakładasz". Wedle mojego punktu widzenia lepszej alternatywy nie ma. Powodzenia
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

Zdecydowalem sie na uzywke, prosciej szybciej i tylko wymiana bedzie czasochlonniejsza. ale pytanie brzmi mam 1.6 16V TS z Klima, czy alternator od 1.6 bez klimy bedzie pasowal czy nie bardzo ? na co zwroacac uwage przy szukaniu uzywek co do mojego zielonego pojecia to wlasnei dzieki forum mam wieksze pojecie o niektorych rzeczach a czlowiek chyba sie uczy cale zycie wiec

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

W odwrotnej sytuacji było by ok jednak w Twoje będzie trochę be - alternator z wersji bez klimy ma mniejszą moc i maksymalny prąd jaki potrafi "uciągnąć| to około 88 A. W Twoim przypadku potrzebny będzie alternator o prądzie rzędu 100-105 A (dlaczego zakres ? Ponieważ taki Bosch na przykład produkuje zarówno wersję 100 jak i 105), W takiej sytuacji zawsze dobrze jest spojrzeć do jakiegoś katalogu - choćby http://katalog.fota.pl lub przekopać się przez katalogi MM i Boscha - wtedy wszystko będzie jasne. Ogólna zasada brzmi, że prąd alternatora zawsze powinien być większy a nigdy mniejszy, oczywiście w rozsądnych granicach. Różnica kilku amper jest nieistotna ale już powyżej 10 może mieć kolosalne znaczenie. Po za tym im większy prąd tym alternator ma większe wymiary i to również warto sprawdzić. Dodam jeszcze, że alternatory Boscha i MM są zamienne
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

dokladnie tez tak myslalem wolalem sie upewnic kogos kto ma wieksza wiedze
    to nic pozostaje mi szukac mam jedynie numer czesci ale on mi nic nie daje
    takie jeszcze pytanie czy jesli znajde alternator z AR 145 1.6 16V TS z klima to sa rzeczy na ktore musze patrzyc przy zakupie jego zeby pasowal czy bedzie na 100% pasowal ?
    I o co pytac przy zakupie alternatora zeby wiecie kota w worku nie kupic ?
    Z gory dzieki za pomoc chlopaki
    Ostatnio edytowane przez kubatron ; 18-07-2012 o 11:26

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał kubatron Zobacz post
    mam jedynie numer czesci ale on mi nic nie daje
    Daje Ci i to wiele - w większości katalogów producentów możesz śmiało się tym numerem posługiwać i znajdziesz to co chcesz.

takie jeszcze pytanie czy jesli znajde alternator z AR 145 1.6 16V TS z klima to sa rzeczy na ktore musze patrzyc przy zakupie jego zeby pasowal czy bedzie na 100% pasowal ?
    Jak już wspomniałem na moc i wymiary (różnce w rodzaju 1 do 2 mm nieistotne) - reszty sprawdzać nie musisz.

I o co pytac przy zakupie alternatora zeby wiecie kota w worku nie kupic ?
    Jak będziesz kupował nowy produkt firmowy Boscha czy MM to nie ma się o co pytać - będzie wszystko grało. Chińskie podróbki za 250 zł omijaj z daleka i nawet na nie nie spoglądaj bo za miesiąc będziesz miał powtórkę z rozrywki i w nie sprzyjających okolicznościach rozwalony rozrząd i remont silnika w perspektywie. Używany - praktycznie może być w takim samym stanie jak Twój, który wyciągnąłeś, więc najlepiej daj swój stary alternator fachowcowi od takich zabawek i zrób mu remont. Jeżeli jednak nie ma już co remontować to zakupić najtańszy spełniający warunki jaki jest na allegro i również wyremontować - dopytaj i miej to czarno na białym czy obudowa nie jest pęknięta, czy oś nie ma dużych luzów poosiowych i wzdłużnych i jest prosta oraz czy koło pasowe jest proste. Warto również zadbać aby sprzedający na czas gwarancji oznaczył zakupiony alternator tak, aby nie było wątpliwości, ze to jego towar na wypadek gdybyś jednak stwierdził jakieś usterki, których być nie powinno i chciałbyś go reklamować. Koszty zabawy ze starym alternatorem i używanym będą w okolicy zakupu chińskiego szajsu a założysz do auta sprzęt praktycznie nowy (błyszczący być nie musi - i tak po 10 km będzie uwalony jak mało co) i jak go ładnie osłonisz od spodu to przeżyje Twój samochód. Powodzenia
    Pozdrawiam
    Zbyszek

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

Wszystko fajnie ale juz kolego w to auto wlozylem ostatnio w remont silnika bagatela 2700zl i ciagle dokladam a wartosc auta nie jest zbyt wielka wiec proboje to jakos zrobic ekonomicznie a w miare przemyslanie i madrze wiec mysle ze moze ktos bedzie mial dobry alternator i chcial sie go pozbyc za pare zlociszy na forum bo z tego co sie dowiadywalem to remont alternatora to lekko ponad 100zł wyjdzie o same diody chodzi ( z robota ) + jesli mechanik by wyciagal to 100zl kolejne a jesli wyszlo by cos wiecej to juz wgl moze byc tak ze dojdzie do tego ze koszt regeneracji = nowy alternator ( nie chinski ) wiec narazie rozwazam i szukam i dzieki za rady co do tego co sie dopytywac i wgl

A tak wgl to patrzylem na internecie moze zle patrzylem albo nie umie ale szukalem mozliwosci sprawdzenia jaka to jest firma w jakims katalogu OEM ale nigdzie nie udalo mi sie, lepiej bedzie isc do sklepu spytac czy jest jakas mozliwosc na internecie ?
    Nr to 717-800-47 tego alternatora

Allkey
    Gość

Domyślnie

co do klaksonu to najczęściej tam wszystko śniedzieje w około, a czasem przydatny jest średnio raz na 365dni.