Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Car audio wymiana

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

Cytat Napisał Majes Zobacz post
    Jak podłączyć wzmacniacz pod głośniki w drzwiach? Jak kable pociągnąć do głośników itd. i gdzie umieścić wzmacniacz?
    oto wiedza tajemna którą ostatnio przekazał mi yoozef.

Generalnie z tyłu ICSa masz wyjścia następujące (od góry):
    A connector pinning
    1 3 5 7

2 4 6 8
    =========================

I ta tzw. wtyczka B 8-pinowa (druga od góry, pod ISO) ma wyprowadzenia na głośniki jak nie masz DSP:
    1. AF rear right+
    2. AF rear right-
    3. AF front right+
    4. AF front right-
    5. AF front left+
    6. AF front left-
    7. AF rear left+
    8. AF rear left-

A poza tym masz wtyczkę ISO - oznaczoną tu jako C, i tutaj masz wyprowadzenie normalne jak to w ISO:
    Line out (Plug C1, Pin 1, 2, 4, 5) - OUTPUTS -
    1. Line out rear left
    2. Line out rear right
    4. Line out front left
    5. Line out front right

3. Line out ground

6. Control output for sound amplifier

Czyli do wyboru można się wpinać .

Edit: jeszcze fotkę wrzucę jak to wygląda z tyłu:

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...#ixzz25HtiQVOB

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

http://allegro.pl/mega-bass-boschman...574574499.html a co wy na to jak bym takie głośniki wstawił w tylnej półce? był by bass ? a do bagażnika nie wiem czy chciał bym wstawiać bass box by miejsce zabiera. Chyba, że są jakieś skrzynki które nie zajmują dużo miejsca.
    Wpakowanie śmieciowego sprzętu ma poprawić doznania akustyczne? Żeby coś poprawić to najpierw trzeba zacząć od wygłuszenia drzwi i porządnego zamocowanie głośników (dystanse), bo w wersji bez DSP (może z DSP również?) głośniki są mocowane do tapicerki . Fabryczne audio DSP i Bose lepsze jest od standardowej wersji, ale szału nie robi. Posłuchajcie sobie audio u kogoś, kto ma sprzęt inny niż fabryka dała z wygłuszeniem i nie będziecie już myśleć o dokładaniu DSP, czy Bose. Wcale nie trzeba wydawać na to fortuny, a efekt jest o wiele lepszy. Sam przez chwilę zastanawiałem się nad dołożeniem DSP, ale po odsłuchaniu takiego zestawu i podłączeniu wzmacniacza ze skrzynią ze starego samochodu do mojego standardowego audio wyszło, że nie chcę mieć DSP. Wygłuszyłem drzwi, zamocowałem dystanse, kupiłem przyzwoite głośniki, skrzynię, wzmacniacz, zrezygnowałem z ICSa (mam podpięte normalne radio sterowane joystickiem z kierownicy) i jest dobrze . Tylko nie pakujcie sprzętu takiej klasy, który kolega w linku powyżej pokazał, bo ręce opadają. Przypomina mi to całe buractwo (z całym szacunkiem dla tych niewinnych warzyw )jeżdżące z otwartymi szybami i dudniącym nie wiem czy, bo nawet muzyką tego nie można nazwać. Jest tyle sprzętu do wyboru: Herz, Morel, Helix, Focal, uDimension, Powerbass, Rockford Fosgate, JL Audio, RE Audio... i to w całej rozpiętości cenowej. Polecam zacząć od: http://www.strefacaraudio.pl/

Użytkownik Ogier Avatar Majes
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

Może i racja żeby zacząć od wygłuszenia samochodu. Tylko teraz pytanie jak go dokładnie wygłuszyć? Może ktoś napisać jak to dokładnie zrobić, bo jak już wspominałem jestem kompletnie zielony w tym temacie, a najlepiej (może dużo wymagam) jak by ktoś napisał dokładnie jak to wszystko zrobić, czyli wygłuszenie drzwi, zamontowanie wzmacniacza, podłączenie do głośników, jak zamontować dystanse itd. Z góry dzięki za pomoc

- - - Updated - - -

I jeszcze pytanie dotyczące okablowania. Czy do kabli doprowadzonych do tyłu (do bagażnika) mogę wpiąć wzmacniacz?

Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

Nikt nic nie wie na temat kabli itd.

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Tak wtrącę żeby zamącić - jeśli chodzi o wymianę głośników pod ICSa to pamiętajcie, że mają nietypową impedancję 2Ohm (a nie 4 jak większość świata). Fajny temat do poczytania:
    http://www.forum.alfaholicy.org/car_..._glosniki.html
    moja była Bella...

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

Może i racja żeby zacząć od wygłuszenia samochodu. Tylko teraz pytanie jak go dokładnie wygłuszyć? Może ktoś napisać jak to dokładnie zrobić, bo jak już wspominałem jestem kompletnie zielony w tym temacie, a najlepiej (może dużo wymagam) jak by ktoś napisał dokładnie jak to wszystko zrobić, czyli wygłuszenie drzwi, zamontowanie wzmacniacza, podłączenie do głośników, jak zamontować dystanse itd. Z góry dzięki za pomoc
    Jeżeli chcesz zabierać się za samodzielny montaż car audio to jednak musisz poświecić trochę czasu i poczytać: http://www.strefacaraudio.pl/ . Kupujesz maty (np. GMS...) np. na Alledrogo lub w wersji oszczędnościowej taśmę dekarską w Praktikerze (zdecydowanie polecam pierwsze rozwiązanie) i dystanse do głośników. Niestety do Alfy 166 takich dystansów nie widziałem, więc trzeba dobrać sobie uniwersalny w zależności od wybranych głośników. Ściągasz tapicerkę, odklejasz folię, montujesz dystanse (może być tak, że będziesz musiał wyciąć kawałek blachy w drzwiach, bo miejsca nie jest tam zbyt dużo), oczyszczasz powierzchnię drzwi, zaczynasz kleić wewnątrz drzwi i na panelu zewnętrznym. Przykręcasz głośniki do dystansów, podłączasz kable, a następnie składasz tapicerkę (możesz też wyłożyć ją matą/pianką), podpinasz do wzmacniacza i cieszysz się dobrym dźwiękiem (o ile zbytnio nie oszczędziłeś na sprzęcie).

- - - Updated - - -

I jeszcze pytanie dotyczące okablowania. Czy do kabli doprowadzonych do tyłu (do bagażnika) mogę wpiąć wzmacniacz?
    Hmm... raczej do wzmacniacza umieszczonego np. w bagażniku możesz podpiąć kable głośnikowe i pociągnąć je do głośników .

Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Alfa 166 2,4 jtd 2000r.

Domyślnie

Ok czyli zaczynam od wyciszania autka. Teraz kolejne pytanie. Jak bym chciał włożyć tubę do bagażnika to jak ja najlepiej zamontować ?? Chodzi mi o to ,żeby bass był słyszalny w samochodzie a nie tylko w bagażniku??

- - - Updated - - -

i jeszcze jedno pytanko. Mianowicie od wzmacniacza muszę pociągnąć kable głośnikowe do samego radia i tam rozdzielić na prawy i lewy? To ogarniam ,ale jak rozdzielić na tył i przód (czyli przednie drzwi i tylne) ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

Nie kupuj żadnej tuby tylko skrzynię, którą można umieścić pod ścianą bagażnika i nawet ścięcie będzie pasować. Bas będzie bardziej odczuwalny, niż słyszalny i niestety przy tak seryjnie wygłuszonym i dużym autku trzeba będzie zainwestować w mocniejszy wzmacniacz. Z radia puszczasz sygnał do wzmacniacza, a następnie do głośników i skrzyni. Najpopularniejsze są 4-kanałowe wzmacniacze, więc przód zasilisz z dwóch kanałów (lewy + prawy), a skrzynię z dwóch pozostałych. Tył sobie daruj i zostaw tak jak jest, czyli zasilanie z ICS. Lepiej zainwestować w fajniejsze głośniki na przód.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KwachuGSE
    Mieszka w
    Góra Siewierska (Śląsk)
    Auto
    Byla 156 1.8 TS, 166 2.5 V6 !,jest Golf IV 1.9 TDI 155 PS 327 Nm i BMW 7 e38.

Domyślnie

Witam podpinam sie pod temat z pytankiem.Wczoraj kupilem sobie glosniki hertz zamontowalem je z przodu i mam wrazenie ze te org z tylu graja o wiele lepszym basem niz te z przodu.Jest to mozliwe?? dodam ze parametry glosnikow sa takie same.Myslalem juz ze moze sa orginalnie jakies zwrotnice ze z tylu idzie wiecej basu??? Pomozcie
    "Osoby które potrzebują czterech kółek i przymocowanego do nich fotela kupują sobie BMW albo Vectrę, ale Ci którzy są świadomi, Ci którym zależy, Ci którzy chcą by układ kierowniczy mówił, a silnik zanosił się rykiem - Ci kupują Alfy" - J. Clarkson

Użytkownik Rowerzysta Avatar ciecieszek
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 150HP

Domyślnie

Witam trochę odkopie temat. Pytanie mam takie. Jaką łączną impedancję mają głośniki w 166? Bo mam wrażenie,że (poprawcie mnie jak się mylę) są połączone z tweeterami szeregowo i sumarycznie mają 4ohm-y. Czy ktoś może powiedzieć mi kabelki w tej kostce między drzwiami a budą to te od głośników? Chciałem zmierzyć im opór.