Kolego, przed założeniem tego "zaworku zwiększającego ciśnienie" proponuję Ci założyć sitko na dolocie... może dzięki temu łopatki turbiny nie wpadną do silnika...jak dla mnie to patent zbliżony do chipboxa za 79pln z allegro...
Kolego, przed założeniem tego "zaworku zwiększającego ciśnienie" proponuję Ci założyć sitko na dolocie... może dzięki temu łopatki turbiny nie wpadną do silnika...jak dla mnie to patent zbliżony do chipboxa za 79pln z allegro...
Nawet nie wiesz jak sie mylisz. Wewnętrzny Wastegate turbiny jaką macie w waszych v6tb jest sterowany pneumatycznym aktuatorem który ma na swojej membranie odpowiedni opór przełamujący sie pod pewnym ciśnieniem, jeśli ciśnienie wzrasta do pewnego poziomu aktuator otwiera Wastegate i spaliny uciekają bokiem omijając wirnik ciepłego powietrza - zatem niepozwala wirnikowi zimnego powietrza rozpędzić się bardziej AKA wytworzyć większego ciśnienia.
Bleed valv w tym momęcie zmniejsza ciśnienie sterowania Wastegate pozwalając wirnikowi bardziej sie rozbujać powiedzmy o 0.2bar tym samym masz więcej ciśnienia, komp to rozpoznaje dolewa więcej paliwa, i masz większą moc.
I teraz, co jest w tym zbliżonego do chipboxa za 79zł z allegro się pytam ?
Co jest w tym zbliżonego? To że kolega najprawdopodobniej przed założeniem tego "cuda" nie pojedzie ani na hamownie, ani najprawdopodobniej nie sprawdzi kondycji turbiny. A takie "chałupnicze" podnoszenie mocy zazwyczaj kończy się tak samo![]()
Co do samego działania - zgadzam się... Niestety nikt nie zagwarantuje jak to rzeczywiście będzie działało... oraz tego że np. po 5 tys km cudowny zaworek za niecałą stówkę się nie przytnie bardziej i turbo będzie tłoczyć... tłoczyć i tłoczyćA czujnik "przeładowania" nic nie wykaże...
Fakt faktem - kolega chce założyć czujnik ciśnienia doładowania... Tylko gdzie i jak go założyć żeby "niewieśniaczyć" tego samochodu?Po drugie... Nie wiadomo jakie ciśnienie doładowania wytrzyma turbina... Ogólnie "tjuning na pałe"
![]()
To co kolega zrobi z własnym samochodem, z własną turbiną to jego sprawa, kolega się pytał jak to zrobić a nie czy akceptujecie jego pomysł. Zawsze martwisz się na zapas o cudze auta?
btw. Nie ma w tym nic chaupnicznego na całym swiecie tak się robi w samochodach turbo benz z wewnętrznym WG, są też zewnętrzne WG i też sposób doładowania jest kontrolowany przez naprzykład wsadzenie trawdszej sprężynki która stawia opór w otwieraniu się WG, więc z całym szacunkiem ale ....
Po to jest forum kolego, żeby wymieniać się opiniami/spostrzeżeniami...a zarówno i Ty i Ja mamy rację... Zależnie od tego pod jakim kątem na to spojrzeć
![]()
tylko ze Ty odradzasz argumentując zwieśniaczeniem i popsuciem zacnej limuzyny jaką jest 166, a ja tłumacze jak to działa.
jeśli patrząc na to w ten sposób to niech będzie, ze " obaj " mamy racje ...