Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Małe przebiegi

nikusbb
    Gość

Domyślnie

weź też jeszcze po uwagę, że nowoczesne diesle źle tolerują niskiej jakości paliwo (awarie wtrysków, utrudniony rozruch w zimie).
    Kolejna sprawa to trafienie w diesla z małym przebiegiem (bez cofki ) jest dość trudne i czasochłonne. Chociaż Ciebie to nie powinno dotyczyć bo celujesz w dość świeże roczniki z 2.0 jtdm.

Jeśli chcesz wyróżniać się z tłumu, stawiać czoła stereotypom i uprzedzeniom to wybierz Alfę w dobrym stanie i dbaj o nią!! Jest to wdzięczny samochód!

ps
    Jestem właścicielem 159 SW z 1.8 MPI i chwalę ten silnik. Może nie jest to demon prędkości i oszczędnego spalania (średnie spalanie z pokonywania odcinków 15km do pracy i z powrotem w 70trasa/30 miasto ok. 9 litrów) natomiast rekompensata w postaci dostępności części zamiennych (konstrukcja GM) oraz ryzyka wystąpienia drogiej naprawy (prosta konstrukcja) skłoniła mnie do wyboru właśnie tego silnika.

Użytkownik Świeżak Avatar Kattom
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1.8 MPI 140KM; AR Giulietta 1,75 TBi 240KM 8C ; AR Giulia Veloce TI 280KM CR

Domyślnie

Cytat Napisał paweldante Zobacz post
    (...) Rynek zalany jest "gnojówkami".
    To niestety prawda. Zdecydowanie mniejszy wybór jest ładnych benzyniaków na rynku.
    Mam wrażenie, że wynika to z tego, że klekoty się najczęściej leasinguje i po 2-4 lat wypadają z firm ze względu na przebiegi i konieczność wprowadzenia nowych kosztów.
    Benzynę kupują ludzie na lat zdecydowanie więcej i z reguły do użytku prywatnego. Szanują więc je i nie sprzedają prędko - mam sporo znajomych mieszkających od wielu lat "zagramanicą" i tak to często u nich wygląda.

nikusbb
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Kattom Zobacz post
    To niestety prawda. Zdecydowanie mniejszy wybór jest ładnych benzyniaków na rynku.
    Mam wrażenie, że wynika to z tego, że klekoty się najczęściej leasinguje i po 2-4 lat wypadają z firm ze względu na przebiegi i konieczność wprowadzenia nowych kosztów.
    Benzynę kupują ludzie na lat zdecydowanie więcej i z reguły do użytku prywatnego. Szanują więc je i nie sprzedają prędko - mam sporo znajomych mieszkających od wielu lat "zagramanicą" i tak to często u nich wygląda.
    i jeszcze jedno moja z 2007 ma przebieg 140 tkm (potwierdzony w ASO) natomiast większość diesli z tego rocznika ma około 100 tkm, więc coś jest "nie halo". Zamiast 100 tkm niepewnego diesla wybieram 140tkm pewnej benzyny.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Co znaczy większość diesli?
    Skoro Ty jesteś pewny 140tyś swojej benzyny, bo masz na to jakieś tam dowody, ktoś inny może być pewny 100tysi swojego diesla.

nikusbb
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    Co znaczy większość diesli?
    Skoro Ty jesteś pewny 140tyś swojej benzyny, bo masz na to jakieś tam dowody, ktoś inny może być pewny 100tysi swojego diesla.
    Coachu większość to nie znaczy, że wszystkie. Pewny w 100% to możesz być jeśli masz samochód od nowości albo kupiłeś od znajomego a nie jak pójdziesz do komisu i tam gościu będzie Ci wpierał, że samochód 5 letni z dieslem był używany tylko w niedzielę do kościoła przez żonę emeryta lekarza. Polska to dziki kraj i tylko u nas jest możliwy fenomen, że 2 letni samochód ma większy przebieg niż ten sam 5letni.

Ale to nie jest tematem tego postu...

Pozdrawiam Ciebie i wszystkich

Użytkownik Maniak resoraków Avatar daro1906
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 16 V Distinctive

Domyślnie

Hej - no ja Was teraz zaskoczę. Mam swoją AR od dwóch lat. Przez ten czas zrobiłem aż uwaga - około 8 tyś. km. Proszę tego nie krytykować. Na co dzień użytkuję Fiata Bravo - robię nim około 150 km dziennie i po prostu nie mam czasu na jazdę AR. Alfę zabiera sobie od czasu do czasu żona. Alfa służy mi raczej do dłuższych wypadów. A tak to stoi sobie w ocieplanym garażu. Jak padnie Fiat, to przyjdzie czas na AR.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Przecież nikt Cię nie krytykuje. Jedni robią 100tys rocznie inni 1tyś.
    Jednak większość samochodów sprowadzonych do nas z zachodu z firm leasingowych w miejscu raczej nie stoi.
    Nie mniej nie można już sobie z góry zakładać, że ten benzynowy to ma prawdziwy przebieg, a tamten diesel to kręcony.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Z dieslami przecież najczęściej jest tak, że ludzie kupują je do jazdy (dojazdy do pracy lub po prostu do pracy). Dlatego faktycznie ciężko jest znaleźć auto średnio-wyższej klasy z dieslowskim silnikiem i przebiegiem <200k, w szczególności sprowadzane. Jak grzybów po deszczu narobiło się też firm specjalizujących się w "korekcie" liczników (scyzoryk się sam w kieszeni otwiera).

Ale Alfy mają ten plus, że nie są może tak popularne jak beemki tudzież merce, więc prawdopodobieństwo na trafienie nie kręconego egzemplarza z dieslem jest moim zdaniem dużo większe. Przed zakupem koniecznie zabierz auto na kanał, najlepiej jeszcze do dobrego znajomego mechanika. Koniec banałów

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar sothis
    Mieszka w
    Pawłowice/Jastrzębie Zdr
    Auto
    była 156 1,9 JTD, teraz 159 2.0 JTDm 170KM '09r

Domyślnie

Kupuj tą konfigurację i nie słuchaj wszystkich wujków "dobra rada" i innych fachowców. Mam 2.0 170 KM, wywaliłem dpf, zrobilem remap i egr i jeżdze bezstresowo w większości w mieście. W mieście komp wskazuje około 8,5/100. Przed modyfikacjami te same trasy potrzebowały 10/100

zuczek82
    Gość

Domyślnie

Dokladnie uważam tak jak Sothis - kupuj! Wujków nie słuchaj bo będziesz niezadowolony na koniec dnia jak ktoś Ci sprzątnie te opcje. Sam mam diesla 1.9 JTDm 16V z 2006 roku nalatane 210k i jedyne co robilem w tej konstrukcji to dwumas, egr, dpf i kolektor no i raz aku...sorry Wujki "dobra rada"