Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Car audio - co i jak?

Użytkownik Świeżak Avatar Jejek
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    Giulietta 2011 1.4 MA (170KM)

Domyślnie Car audio - co i jak?

Wywaliłem seryjne radio i kupiłem Sony z USB za 300 zł. 4 x 55 W.
    Problem w tym, że od momentu zakupu audio grało naprawdę kijowo (high and low są okej), bo bass to pierdzenie i prucie gaci...
    W przednich drzwiach są Sony Xplode, które ładnie tłuką , jednak brakuje tego basu...niskich tonów.
    Pytanie - jakie głośniki do tyłu kupić? Ile Ohm? Rozmiar? Drzwi rozebrałem, ale są tam takie antyki, że szok...żadnych oznaczeń...

heliogabal
    Gość

Domyślnie

No a drzwi wygłuszone? Głośniki na dystansach z MDF, czy na tej plastikowej podkładce? Bez odpowiedniego zaplecza to żaden głośnik nie zabrzmi.

BTW jeśli magnes jest duży to może być taka sytuacja że akurat się wpasowuje w otwór plastikowej podkładki i trzeba tam trochę powyłamywać, żeby powietrze zaczęło swobodnie przepływać.

Rozmiar 165 mm. Głębokość gdzieś była, bodajże 83 mm max. Ale głowy nie dam. Opór głośników zależy od oporu wzmacniacza - może być większy (będą grały ciszej) nie może byc mniejszy (wzmacniacz się spali). Ale można połaczyć szeregowo i opory się zsumują.
    Ostatnio edytowane przez heliogabal ; 07-08-2015 o 11:42

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Przemekkk97
    Mieszka w
    Nakło nad Notecią
    Auto
    Alfa 156 1.9 JTD 110KM@150KM

Domyślnie

U mnie wysokie tony good ale niskich miękkich było brak , wrzuciłem małą skrzynkę do bagażnika i coś tam pomogło ale to nie jest to jeszcze

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Wygłuszenie drzwi obowiązkowe, bez tego zapomnij o dobrym graniu. Zmiana głośników to jak liczenie że auto szybciej pojedzie na ładniejszych felgach, szczególnie jeżeli mowa o głośnikach tylnych. Bez wygłuszenia najlepsze głośniki zagrają co najwyżej średnio/słabo. Odepnij całkowicie tył, bo on nic nie wnosi, a najwyżej psuje granie i kup maty butylowe do wygłuszenia: na parę przednich drzwi w 156 wchodzą idealnie 4 maty po 75 x 50 cm.

Dystansu z mdf w 156 nie potrzeba, ze względu na konstrukcję boczka którego w miejscu mocowania głośnika skręcasz z blachą - robienie tam dystansów to sporo rzeźby a dźwięk poprawi się w 1-2%.

Krótko: bez wygłuszenia nigdy to nie zagra.
    "Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,
    najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."

"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."