Potwierdzam, ciemne szyby mieszają samościemniającemu się lusterkuPamiętam jak ładnie się ściemniało kiedy szyby były "czyste", a jak to działa po ich przyciemnieniu.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
a miałeś porównanie z szybami nieprzyciemnionymi tudzież przyciemnionymi niefabrycznie? chyba nawet nie napisałem, że w przypadku przyciemnionych szyb ta funkcja lusterka nie działa?poza tym zmierz przepuszczalność swoich fabrycznych i porównaj z przepuszczalnością niefabrycznie przyciemnianych.
Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17
Sprawdź czy działa tak jak koledzy piszą, ale nawet przy prawidłowo działającym lusterku rewelacji nie ma. Miałem 159sw z fabrycznie przyciemnianymi szybami i lusterko praktycznie nie reagowało na światła aut jadących za mną. Obecnie mam kolejną 159sw bez przyciemnianych szyb i powiem szczerze ze mimo iż widać jak lusterko się sciemnia to i tak auta jadące za mną potrafią mnie oślepić. Moim zdaniem działa to zdecydowanie za słabo albo czujniki są jakieś słabe bo kiedyś jeździłem VW z tą funkcją i tam działało to rewelacyjnie.
no ja tez nie mam przyciemnianych szyb i potwierdzam ze czasami wala latary po oczach
Wczoraj odebrałem 159 i smigałem do 1 nad ranem więc przy okazji zwróciłem uwagę na działanie tego lusterka. Ogólnie działa średnio w porównaniu do lusteka u mojego taty w Toyocie Avensis. W toyocie lusterko sciemnia sie dość mocno i szybko reaguje na zmianę natęrzenia światła. W AR musiałe poświecić diodą/latarką z komórki w czujnik żeby zauważyć czy sie sciemniło i działatylko dość słabo reaguje
![]()
Ostatnio edytowane przez pampik ; 23-08-2012 o 06:53
U mnie dziala to normalnie.Raguje dobrze,nawet przez przyciemnione szyby fabrycznie,czy raczej symbolicznie o 30%Do tego u mnie sciemnia sie nie tylko wewnetrzne lusterko,oba zewnetrzne rowniez
ja mam szyby przyciemnione folia i po przyciemnieniu jest tak samo jak i przed (bardzo szybko i skutecznie)
Niestety świecenie latarką w czujnik nie daje zmian, tak samo zakrywanie czujnika z przodu. Chyba je rozbiorę i zobaczę jak to wygląda w środku.
"For me the most important thing in a car is fun. It has to make you happy" Jeremy Clarkson