Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Słaba klimatyzacja w alfie 156

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał Cannabis Zobacz post
    Mam pytanie czy po FL wnętrza tam gdzie są cyfrowe wyświetlacze da sie ustawić wszystkie trzy kierunki nawiewu na raz?
    Tak da się.
    Musicie mieć coś nawalone w tych klimach.
    W ustawieniu automatycznym klima-tronik tak dozuje chłodnym powietrzem żeby nam nie zrobić szoku termicznego a jednocześnie w miarę szybko schłodzić wnętrze.
    Jak komuś to za mało to można zawsze przestawić na LO.
    Moja Bella

Użytkownik Alfa i Omega Avatar creaf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 1.9 SW

Domyślnie

U mnie to samo

Sprężarka po regeneracji, chłodnica klimy nowa, klima świeżo nabita, filtr wymieniony.

Temp zew 33stC na wylocie nawiewu 10stC ale nijak się to przekłada na wentylację kabiny :/ Jak wsiądę do nagrzanego na słońcu samochodu to dopiero po 15-20min robi się chłodno, tu pewno skóra sporo przeszkadza ale nie zmienia to faktu że nawiew nie potęguje efektu klimy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_odczuwalna

Jakby nawiew był bardziej bezpośredni i mocny to by było super bo sam układ klimatyzacji jest okej ale ta nieszczęsna wentylacja :/
    Była: 156 1.9JTD SP3

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

jeśli przy temp zew 33 stopni masz 10 stopni w nawiewie to masz rewelacyjnie i tylko wystarczy się troche dalej przejechać żeby było zimno. ja jestem zadowolony z klimy ale to może wynikać że mam srebrne auto a jak macie czarne to uczycie że kllima gorzej chłodzi jest bardzo normalne bo czarne przyciąga promienie słoneczne.
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Klima jest bardzo dobra i wydajna. Jak wy z 30 st chcecie nagle zimno to kupcie sobie chłodnie na kółkach i dobrego lekarza od gardła.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Romeo Avatar tomek921
    Mieszka w
    Częstochowa/Kłobuck
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Mnie też się zdawało, że klima w mojej Alfie jest słabiutka, ale wystarczy dłuższa droga(koło 10 minut) i muszę nawiew przestawiać z przestrzeni pasażerskiej na szybę, i wyłączyć tryb Auto, a ja zawsze ustawiam sobie 21*C.

Poprzedniego lata zawsze sobie ustawiałem najniższą temp i siła nadmuchu cały czas na 2, po 3 tygodniach wiecznego kataru i bólu zatok stwierdziłem, że to nie ma sensu.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Witam. W sumie lato juz minelo ale u mnie problem dalej nie rozwiazany... wymienilem filtr kabonowy i dalej przy 30 na dworze schlodzic samochod do temperatury komfortowej jest niemozliwoscia... wczesniej mialem alfe 166, nie bylo tego problemu, znajomy ma audi a4 tez po 5 minutach w aucie jest chlodnia... U mnie ustawiam 18 stopni, full auto, nawiew chodzi na 4/5 i nie zwolni nawet na trasie 150 km... caly czas 4/5 i caly czas w samochodzie jest niezle ale nie ma porownania z alfa 166, audi czy nawet oplem astra z klimatyzacja reczna... Moze wybredny jestem ale jak jade trase 150 km i caly czas mam pot na plecach to nie jest to dla mnie pozytywna sprawa... :/Jakies pomysly?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

To chyba nie tylko ty tak masz, u mnie sprawa z klimą wygląda bardzo podobnie. Może one już tak po prostu mają-słaba wydolność. W moim drugim aucie Peugeot 607 w najbardziej upalne dni po 10 min jest już dosłownie lodówka-tak więc bez porównania. Ojciec z kolei nie dawno miał Audi B4 z 94roku z klimą manualną i tam również dużo lepiej chłodziła pomimo już niemłodego wieku auta.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

stopczyk26 głupoty piszesz. Wydajność jest dobra o ile jest sprawna. A problemem u Was będzie czujnik temperatury wewnętrznej - i klima nie wie czy ma chłodzić czy dogrzewać. Szukajcie sobie na konsoli centralnej takiej krateczki ozdobnej - tam jest wentylatorek i czujnik temp. Jak będzie zabity syfem to zapomnijcie o dobrych chłodzeniu. Po za tym to można klimę podłączyć pod kompa i sprawdzić jakie podaje parametry. No i samą chłodniczkę klimy możecie mieć zabitą syfem.

Także polecam dobry serwis bo klimatyzacja jak sprawna to jest bardzo wydajna.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    stopczyk26 głupoty piszesz. Wydajność jest dobra o ile jest sprawna. A problemem u Was będzie czujnik temperatury wewnętrznej - i klima nie wie czy ma chłodzić czy dogrzewać. Szukajcie sobie na konsoli centralnej takiej krateczki ozdobnej - tam jest wentylatorek i czujnik temp. Jak będzie zabity syfem to zapomnijcie o dobrych chłodzeniu. Po za tym to można klimę podłączyć pod kompa i sprawdzić jakie podaje parametry. No i samą chłodniczkę klimy możecie mieć zabitą syfem.

Także polecam dobry serwis bo klimatyzacja jak sprawna to jest bardzo wydajna.
    Nie sądzę bo jeżdżę przecież tym autem i wiem jak chłodzi. Co do czujnika to jest on raczej sprawny i czysty bo był wymieniany.
    Przed chwilą chciałem podpiąć kompa i sprawdzić klimę i za każdym razem wyrzuca mi błąd
    ''PODŁĄCZ ADAPTER 1/ZIELONY [KL 9]''
    Czy ktoś może wie czego to może być przyczyna?
    Ostatnio edytowane przez stopczyk26 ; 16-09-2012 o 14:39

Użytkownik Rowerzysta Avatar johny
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    156-V6-24V-192hp-Q-System-

Domyślnie

Witam.Podłącze się do tematu. U mnie sytuacja jest trochę inna klima działała i nagle nie działa , dioda świeci na zielono nadmuch wieje ale nie chłodzi i kompresor się nie załącza. Pojechałem wiec i nabiłem klimę filtry nowe wszystkie bo w maju wymieniane i dalej nic! Dioda świeci ale się nie załącza i serwisant stwierdził że padł czujnik ciśnienia klimatyzacji dla tego nie działa kompresor! Teraz mam pytanie gdzie taki czujnik się znajduje i czy dam rade sam go wymienić??- - - Updated - - -Witam.Podłącze się do tematu. U mnie sytuacja jest trochę inna klima działała i nagle nie działa , dioda świeci na zielono nadmuch wieje ale nie chłodzi i kompresor się nie załącza. Pojechałem wiec i nabiłem klimę filtry nowe wszystkie bo w maju wymieniane i dalej nic! Dioda świeci ale się nie załącza i serwisant stwierdził że padł czujnik ciśnienia klimatyzacji dla tego nie działa kompresor! Teraz mam pytanie gdzie taki czujnik się znajduje i czy dam rade sam go wymienić??
    Ostatnio edytowane przez johny ; 16-09-2012 o 18:35