Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Alfa 156 - samochód dla studenta?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

6 tys zl to dobry pakiet startowy - ubezpieczenie, rozrzad, cos w zawieszeniu (za taka kwote auto to tam moze byc polowa do robienia) oleje, filtry.... a nie auto. Moim zdaniem mozna sie decydowac majac 10-12 tys na auto + wlasnie kolo 4-6 na wklad. Niestety, auto klasy premium to wydatki klasy premium.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał brill7 Zobacz post
    do silników TS wszyscy odradzają gaz.
    do JTS moze i tak. A co do TS 0 jezdze 3 lata (sam zakladalem) na polskim STAGU. Regularnie wymieniam tylko filtry i robie regulacje. Auto jezdzi dzien w dzien, zima nie zimia, niedziele swieta. 0 problemow.
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko Biala
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG Landi Renzo

Domyślnie

ja kupiłem za 4tysie we włoszech wszystko sprawne poza blacharką.. i jak sie potem okazało panewką, bo ten dźwięk super taki to wcale nie był rasowy tłumik... ale wtedy byłem totalnym lamerem... to było w 2009.. a ostatnio na stole rozłożyłem i poskładałem skrzynie biegów... to alfa robi z przeciętnego zjadacza chleba... zawias przedni moge juz rozbierac z zamknietym jednym okiem...
    a w kwestii finansów to sciagniece i zarejestrowanie wyszło ze 2 klocki, po 8 mcach panewka juz nie odpuszczała wiec wrzuciłem inny silnik... tez z włoch ale akurat mam rodzine ze znajomosciami w auto demolutzioni, wiec komplety(!!!) silnik dostałem za 300 e... piszac kompletny mam na mysli: odpieliśmy elektryke od silnika w dawcy, odkrecili wahacze od sanek, zwrotnice od górnych wahaczy, wypieli kable ABSu, odkrecili wydech.... różne tam jescze kabelki i przewody (hamulcowe włoscy barbarzyncy cieli)... silnik w dół na palete i bierzcie panowie...
    całość z nowym rozrzadem, pompą i robocizną wyszła 4 tysie... od tego czasu spokojnie włożyłem kolejne 2-3 tysie.... no ale puki co wiem czym jezdze...
    so far ponad 12 klocków... moja żona z westchnieniem wspomina lancie którą wcześniej jeździliśmy...
    wiec, jeśli masz 6 tys to bierz to autko... tylko skombinuj sobie za wczasu garaz z kanałem, kolejne 6 tysi i kupe wolnego czasu...
    rd

ostatnie zdanie - w zamierzeniu zawiera sarkastyczne nastawienie do pytania głównego wątku
    (edytowano w odpowiedzi na post poniżej)
    Ostatnio edytowane przez decumanus ; 16-07-2012 o 11:43 Powód: puenta

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

No ale po co mu doradzacie żeby kupował za 6 tyś. żeby przybył nam na forum jeszcze jeden co będzie narzekał jakie to Alfy są fee i że się psują wiecznie>? Prawda jest bolesna jak strzał w mordę, tanio Alfy nie kupi i amen.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    P-no
    Auto
    Brera 2.4 200 TuneForce 230km/490nm

Domyślnie

Przez rok licząc zakup i wkład w 156 1.9JTD miałbym 3-4 Seicenta w dobrym stanie

Moim zdaniem musiałbyś podwoić budżet.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002 - była. 159 2.2 JTS - jest.

Domyślnie

Cytat Napisał karol s Zobacz post

Moim zdaniem musiałbyś podwoić budżet.
    I to nie wiem czy nie byloby malo. Ja swoja kupilem od pierwszego wlasciciela z polskiego salonu, w domu u goscia kupilem u lekarza w krakowie. w 2009r dalem 13 tys za auto z 2001/2002 rocznika. Do dzis wrabalem w to kolo 10 tys. Nowe letnie, nowe zimowe kapcie, gaz, felgi, nowe lampy, rozrzad, wahacze na przod, konserwacja akumulator - i auto nigdy nie odmowilo poszluszenstwa, nigdy sie nie zwpsulo. Ale wymienione naklady musialem poniesc. Nie rozumiem tego - mlodziki chca kupic koniecznie alfe zeby poderwac jakies dupeczki a po postach widze, ze srednio maja kase zeby isc do dobrej restauracji z dupeczka a nie wozic ja autem marki premium. Dla kogos kto sie liczy z kosztami sa VW fiaty czy Toyoty, bo juz nawet nowsze mazdy sie nie zaliczaja do aut na ktorych da sie oszczedzic.
    Alfa Romeo 159 sedan, 2.2 JTS 185KM, 2005, Argento

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka/ leją wtryski
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Ogier Avatar brill7
    Mieszka w
    Błonie
    Auto
    Alfa Romeo Centocinquantasei in colore blu vela metallizzato 1970 centimetri cubici

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Wszyscy inni odradzają też Alfy w ogóle.
    tak. masz rację ale to akurat mam głęboko w...

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Z tą kwotą trzeba sobie powiedziec szczerze, że nie
    E tam Ja za swoją rok temu dałem 6700, z tym, że przepływomierz padnięty, zawieszenie grało, do poprawek lakierniczych no i po gradobiciu solidnym. Kupiłem jak chodziłem jeszcze do szkoły i mi się nie popsuła po za tym przepływomierzem. Teraz będę wymieniał zawieszenie bo w końcu trzeba. Ale jak liczysz na perełkę za 6 tys to na pewno nie 156 tylko jakaś ze starszych AR a i tak będziesz musiał co do nich dołożyć, bo nie ma auta idealnego do sprzedania nigdzie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

A ja powiem tak. Szukaj szukaj i szukaj. może uda się tobie coś kupić chociaż nie będzie łatwo. Przeglądnij forum. Praktycznie w każdym temacie o usterce są podane ceny części. Pamietaj o tym że chytry 2 razy traci. Dlatego praktycznie wszędzie jest taki nacisk i dobra rada aby kupować cżęści org. Przepływka, zawias, czujniki i in. Bedziesz dobry to ona się odwdzięczy. za 15 min bedą dokładnie 3 lata jak mam Alfe. pieniądze wsadziłem, wsadzam i będę wsadzał. przeanalizuj porównaj i dokonaj wyboru powodzenia

ps. takie krótkie podsumowanie 3 lat
    zimówki + fele , przepływka x3 (chytrość aż kupiłem boscha), nowy aku, rozrząd, komplet wachaczy przód, uszczelnienie pompy, regeneracja podłogi-renowacja-masakra , renowacja lamp i kilka pierdołek o których się nie pamięta takie jak klocki filtry oleje paski rolki
    Ostatnio edytowane przez derebere ; 16-07-2012 o 22:57

Użytkownik Świeżak Avatar Qnaj
    Mieszka w
    Gryfice
    Auto
    AR 159 SW

Domyślnie

Moze fiat Bravo/Brava (3/5D) I 1.6 16V? Lub jak znajdzie w tej cenie to 1.2 i gaz mu nie bedzie potrzebny. Miałem i sobie chwale bo autko ladne, serwis niedrogi a psuje sie napewno mniej od zajechanych wieśwagenów. Jak poszuka to znajdzie tez 1.9 TD i odpadnie mu problem dwumasowego kola i innych bolaczek nowoczesnych diesli, a 101 kucykow starczy i od miasta i na trase.

Przyznaje racje przedmowcom ze Alfa nie jest dla kazdego a oszczednosci na serwisie odbijaja sie w pozniejszym czasie. Wielu po takich oszczednosciach i kupywaniu okazji mowi dzis ze Alfa to zlom, a to poprostu auto klasy premium i utrzymanie tez jest premium

P.S Pozwole sobie jeszcze pogladowo wrzucic oferte z Allegro, choc tez nie polecam wyszukiwania tam aut, bo za duzo picowanego zlomu za malo uczciwych uzytkownikow
    http://moto.allegro.pl/fiat-brava-1-...484801170.html
    Ostatnio edytowane przez Qnaj ; 17-07-2012 o 07:59

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Qnaj Zobacz post
    to poprostu auto klasy premium i utrzymanie tez jest premium
    Święta prawda!
    Moja Bella