Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Rekord świata - oryginalny wahacz przetrwał 10 lat i 150kkm

SaVrO
    Gość

Domyślnie

Chyba tak :-) a mawiają ze to gówno :-)

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Mawiają ci którzy nie mieli. Szwagier chce kupić samochód mówię mu że fajną alfkę mu znajdę i za nic nie chce. Kupi sobie pewnie Niemca ach...

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

U mnie jeszcze siedza 3 oryginały 13 lat bo jeden wymieniony, ale niebawem wymiana bo już luzy na kulowych mają :/

Użytkownik Rowerzysta Avatar johny
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    156-V6-24V-192hp-Q-System-

Domyślnie

Witam.
    Jeżeli chodzi i wahacze u mnie to samo od nowości są i przeleciały taj 140.000km ale czaskają się już niemiłosiernie przed zimą będzie wymiana bo inaczej strach w oczach

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

To jak już przeżyłeś tyle z tym trzaskaniem to może zrób wszystko na wiosnę - przez zimę i tak zawias dostanie po dupie mocno, a tak na wiosnę będziesz miał błogą ciszę

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    To jak już przeżyłeś tyle z tym trzaskaniem to może zrób wszystko na wiosnę - przez zimę i tak zawias dostanie po dupie mocno, a tak na wiosnę będziesz miał błogą ciszę
    Gorzej jak sie koledze gałki wytrzaskają na dziurach zimą i powylatuja z i tak juz zmęczonych wahaczy,ciekawe co wtedy koledze doradzimy jak mu sie koła rozjadą na boki bo chciał "przeczekać" Już robiłem i widziałem nie raz wozy z "powylatywanym" gałkami z wahaczy bo "myślał że jeszcze pojeździ,jeszcze przeczeka" a później płacz...

Cytat Napisał jacek83 Zobacz post
    Wychodzi na to że zawieszenie w alfach to igła!!!!
    Może nie igła ale na pewno nie jest złe. Jest pewna reguła że te zawieszenia robią tyle km ale... na ORYGINALNYCH, DOBRYCH podzespołach,a to co jest sprzedawane w sklepach w PL woła o pomste do nieba. Na każdym kroku człowiek jest robiony w balona. Nawet oryginał TRW można kupić nieorginalny,nosz kur.... mać. Nie dość że drogo to i tak chłam i jeszcze te "usprawiedliwiające" teksty sprzedawców "wie Pan,ostatnio TRW się pogorszyło" Dziwne tylko że w Italii w fabrykach Fiat'a 10 lat temu się nie pogorszyło. Gó...o ściągają i wtykają ludziom aby kieszeń nabić.
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 17-09-2012 o 00:07

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Nie no, w sumie racja, bezpieczeństwo ważniejsze
    Ja tak zrobiłem rok temu bo się tłukło i głośne było, ale jak mechanik mi sprawdzał to aż takich strasznych luzów nie było jeszcze, raczej minimalne, więc zrobiłem wszystko kompleksowo po zimie.

No a co do tego co sprzedają to racja... Bo na wiosnę miałem robione całościowo, a teraz z rana jak zimno jest to już mi coś z prawej strony piszczy, grr...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kodak
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    AR 156 2.4 JTD Distinctive z 2000r.

Domyślnie

u mnie było ok 220 kkm po 12 latach TRW, a i tak tylko tuleje były wytłuczone, a sworznie zdrowe

syfon
    Gość

Domyślnie

To ja się dopiszę z niezłym wynikiem. W piątek mechanik mi wymienił wahacz górny prawy. Był oryginalny, fabryczny. Auto mam z 2004r. a wahacz TRW miał wybite 03. Auto ma przejechane 151tkm. Co ciekawe nie był jeszcze taki trup. Luzu na końcówce zero, na sworzniach też raczej brak. Tylko już zaczynał czasami skrzypieć.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

U mnie robiłem zawias przód chyba przy 142tyś km. Wszystkie wahacze były oryginalne. Luzy duże miał tylko jeden wahacz, reszta miała tylko delikatne luzy na tulejach, ale jak już robiłem to kompleksowo i wleciały wszystkie wahacze nowe TRW. Niestety jakoś do lewego górnego mam pecha. Po 10tyś km od wymiany reklamowałem go, bo zaczął stukać. Na szczęście reklamacja uznana i zamontował mechanik nowy. Teraz 180tyś km na liczniku i jakiś tydzień temu znowu lewy górny się zaczął lekko odzywać.. Co dziwne, bo z reguły jak wpadnę w dziurę to prawym kołem. Reszta wahaczy w bdb stanie nadal. Z tyłu również całe zawieszenie oryginalne, wymieniałem tylko tuleje. Tylne zawieszenie w Alfie jest naprawdę bardzo trwałe.