Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Spalanie OLEJU!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek156Sw Zobacz post
    litr na ok. 3 tysiace to normalne? 1.8 twin spark 2000r.
    Jak na TSa to przyzwoity wynik. Sprawny technchnicznie silnik może zużywac do 0,3l/1000km (dla ostro traktowanego TSa można to podnieść do 0,5l/1000km) - jeśli jest więcej to remont
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Alexandrex
    Mieszka w
    z kujawskich równin..nad szeroką rzeką
    Auto
    AR 156 I 2.0 Ts 150 KM selespeed 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał Jacenty Zobacz post
    mam dosc dziwne pytanie, zauwazylem u mnie ostatnio jak mierze olej to na bagnecie po jednej stronie poziom oleju jest wyzej niz po drugiej strony bagnetu.. nawet jak nie przekrece samego bagnetu po wlozeniu do srodka, mieliscie tak ?
    w programie ezoterycznym znajdziesz odpowiedź..

- - - Updated - - -

[QUOTE=Teddy84;969420]W 156 TS do litra na 1000 to w normie. Generalnie z TS'a się często leje i ubytki są i z tego powodu (nie wymieniane zaślepki wałków balansowych w przypadku 2.0, uszczelniacz wału uszczelka pokrywy zaworów. itd) i to tez należy brać pod uwagę bo coś w ten sposób też znika.[/QUO

litr to norma książkowa...co do wycieków to np.uszczelniacz wału jest czuły na niskie temperatury(zima)..

na marginesie,po co ludzie kupują auta do których nie są przygotowani...za dużo pali,bierze olej,zawiecha nie wytrzymuje na szlakach Pl itd.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tomito
    Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Lightbulb Ad. konsumpcja oliwy.

Kolego,

Silniki wysokoobrotowe, dodatkowo jeszcze luźno spasowane jak TwinSpark konsumują olej podczas użytkowania. Na to ile tej oliwy zużywają składa się wiele czynników:

- jak silnik był eksploatowany na początku przez pierwsze "złote" 2000 - 5000 km;
    - jak silnik był eksploatowany przez kolejne lata pod obcym(-i) użytkownikiem(-ami);
    - jak często był wymieniany olej i o jakiej specyfikacji;
    - jak często był wymieniany filtr oleju;

Jeżeli auto dostawało mocno w kość już od pierwszych kilometrów po wyjeździe z salonu to TS 16v może mieć już remont przy 130 - 150 tyś. km. Przeważnie zaczyna spalać ogromne ilości oleju co postępuje razem z kolejnymi kilometrami lub uszkodzeniu ulega łożyskowanie wału na skutek - udarów termiczno-mechanicznych powierzchni łożysk, braku odpowiedniego smarowania, niewłaściwego jakościowo środka smarnego.

Gdy auto użytkowane jest normalnie, ale jak wiadomo nikt nie kupuje TS aby jeździć 60 km/h i zmieniać biegi przy 2000 rpm to konsumpcja oleju postępuje (zwiększa się) wraz z przejechanymi kilometrami - uszkodzeniu, bardziej zużyciu ulegają pierścienie tłokowe, rzadko uszczelniacze zaworowe. Może być tak, że auto gubi olej - uszczelniacz wału, dekiel - pokrywa zaworów, uszkodzona miska olejowa - to winno się sprawdzić w pierwszej kolejności. Tu pomaga wymiana pierścieni na nowe i/lub usunięcie wycieku. Zapobiec temu można (oczywiście nie w nieskończoność) stosując dobry środek smarny i stosując płukankę do silnika co wymiana oleju, pierścienie tłokowe powinny zachować elastyczność.

Teraz kilka spostrzeżeń co do TS 16v:

- przeważnie konsumpcja oleju zwiększa się z przejechanymi kilometrami
    - silniki z fabryki wychodziły lepiej i gorzej złożone - nie jest ewenementem TS 16v bez remontu z 200 tyś. km który nie bierze oleju do wymiany do wymiany*
    - duże znaczenie ma jakość oleju, po raz n-ty powtarzam - czytać specyfikacje, a jasne będzie że jeden 10W40 innemu 10W40 nie jest równy, niestety - ma to swoje odzwierciedlenie w cenie
    - TS 16v CF1/CF2 - to one potrafiły nie brać oleju od wymiany do wymiany, wersje CF3 ze względu na zaostrzone normy emisji spalin (z tego co wyczytałem u włochów na forach) - pracują przy większych temp., spalone muszą zostać szkodliwe cząstki spalin - olej jest narażony na większą temp. pracy, 10W40 potrafi nie dawać rady - odparowuje, do CF3 zaleca się 10W60, a gdy ktoś lubi wchodzić na czerwone pole nie powinien innego stosować niż bardzo dobrej klasy 10W60, podobnie jak JTS
    - TS 16v 2.0 CF1/CF2 a TS 16v 2.0 CF3 różnią się konstrukcją ukł. korbowo-tłokowego, inne są m.in. pierścienie - niestety cieńsze przy CF3, 2.0 CF3 po generalce przeważnie bierze olej 200 - 300 ml na 1000 więc walka ze zużyciem w jego przypadku jest ciężka
    - TS 16v CF1 uważane są za najlepiej udane
    - 2.0 TS 16v narażony jest na usterki łożyskowania wału podczas intensywnej eksploatacji, powodem tego są siły jakie układ korbowo-tłokowy wywiera na wał
    - dynamikę, spalanie i spalanie oleju w TS 16v CF3 i JTS zabija ekologia
    - jeżeli intensywnie eksploatujesz swojego TS'a zaleca się kontrolę panewek i ewentualnie wymianę co 150 tyś. km

To tyle na razie. Materiały zbierane u dobrych ludzi z wiedzą oraz wg. mnie największej kopalni danych - forach włoskich.

Dla dociekliwych: zobaczcie co wypisują użytkownicy na forach Hondy, Subaru, VW czy Opla. Mnie zabiły wpisy odnośnie nowego Civic'a 1.6, a spalanie na poziomie litra na 1000 km, a serwis twierdzi że to normalne - auto na gwarancji.

*zależy od wersji - prawda dla CF1/CF2
    Ostatnio edytowane przez tomito ; 25-09-2012 o 11:39
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...
    Wielki błysk - czarny pysk czyli elektronika dzień powszedni...

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomito Zobacz post
    Silniki ... luźno spasowane jak TwinSpark
    Możesz podać źródło tej rewelacji? Gdzie konkretnie występują luzy w TS? Na których panewkach?
    - silniki z fabryki wychodziły lepiej i gorzej złożone
    Może więcej szczegółów? Zapomnieli dokręcić głowicę czy nie włożyli panewek? Silnik źle złożony zatrze/przytrze się po kilku minutach pracy. Nawet nie trzeba go wysoko kręcić

CF3 ... pracują przy większych temp., spalone muszą zostać szkodliwe cząstki spalin - olej jest narażony na większą temp. pracy
    A ja głupi myślałem, że im niższa temperatura, tym mniej tlenków azotu w spalinach.
    Te szkodliwe cząstki spalin nie spalają się w katalizatorze? Trzeba zwiększać temp. pracy silnika? W jaki sposób osiągnięto wyższą temp. oleju? Zlikwidowano jego chłodnicę? Dodano grzałkę w misce?

Wersje CF3 miały inne oprogramowanie (niższa moc maksymalna) i więcej katalizatorów. W skrócie: CF3 diagnozuje auto po uruchomieniu w ciągu kilku pierwszych sekund, CF2 diagnozuje się przed uruchomieniem (chodzi o analizę rzeczywistych wartości, niewielu posiadaczy CF2 czeka na zgaśnięcie lampki i auto posuwa na domyślnych mapach, "zatruwając" środowisko)
    Ostatnio edytowane przez jadzia ; 26-09-2012 o 13:00

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto
    AR 156 1.8 TS 2003 benzyna | Chevrolet Tahoe 2002 5.3 V8 | W oczekiwaniu aż Stelvio stanieje...

Exclamation

Chłopie, nie ekscytuj się tak. Poczytaj sobie sam, dojdź do tego. Ja przyjąłem sobie za punkt honoru bronić TS 16v "zdegradowanego" jakościowo przez Fiata. Uparłem się i zacząłem przeglądać fora włoskie oraz angielskie. Na tych drugich jest mniej info, ale znajdziesz to o co pytasz. Najwięcej informacji można zdobyć u włochów, jednak komplikuje sprawę język - wątek o olejach przerabiałem ze dwa tygodnie i to na jednym forum. Tam napotkałem info o CF3, informacja nie do końca mnie zadowala - wiem tyle ile napisałem. Korespondowałem z jednym włochem, studnia wiedzy o TwinSparkach 8v i 16v, ale nie był zbyt wylewny, ciężko go było namówić do opowiedzenia technicznych niuansów tychże silników.

Włosi sami śmieją się z dokładności wykonania Alfy Romeo, powiedzenie że ktoś coś składał, lakierował przed lub po sieście nie wymyślono u nas. Tam piszą tak samo odnośnie wielu rzeczy, ja przeważnie lustruję działy techniczne. Z TS'ami jest tak samo, jak myślisz skąd przypadki pokrzywionych korb, korb wychodzących bokiem, tłoków które zamieniają się kształtem denka w elipsę, powycieranych tulei cylindrów? Fiat to nie stajnia Ferrari, na co Ty liczysz? TS'y szły seriami, w jednych lepiej spasowali zespół korbowo-tlokowy, w innych gorzej... Jeden ostro jeździ TS'em i dziwi się, że komuś olej bierze, a on ma TS'a bez remontu i 240 tyś na blacie... drugi po 130 tyś ma silnik do kapitalki... zdajesz sobie ile jest takich przypadków? To właśnie przez jakość made in Fiat silniki te podupadły na renomie. Dodatkowo gorsze materiały. Był tu na forum jeden posiadacz TS'a co mu spasowali na styk... zapytaj ile pojeździł. Czytałeś kiedyś dokumentację techniczną do TS 16v?

Co do CF3 to na tę informację natknąłem się na angielskim forum po raz pierwszy. Potem czytając wątek o olejach trafiłem na forum włoskim. Do CF3 zalecają 10W60. Coś w tym być musi, skoro u mnie konsumpcja skacze w sezonie letnim, zimą dolewałem może ze 150 ml na 1000. Z tego co pamiętam TS'y mają tylko wymiennik ciepła włączony do magistrali olejowej, nie jest to prawdziwa chłodnica oleju, która de facto powinna w tym silniku się znaleźć.

To co napisałem jest streszczeniem informacji znalezionych w sieci oraz dyskusji jakie przeprowadziłem z kilkoma mechanikami, którzy składali TS'y. W sieci różnie bywa, nie zawsze trafiamy na rzetelne info, jednak problem czy zagadnienie jest, znaczy nie jest spostrzeżeniem jednej osoby. Nie jestem w stanie zweryfikować wiedzy osób siedzących po drugiej stronie monitora.

Zawsze jest tu pole do dyskusji, jednak w Twoim przypadku kolego zalecam więcej powściągliwości w tym co piszesz. Jeżeli uważasz, że to co zostało napisane jest nieprawdą lub uchybieniem z technicznego punktu widzenia - popraw to podając swoje dane, skoro wiesz lepiej napisz jak jest. Masa użytkowników chętnie przeczyta. Odpowiadanie pytaniem jest nieeleganckie i pachnie mi tu brakiem doświadczenia. Znałem kilku mądrali świeżo po Politechnice, także z ASO Fiata co mi linkę ręcznego w Fiacie Siena dwa dni montowali, bo twierdzili że nie jest standardowa... albo szukali z dokumentacją techniczną przekaźnika od szyb elektrycznych... dwie godziny i wypruli siedzenia z auta... Sorry, ale jeżeli chcesz być traktowany serio, odpowiadaj na temat.
    Jedyny miarodajny wskaźnik jakości kodu jednostka WTF/min - czyli programisty dzień powszedni...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

ja dolewam około 0,5l na 1000 i myślałem ze to za dużo ,ale jak widzę to nie jest tak źle

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

kolego tomito, a możesz powiedzieć które to są CF1, CF2 i CF3 ? W jakich latach?
    Ja jak już pisałem i to w nie jednym wątku, nie mam praktycznie żadnej konsumpcji oleju przez silnik, no bo czym jest 300 ml na 10 tys. km ... Tylko że moja Alfa jest z 1999 roku i wiem że od 2000 roku traktowano ją jak najlepiej Więc coś w tym jest. No ale za to mój przypadek cierpi na nadmiar rdzy...

Mieszka w
    Kielce / Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    kolego tomito, a możesz powiedzieć które to są CF1, CF2 i CF3 ? W jakich latach?
    Ja jak już pisałem i to w nie jednym wątku, nie mam praktycznie żadnej konsumpcji oleju przez silnik, no bo czym jest 300 ml na 10 tys. km ... Tylko że moja Alfa jest z 1999 roku i wiem że od 2000 roku traktowano ją jak najlepiej Więc coś w tym jest. No ale za to mój przypadek cierpi na nadmiar rdzy...
    300 ml na 10000 - dla TS 16v? To nic Twoja wersja to CF2. CF1 to m.in. 2.0 TS 16v montowany w AR 155 jako następca legendarnego 2.0 8v wywodzącego się z konstrukcji Orazio Satta Puliga.

Co do rdzy - jeśli to podłoga - to normalne u włochów. Jeśli karoseria to nieco gorzej, może powypadkowa przeszłość auta? Chyba, że same progi, akurat tu w aucie z 1999 roku mnie nie zdziwi.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Chłopie, nie ekscytuj się tak. .
    JA się ekscytuję

Z tego co pamiętam TS'y mają tylko wymiennik ciepła włączony do magistrali olejowej, .
    ciekawe do czego może służyć taki wymiennik

Odpowiadanie pytaniem jest nieeleganckie .
    ależ ja nie odpowiadałem. Ja dopytywałem, chcąc dowiedzieć się czegoś więcej. Moje pytania były pytaniami pomocniczymi, to były w zasadzie podpowiedzi.

Jeżeli uważasz, że to co zostało napisane jest nieprawdą lub uchybieniem z technicznego punktu widzenia - popraw to podając swoje dane, skoro wiesz lepiej napisz jak jest.
    nie mam "moich" danych, są dane producenta z wymiarami i momentami dokręcania, dostępne dla każdego chętnego. To co napisałeś jest tak nieprawdopodobne z technicznego punktu widzenia, że Twoim zadaniem jest udowodnienie tego.
    Rewelacji o zwiększaniu temperatury w celu zmniejszenia toksyczności spalin (tlenki azotu) chyba nie trzeba komentować?

"Sorry, ale jeżeli chcesz być traktowany serio, odpowiadaj na temat".
    Ostatnio edytowane przez jadzia ; 26-09-2012 o 13:03

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

@tomito

No właśnie u mnie problemem jest podłoga i zeżarte progi.. Odkładam powoli pieniądze i będę wymieniał całe progi i wstawiał podłogę. A karoseria nie rdzewieje gdzieś tam na masce tylko wypryski od kamieni itp.

No a co do oleju - teraz jak przeszedłem na inny olej, ale nadal 10W60 tylko innej firmy, niestety dużo droższy To od 4 tys. km nie ubyło mi ani grama oleju A to dziwne bo jak byłem we Włoszech na wakacjach to tam na autostradzie leciałem 200 km/h i więcej przez jakieś 300 km i nic nie zjadła Alfa oleju