A dziękuję, kolorek Rosso

Niestety I ja również jeszcze nie znam tego auta. Oficjalnie mam 98k przebiegu (odometer pokazuje 67k co ciekawe) wiec nie wiem czy na pewno oryginalny. Wg ksiązki serwisowej ostatni przegląd mial robione w 2010r przy przebiegu 56k. Nie wiem również kiedy był ostatni raz zmieniany olej, to była moja pierwsza wymiana zaraz po zakupie czyli ok 3 tyg temu.
Autko ogolnie pochodzi z Berlina, od kogo (starszy, młodszy) trudno powiedzieć aczkowiek w FESie maxymalny moment obrotowy został przekroczony 39razy.
Przed wymiana oleju użyłem również płukanki LiquidMoly. Poprzedni olej również był czarny ale lepkość nie budziła zastrzeżeń, podejrewam że oryginalny Seleni. Natomiast stary filr był brudny i skręcony..
Charakterystyka jazdy raczej mieszana, pól na pół miasto i trasa. Nie piłuje autka raczej 4,5k to max jaki osiągam a biegi nie rzadko zmieniam przy 3k obrotów (troche też z obawy o łańcuch, niby 1.9 jest bezpieczniejszy od 2.2 ale wole dmuchać na zimne jak to mówią

).
Jeśli chodzi o dym to jest biały ale tylko chwile po odpaleniu, jak motor nie osiągnął jeszcze temperatury roboczej (metal się rozszęrza I doszczelnia na pierścieniach??).
Tak jak mówisz było troche tematów o braniu oleju, czytałem, jednak tylko o starszych autkach, 155, 156, brakowało mi opini o 159, stąd ten temat. Koledzy wyżej napisali również że nie mają takiego problemu u siebie więc coś musi być na rzeczy u mnie.
Ktoś napisał również w poprzednich tematach tego typu iż użycie 10W/60 syntetyk może poprawić (czyt. zmniejszyć) spalanie oleju. Czy to rozsądna opcja?
Co jeszcze można sprawdzić by być bliższym diagnozie? Odme i dolot powietrza? Ale to nie diesel wiec nie wiem czy może tu w benzynce też pokazac sie tam olej?
Ogromnie wdzięczny jestem za każdą odpowiedź.