Niestety, trochę niektórzy koledzy minęli się z prawdą: stożkowe są i do alu i do stalowych, z reguły śruba do alu ma dłuższy stożek (grubsza felga), kulistych do stali nie widziałem, natomiast kuliste są w niektórych felgach alu (np. oryginalne w Skodzie Superb - miałem to wiem). Nie można śrub stożkowych stosować fo felg z gniazdem kulistym i odwrotnie. Natomiast nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania śrub stożkowych od alu do felg stalowych (zakładam, że z gniazdem stożkowym). Odwrotnie może się nie udać, bo raczej cały stożek wejdzie w gniazdo alufelgi. Płaskie śruby zdarzają się rzadziej, mają je np. niektóre modele Toyoty. A tak na marginesie, to śruby spełniają tylko rolę mocowania do płaszczyzny piasty i ewentualnie przeniesienia napędu. Centrowanie koła i jego oparcie na osi załatwia otwór centralny i który z tego powodu nie powinien być większy niż flansza osadcza piasty. Jedynym wyjątkiem w tym względzie był chyba Fiat 126 z tzw. "starym" systemem hamulcowym. Z tego powodu zdarzają się urwane koła w przypadku stosowania domowej roboty dystansów, w których "zapomniano" o wykonaniu flanszy osadczej.
mialem sporo felg i kazda alu miala gniazdo stozkowe,a kazda stal nie miala gniazda stozkowego tylko poprosty otwor,w alu stozek sruby dolegal na calej swej plaszczyznie do gniazda a w stali tylko poczatek stozka dociskal felge
z mojego doswiadczenia w 159 byly tylko sruby stozkowe ktorymi mocowano stal i alu
- - - Updated - - -
jak chcesz to mam kpl srub,bywam w Poznaniu,moge Ci podrzucic ,Ty swoje oddasz do renowacji i ten czas pojezdzisz na tych odemnie
Misiu, dzieki bardzo, ale znalazlem juz FEBI BILSTEIN w intercarsie.
A jak bedziesz sie wybieral do Poznania to swoja droga daj znac. Moze jakis mini spocik zrobimy!![]()
mam pytanie czy sruby od alufelg 16 będą pasować do stalówek 16 ?? czy muszę kupić nowe ?. Jeśli tak to jakie? dzięki
Mieć 147 powodów aby codziennie mówić Jej jak bardzo się Ją kocha
Zazwyczaj jeśli są felgi orginalne aluminowe badz stalowe to pasuje jeden komplet śrub do obu felg...
Tym bardziej z alu na stal...
co jakis czas to samo ...
z alu ( łeb stożek ) można kręcic stal ( o ile nie są za długie )
ze stali ( łeb kula ) - nie można alu kręcic
- - - Updated - - -
jesli nowe to :
M14 , skok gwintu 1.5 , długość coś około 26mm - 28mm , klucz 17 lub 19 ( zeleznie od gniazda felgi - bo niektore nie zmieszcza klucza na srube 19 )
Jasne zakup udanydziś założone wszystko pasuje i felgi i śruby i kołpaki
Dzięki
![]()
Mieć 147 powodów aby codziennie mówić Jej jak bardzo się Ją kocha
Jest gdzieś możliwość zakupu śrub chromowanych? Szukam i są wszystkie rozmiary tylko nie te pasujące do 159.