Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Jakie filtry oleju/paliwa/powietrza do AR159 z 2.4 JTDM (DPF)

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

dokaldnie ten drugi rodzaj byl od 2008 roku albo zobacz obudowe bedzie na nie pisac mann hummel badz ufi....

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    166 2.0 TS, 159 2.4 JTDm

Domyślnie

filtry proponuje KNECHT lub SOFIMA. Sam osobiście takich używam.pzdr.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Cytat Napisał cavo Zobacz post
    filtry proponuje KNECHT lub SOFIMA. Sam osobiście takich używam.pzdr.
    Sprzedajemy oryginalne oleje i filtry do aut koncernu Fiat, więc powiem trochę o tym co siedzi w środku oryginalnych kartoników. Filtry paliwa to w zasadzie w 99% UFI - coraz częściej kraj produkcji to Chiny. Filtry oleju w postaci wymiennych wkładów to w większości MANN - kraj produkcji Niemcy, rzadziej UFI lub Purflux - jest to związane z zastosowaną obudową filtra. W filtrach puszkowych przeważa Cleen Filters- kraj produkcji Włochy lub chińszczyzna, jednak jakość wykonania bez zarzutu. Filtry powietrza to w zdecydowanej większości włoski Clean Filters i jakościowo jest to zdecydowana czołówka, zdarzają się syntetyczne wkłady filtracyjne, normą są metalowe siatki usztywniające wewnętrzną stronę filtra, także jakość wykonania ścieżek klejowych i wymiarowanie filtrów na najwyższym poziomie - czego nie mogę powiedzieć o tak wychwalanych na różnych forach filtrach Knecht.

Mam nadzieję, że powyższe info będą komuś przydatne.

Pozdrawiam

Bartek

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

ja mialem teraz filtry knechta zakladan i pasuja idealnie wizaulnie takei same jak oryginaly bo akurat w aucie wczesniej byly oryginalne filtry wiec mialem porownanie...... nie spotkalem sie jeszcze w ciagu 9 lat jak spzredaje czesci zeby filtr knechta byl zle zrobiony albo zeby sie cos znim stalo wiec niewiem czemu jestes tak pesymistycznie nastawiony do knechta ....

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał prv87 Zobacz post
    reszte biore ufi na bank myslałem tylko o tym filtrze paliwa, ktos jeszcze to tecneco montował ? firma niby włoska bo max gear to podobno chinszczyzna... 100zł piechotą nie chodzi ale własnie z jeden strony nie ma co sie szczypać jeżeli ma to być jakas lipa
    szewi a ile płaciłeś za ten filtr tecneco ?
    za tecneco placilem chyba cos ok 90 zlotych, poczytaj o nich tutaj: http://www.tecneco.com
    Nie sa produkowane w chinach, tylko w jednej z dwoch wloskich fabryk, maja TUV, ISO (nie pisze wiecej, bo ktos mnie posadzi ze je sprzedaje czy cos
    po porstu zroiblem maly rekonesans przed zakupem.
    Generalnie wydaje sie ze nie odwalaja lipy. Maxgear bym nie bral.
    Wg mnie jesli mowimy o filtrch paliwa to albo drozszy Ufi, albo tecneco.
    Filtry paliwa wymieniam raz / dwa razy w roku, jak dotad u mnie sprawowal sie bez problemow rowniez w zimie. Nie zaobserwowalem zadnej roznicy w stosunku do filtra paliwa Ufi.
    Filtry oleju i powietrza, podobnie jak koledzy pisza, osobiscie cwiczylem Knechta, Mann, UFI - uwazam ze sa godne polecenia.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 05-04-2013 o 17:40

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Croma JTDm 150 Emotion, Doblo 1,6 MJ Emotion

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    ja mialem teraz filtry knechta zakladan i pasuja idealnie wizaulnie takei same jak oryginaly bo akurat w aucie wczesniej byly oryginalne filtry wiec mialem porownanie...... nie spotkalem sie jeszcze w ciagu 9 lat jak spzredaje czesci zeby filtr knechta byl zle zrobiony albo zeby sie cos znim stalo wiec niewiem czemu jestes tak pesymistycznie nastawiony do knechta ....
    To niech kolega kupi filtr powietrza Knechta do Vectry C CDTI lub Cromy JTDM i spróbuje założyć do obudowy. Oczywiście da się, tylko w dwóch przypadkach ostatnio filtry były wygięte i po wyprostowaniu w obudowie popękały ścieżki klejowe w kilku miejscach i dodatkowo filtry trzeba było mocno wepchnąć na swoje miejsce. Może przypadek. Po takim doświadczeniu trudno być dobrze nastawionym do danej marki, tym bardziej że to najdroższa firma produkująca zamienniki.

Mam nadzieję, że moje info o tym co siedzi w oryginalnych kartonikach z poprzedniego posta się przyda i pozwoli zaoszczędzić trochę pieniędzy.