U mnie to samo
Sprężarka po regeneracji, chłodnica klimy nowa, klima świeżo nabita, filtr wymieniony.
Temp zew 33stC na wylocie nawiewu 10stC ale nijak się to przekłada na wentylację kabiny :/ Jak wsiądę do nagrzanego na słońcu samochodu to dopiero po 15-20min robi się chłodno, tu pewno skóra sporo przeszkadza ale nie zmienia to faktu że nawiew nie potęguje efektu klimy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_odczuwalna
Jakby nawiew był bardziej bezpośredni i mocny to by było super bo sam układ klimatyzacji jest okej ale ta nieszczęsna wentylacja :/
Była: 156 1.9JTD SP3
jeśli przy temp zew 33 stopni masz 10 stopni w nawiewie to masz rewelacyjnie i tylko wystarczy się troche dalej przejechać żeby było zimno. ja jestem zadowolony z klimy ale to może wynikać że mam srebrne auto a jak macie czarne to uczycie że kllima gorzej chłodzi jest bardzo normalne bo czarne przyciąga promienie słoneczne.
Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.
Klima jest bardzo dobra i wydajna. Jak wy z 30 st chcecie nagle zimno to kupcie sobie chłodnie na kółkach i dobrego lekarza od gardła.
Wysłane z mojego GT-I9000
Mnie też się zdawało, że klima w mojej Alfie jest słabiutka, ale wystarczy dłuższa droga(koło 10 minut) i muszę nawiew przestawiać z przestrzeni pasażerskiej na szybę, i wyłączyć tryb Auto, a ja zawsze ustawiam sobie 21*C.
Poprzedniego lata zawsze sobie ustawiałem najniższą temp i siła nadmuchu cały czas na 2, po 3 tygodniach wiecznego kataru i bólu zatok stwierdziłem, że to nie ma sensu.
Witam. W sumie lato juz minelo ale u mnie problem dalej nie rozwiazany... wymienilem filtr kabonowy i dalej przy 30 na dworze schlodzic samochod do temperatury komfortowej jest niemozliwoscia... wczesniej mialem alfe 166, nie bylo tego problemu, znajomy ma audi a4 tez po 5 minutach w aucie jest chlodnia... U mnie ustawiam 18 stopni, full auto, nawiew chodzi na 4/5 i nie zwolni nawet na trasie 150 km... caly czas 4/5 i caly czas w samochodzie jest niezle ale nie ma porownania z alfa 166, audi czy nawet oplem astra z klimatyzacja reczna... Moze wybredny jestem ale jak jade trase 150 km i caly czas mam pot na plecach to nie jest to dla mnie pozytywna sprawa... :/Jakies pomysly?
To chyba nie tylko ty tak masz, u mnie sprawa z klimą wygląda bardzo podobnie. Może one już tak po prostu mają-słaba wydolność. W moim drugim aucie Peugeot 607 w najbardziej upalne dni po 10 min jest już dosłownie lodówka-tak więc bez porównania. Ojciec z kolei nie dawno miał Audi B4 z 94roku z klimą manualną i tam również dużo lepiej chłodziła pomimo już niemłodego wieku auta.
stopczyk26 głupoty piszesz. Wydajność jest dobra o ile jest sprawna. A problemem u Was będzie czujnik temperatury wewnętrznej - i klima nie wie czy ma chłodzić czy dogrzewać. Szukajcie sobie na konsoli centralnej takiej krateczki ozdobnej - tam jest wentylatorek i czujnik temp. Jak będzie zabity syfem to zapomnijcie o dobrych chłodzeniu. Po za tym to można klimę podłączyć pod kompa i sprawdzić jakie podaje parametry. No i samą chłodniczkę klimy możecie mieć zabitą syfem.
Także polecam dobry serwis bo klimatyzacja jak sprawna to jest bardzo wydajna.
Nie sądzę bo jeżdżę przecież tym autem i wiem jak chłodzi. Co do czujnika to jest on raczej sprawny i czysty bo był wymieniany.
Przed chwilą chciałem podpiąć kompa i sprawdzić klimę i za każdym razem wyrzuca mi błąd
''PODŁĄCZ ADAPTER 1/ZIELONY [KL 9]''
Czy ktoś może wie czego to może być przyczyna?
Witam.Podłącze się do tematu. U mnie sytuacja jest trochę inna klima działała i nagle nie działa , dioda świeci na zielono nadmuch wieje ale nie chłodzi i kompresor się nie załącza. Pojechałem wiec i nabiłem klimę filtry nowe wszystkie bo w maju wymieniane i dalej nic! Dioda świeci ale się nie załącza i serwisant stwierdził że padł czujnik ciśnienia klimatyzacji dla tego nie działa kompresor! Teraz mam pytanie gdzie taki czujnik się znajduje i czy dam rade sam go wymienić??- - - Updated - - -Witam.Podłącze się do tematu. U mnie sytuacja jest trochę inna klima działała i nagle nie działa , dioda świeci na zielono nadmuch wieje ale nie chłodzi i kompresor się nie załącza. Pojechałem wiec i nabiłem klimę filtry nowe wszystkie bo w maju wymieniane i dalej nic! Dioda świeci ale się nie załącza i serwisant stwierdził że padł czujnik ciśnienia klimatyzacji dla tego nie działa kompresor! Teraz mam pytanie gdzie taki czujnik się znajduje i czy dam rade sam go wymienić??
Ostatnio edytowane przez johny ; 16-09-2012 o 18:35