Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Klakson

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie Klakson

Witam, jednak w mojej belli to pan Klakson kradnie prąd, zakupiłem nowy akumulator bo sprawdzili mi chlopaki i okazalo sie ze "niby" zepsuty no ale mozliwe, wiec zakupilem taki sam noweczke i bylem pewny ze bedzie dobrze ale jednak nie, wiec zaczelem diagnozowac znów problem i wypiełem bezpiecznik KLAKSON/RADIO ( bo na nim sa te dwie rzeczy) i poki co nie mam problemow ( nie zapeszajac ) i teraz moje pytanie:
    Posiadam manuala, lecz w dziale Horns nie ma zbyt szczegolowo pokazane gdzie sie dostac do klaksona i jak zdiagnozowac co mu dolega, jest pokazane ze ida dwa kabelki tak jakby pod grilla, ale sciagalem grilla i nic nie ma, dokladniej zajmowal sie ktos tym kiedys ?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

A może to radio?

janusz
    Gość

Domyślnie

radio odłącz radio i sprawdź
    klakson jest załączany bodajże przez przekaźnik jaki jest prąd który znika 60-200 mA? to radio

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

tak chłopaki tylko ze klakson po remoncie nie działa, slychac trzask jak sie naciska na klakson ale nie ma dzwieku, radio sugerujecie ? radio dobrze mam podlaczone i wgl jakies propozcje czemu by to radio bylo ?

no a co do pradu to potrafi z akumulatora napiecie z 12.5V tak na okrągło spaśc nawet do 11V lub czasem mniej i wtedy to nie przekreci rozrusznikiem

Użytkownik Świeżak
    Auto
    MiTo 1,4 TB 155KM

Domyślnie

Cytat Napisał kubatron Zobacz post
    radio dobrze mam podlaczone i wgl jakies propozcje czemu by to radio bylo ?
    Bo czemu nie?
    Bo jeśli nie wiemy, gdzie jest klakson, to możemy łatwo sprawdzić czy to klakson, to radio odłączając, toć to jedna wtyczka, a jak wyjmiesz to się upewnisz, że nic tam nie zwiera. Po prostu łatwo to sprawdzić i tyle.

I podłącz miernik szeregowo w klemę minusa i zmierz prąd upływu jak już o zwarciu mówisz.

//edit

zresztą na miłość boską masz prawie 200 postów, a z szukajki korzystać nie umiesz?
    http://www.forum.alfaholicy.org/145_...6_klakson.html
    10 sekund mi znalezienie klaksonu zajęło...
    Ostatnio edytowane przez ajajajniemamjaj ; 13-07-2012 o 09:38

janusz
    Gość

Domyślnie

witam znalazłem schemacik zasilanie klaksonu jest przez przekaźnik który jest w skrzynce bezpieczników klakson jest albo zasilany i to słychać albo nie
    co do sygnału ostatnio to przerabiałem jakiś geniusz zamontował go tak że patrzył do góry (zbierał płyn od spryskiwacza możliwość nalania zalania przy szybkim uzupełnianiu dolewaniu do zbiornika bez lejka ) ja ze swojego wylałem i działa tylko tubę tak obróciłem aby nie zbierać cieczy i jest ok

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał ajajajniemamjaj Zobacz post
    I podłącz miernik szeregowo w klemę minusa i zmierz prąd upływu jak już o zwarciu mówisz.
    Jak już to podłączamy jedną końcówkę miernika do klemy plusowej a drugą do klemy plusowej akumulatora i wtedy możemy badać gdzie ucieka prąd
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Jasło
    Auto
    145 1.6 16V

Domyślnie

No i wszystko jasne chlopaki. To jednak ani klakson ani radio ani nic. Nie mam miernika z wiekszym zakresem A jedynie do >10A, wiec pojechalem do elektryka i dalem mu 10zl i sprawdzil mi i okazalo sie ze mam uciek 0.75 (dokladnie nie wiem czego) sprawdzal mi radio sprawdzal reszte rzeczy i ja tez zawalilem.
    Bo gdy padl mi rozrzad to pekl pasek od alternatora i wkrecil sie w alternator, po remoncie nie swiecila sie po przkreceniu kluczyka kontrolka ladowania i nie zwracalem na to uwagi a dzis mi eletryk o tym powiedzial ze to na 99% alternator cos o diodach mowil. Co o tym myslicie ?
    i co wg was robic ? da sie regenerowac/naprawiac alternator ? oplaca sie naprawiac/regenerowac czy kupic nowy ? czy kupic moze uzywany od kogos pewnego ? bo nie odpowiada mi zbytnio dawac za alterniego 300zl :/

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Mierniki na ogól mają taki zakres amperów i do sprawdzania elektryczności samochodowej w zupełności wystarczy bo nie będziesz mierzył przecież prądu rozruchowego Elektryk dobrze Ci gada.Diody mogły się spalić.Diody można wymienić.W motoryzacyjnych sklepach można kupić całe mostki a można też kupić alternator używany.Na pewno nie kupował bym nowego.
    Alfa Romeo 155 1.8 T.S. 1992-pozostały piękne wspomnienia 03.09.2017
    Alfa Romeo 155 2.5 V6 1992
    Alfa Romeo 155 2.0 Q4 1992

I wszystkie są czerwone

janusz
    Gość

Domyślnie

witam lepiej kupić regenerowany na allegro ok 240+przesyłka a ten zregenerować na zapas na spokojnie wymiana to kupa roboty nie jak w mojej starej astrze 20 min przed domem bez kanału tu trzeba trochę zdemontować pół osi itp bez kanału sprawdź ile bierze na odpiętym alternatorze bo 0,75A to masakra ja wcześniej kupiłem do astry niby sprawny alternator i był tyle wart co stary dawał ok 13,8V na włączonych światłach kupiłem regenerowany i dawał ok 14,3-14,5v i było po problemie jednak tu lepiej wstawić coś pewnego chyba że jest możliwość sprawdzenie alternatora przy max obciążeniu