Wybór padł na 4MAX - 74Ah - 700A (intercars - 219zl) 24mc gw. IC jest odemnie 1km - więc wybór padł.
Na innym aku (pożyczony trzyma przy rozruchu 10,5 - 11V ii ładnie pali)
Chyba fabrycznie jest 70Ah - 680A
Wybór padł na 4MAX - 74Ah - 700A (intercars - 219zl) 24mc gw. IC jest odemnie 1km - więc wybór padł.
Na innym aku (pożyczony trzyma przy rozruchu 10,5 - 11V ii ładnie pali)
Chyba fabrycznie jest 70Ah - 680A
chyba dokonałeś właściwego wyboru, taki powinien wystarczyć. ja mam 680 prądu rozruchowego i w zimie bez problemu hula. dodam, że autko cały czas pod chmurką. zastanawiam się jakie alternatory mają w swoich belach ci ,którzy zakładają akumulatory 100 ah, gdzie alternator da max 100 A. jeżdżąc z włączonymi światłami, klimą lub zwykłym nawiewem i jakąś tam muzą taki aku nie koniecznie musi być doładowany właściwie i do ,,pełna" nawet przy właściwym ładowaniu.ale to takie moje chwilowe przemyślenia. producent auta przewidział co przewidział i tego chyba nie robili laicy.
Jak fabryka mówi 70Ah - 680A to mysle że taki powinien byc. Chyba ze inzynierzy z Fiata to komletni idioci a My lepsi od nich myslimy ze musi byc 100Ah. Przecież to nie star lub ciągnik. No nic. W poniedziałek jade do carsu i zobacze czy wezme ten 680A czy 700A. Dziś jak na złość pali normalnie, przy pełnym obciązeniu też ale nie uda sie jej mi zrobić w bambuko i wymienie jej na nowy aku.
He he![]()
AKUMULATOR BOSCH SILVER S5 77 AH / 780A ja mam taki mogę polecić , 4MAX to porażka ojciec kupił nowy po 2 latach trzeba było go zutylizować...
Proponuję zrobić regenerację aku. U mnie pomogło. Niedługo minie rok od regeneracji i aku śmiga jak nowe. Szukaj w dziale "zrób to sam"
ooooo . Dzieki popatrze
Hmmm co do regeneracji to pewnie się opłaci jeśli nie jest zajechany w trzy d... . Jeśli przy normalnej eksploatacji i sprawnym układzie ładowania nie trzyma napięcia w przyzwoitych granicach a co za tym idzie i pojemności to wydaje mi się .że nie warto się babrać. Jeśli masa czynna spadła z płytek to żadna regeneracja jej nie przywróci a sam elektrolit cudów nie zdziała. Jeśli aku traci kopa to tylko przez zmniejszenie pojemności czyli objętości masy czynnej na płytkach, która opada na spód celek i dodatkowa zwiera te płytki.
Tak ,racja, niebede sie bawił w regeneracje. Jak sie na umiem to zamkne temat bo za bardzo niewiem gdzie.
Mam lepszy problem z olejem ale to już na głownym 156
ale co za problem wylać stary elektrolit i zobaczyć czy kawałki płytek również nie wypadają? nie wiem jak Wy, ale ja wolał bym wydać te 25zł na nowy elektrolit i wodę i sprawdzić czy faktycznie to nic nie da, niż kupowac nowy za 250zł albo i więcej. ale kto bogatemu zabroni...
Niechodzi czy ktos ma czy nie , tylko ta operacja mnie blokuje. Belle musze miec cały czas do dyspozycji. Z tego co czytałem najbardziej mnie rozwaliło rozładowanie go na maxa - żarówką. Brak czasu.