Wycięty/zaślepiony całkowicie EGR nie spełnia w silniku 1,9 16v funkcji wspomagania zmiennej geometrii przy "gaszenia" obrotów turbiny stąd przeładowanie
Wycięty/zaślepiony całkowicie EGR nie spełnia w silniku 1,9 16v funkcji wspomagania zmiennej geometrii przy "gaszenia" obrotów turbiny stąd przeładowanie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nie Maćku, EGR nie pełni takiej funkcji. Ale o tym już dyskutowaliśmy w innym temacie.
Z resztą; dwa takie same silniki i tylko jeden tak świruje. Powroty do oryginalnych map nic nie zmieniają. Problem musi być gdzie indziej.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
tak wyglada u mnie log z masami pow. i te ciagle 1200 zadanego http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4aa9480e0.html ...jeszcze przy okolo 2400 obr. cisnienie doladowania lekko spada i znowu roscnie normalnie ,jakby ECU dostalo info o mozliwym przeladowaniu i zbija cisnienie...na 5 biegu gdzies tutaj wywala MCSF ;/
Modyfikowałeś soft ? Poddymia ci ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Panowie a nie grzebaliście z wydechem ?
Ja mam coś podobnego po wymianie tłumika końcowego na przelotowy ragazzon.
Nie, nie mam softu...z wydechem tez nic nie robilem ,wiem na pewno ze mam upalony lacznik elastyczny ,bo jest caly czarny...poddymia mi jak dlugo, bardzo dlugo bede jezdzil po miescie ,bez przegonienia Belli...ale to bardziej kurz ,niz czarny dym ,wystarczy ze raz mocniej depne i nie widac juz nic...nawet tego kurzu...zagdadka jest u mnie te 1200 masy zadanej i dziwny minimalny spadek doladowania w okolicy 2380 obr. (dodam ze nie czuje tego przy przyspieszaniu)
peenbe - Dokładnie ale to naprawdę dokładnie sprawdź sobie szczelność fragmentu podciśnieniowego układu dolotowego. Czyli tej części między przepływomierzem, a turbiną. To dość twarda, wzmocniona rura. Na niej czasem nie widać nieszczelności mimo, że taka istnieje.
okej rozbiore to i zobacze...dzieki, powiedz tylko co dokladnie ,ktore to czesci http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=3&DRW_NUM=3
Ostatnio edytowane przez peenbe ; 26-09-2012 o 14:54
Sprawa jasna. Pęknięcie rury podciśnienia między wzmocnieniami, które są na niej.
Pokazał się błąd P0101. Czyli pomiar przepływomierza poza zakresem. Powodem jest nieszczelność części podciśnieniowej. Stąd masa żądana przy większych obrotach wynosiła 1200. A działo się tak dla tego, że przez przepływomierz płynęła zbyt mała masa powietrza, bo było ono dodatkowo ssane zaraz za nim w miejscu pęknięcia. W sumie ECU otrzymywał co prawda prawdziwą ale i za małą wartość powietrza. Kręcił więc turbinę do takich wartości aby otrzymać właściwą wartość. No i w sumie sam siebie przeładowywał.
- - - Updated - - -
nr. 8
To u Ciebie sie wyjasnilo, ale u mnie bledu P0101 nie ma...oczywiscie zobacze dokladnie tą część...a czy mozliwe ze ta nieszczelnosci powoduje tez u mnie to lekki spadek doladowania cisnienia w okolicy 2400 obr...niewyczuwalny podczas jazdy tak naprawde ?
Dobrze ze sobie z tym poradziles ,bo wiem jakie to irytujace ;]
Pwiedz @sdero jeszcze, jak wygladala u Ciebie sytuacja z dymieniem Belli ? Czy miales jakies dymienie , czy bylo ciagle ? czy kurzylo sie tylko lekko ?
Ostatnio edytowane przez peenbe ; 28-09-2012 o 15:39