Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Selespeed - kapryśna łopatka przy kierownicy...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biala
    Auto
    Alfa Giulietta Veloce - biała :-)

Domyślnie

No więc problem kapryśnej łopatki powrócił. Najgorsze jest to, że gdy wracam do ASO, ta cholera znowu zaczyna działać, więc ASO nie ma jak tego sprawdzić i tak wkoło Macieju . Styki łopatki przeczyszczone, kliknięcie słychać bardzo dobrze, przestaję żywić nadzieję, że kiedyś uda mi się rozwiązać ten problem... Czyżby to sprawa oprogramowania, które steruje? Wątpię, bo joystik nigdy nie zacinam a jeśli połączenie, jak mówi Piotriix, jest szeregowe między joystickiem a łopatkami, to już sam nie wiem. Kabel?

ARbunia
    Gość

Domyślnie

Wiesz co ja tez mam tak nie raz .. ale jak mi sie popatka zacina to ruszam joystikiem i lopatka dziala od razu

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał woyopol Zobacz post
    Styki łopatki przeczyszczone, kliknięcie słychać bardzo dobrze, przestaję żywić nadzieję, że kiedyś uda mi się
    Ale czy ten mikrostyk rozwiera i zwiera?
    A jak zwiera to nie ma dużego oporu?/ ohmy/
    Samo kliknięcie to za mało.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biala
    Auto

Domyślnie

Stykiem zajmował się elektryk w Ganinexie. Nie jestem pewien, co robił, ale z tego jak z nim rozmawiałem, miałem wrażenie, że gość zna się na rzeczy Zaczynam się zastanawiać nad kupnem nowej (znaczy używanej) kierownicy, bo niestety samych łopatek nie kupię...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biala
    Auto

Domyślnie

Szybki update. Dziś po wizycie w Fiacie w Bielsku być może udało się usunąć problem (mówię "może" bo trzeba jeszcze pojeździć, a wcześniej też miałem tak, że łopatka mogła działać przez miesiąc by wyłączyć się na godzinę), ponieważ elektryk znalazł luzy na jakiejś kostce w kierownicy, tak więc jest nadzieja
    Zobaczymy, co dalej.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biala
    Auto

Domyślnie

Odgrzewam temat - być może zbyt wcześnie, ale ponieważ w ostatnich tygodniach łopatka nie działała średnio kilka razy podczas jednej jazdy, to po zeszłym tygodniu mogę nieśmiało powiedzieć, że problem chyba zniknął.

Wszystko wskazuje na to, że winne były mikrostyki w łopatce. Zepsuła się tylko prawa, bo jednak z niej korzysta się kilka razy częściej. Moim ostatnim błędem było to, że z zakupionej kierownicy wymontowałem płytkę z łopatki "+", czyli z równie zużytymi mikrostykami, jak ta wcześniejsza. W Fiacie zamontowano mi całość, a po dwóch dniach problem się powtórzył, a nawet zaczął narastać...
    Gdybym wymontował płytkę z minusa, pewnie wreszcie cieszyłbym się z naprawionej łopatki. Ale to nie w moim stylu
    Kilka dni temu postanowiłem sam podjąć się naprawy. Nie chciałem wymontowywać całości (mógłbym nie dac sobie rady), wiec jedynie odkręciłem łopatkę i rozłożyłem ją w samochodzie, a na każdy styk nałożyłem kropelkę takiego lakieru przewodzącego prąd. Za pierwszym razem na styk środkowy nałożyłem go za dużo (albo jeszcze nie wysechł) i podczas jazdy wyskakiwał błąd (tak dzieje się gdy za długo przytrzymać łopatkę), ale potem trochę jeszcze pomajstrowałem, zebrałem nadmiar lakieru i... voila - od kilku dni łopatka nie odmówiła ani razu

Tak więc do wszystkich, którzy mają podobne problemy - pamiętajcie - to nie musi być wcale wyrobiony bolec, który naciska na blaszkę (wtedy da się jeszcze zmieniać bieg, znajdując odpowiedni chwyt na łopatce). Wygląda na to, że po kilku latach poddają się styki. Być może to ma coś wspólnego z 6 latami, które Alfa spędziła nad morzem (klimat te sprawy).

Jeśli więc przestaje wam działać łopatka - to podmiana płytki albo odnowienie styków lakierem ma duże szanse pomóc.