Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Temat: Strzał rolki/napinacza paska wieloklinowego 2.4jtd

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Dzisiaj sprawdzałem i nie wygląda żeby coś jeszcze ucierpiało ,ale powiedzcie mi czy czujnik oleju jest gdzieś blisko paska wielorowkowego gdyż po odpaleniu nadal świeci mi się kontrolka oleju.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Pierwsze pytanie to kiedy był wymieniany olej i jaki jest jego stan.
    Zanurkuj pod auto i obejrzyj miskę olejową czy gdzieś nie cieknie.
    Niskie ćiśnienie oleju nie ma wg mnie niczego wspólnego z paskiem od osprzętu i musisz poszukać na forum tematów nt palącej się kontrolki od oleju po odpaleniu silnika.

Nie wiem jak w 156 ale w 166 2,4 JTD miska olejowa jest bardzo nisko umiejscowiona i łatwo ją uszkodzić.
    Proponuję Ci kolego założyć nowy wątek nt. tej kontrolki oleju bo tutaj raczej nikt Ci nie napisze, ponieważ każdy sugeruje się tytułem posta.
    [C

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Olej był wymieniany nie dawno i jest tyle ile ma go być bo sprawdzałem . Masz racje jutro wskoczę pod auto i zobaczę dokładnie co i jak bo może czujnik został uszkodzony ,ale olej nie cieknie to wiem. Ok założę nowy temat.Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Cytat Napisał daarkooo Zobacz post
    Witam.Mam taki problem z początku zaczęło coś piszczeć z pod maski od strony paska klinowego ,ale raz piszczało raz nie ,ale postanowiłem pojechać do domu bo dzwięk był bardzo donośny i pod samym domem coś strzeliło
    mam pytanie odnosnie czasu jaki uplynal od momentu kiedy zaczelo Ci cos piszczec do momentu "strzelenia" paska ? to bylo w ciagu jednego dnia ?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Wyglądało to tak: jechałem rano i raz piszczało raz nie ,ale delikatnie prawie nie słyszalne to było ,po przejechaniu może z 2 km dzwięk sie nasilił i był donośny ,ale jak postanowiłem że wrócę to już była cisza i pod samym domem poszła rolka prowadząca nie pasek Czas jazdy z tym uszkodzeniem to max 10min

Użytkownik Embrion Avatar alek04
    Mieszka w
    Świnoujście/Szczecin
    Auto
    156 1,9JTDm 140KM

Domyślnie

Dołączę się do tematu..
    Mianowicie ścięło mi pasek wieloklinowy, postanowiłem kupić nowy i założyć lecz po odpaleniu silnika,
    upływie kilku sekund na kole pasowym napędzającym przesunął się o jeden rowek.
    Tylko na tym kole przewiduje że zaraz znowu się zetnie. Co może być przyczyną?
    Napinacz nie wpada w drgania i mocno trzyma. Może rolka poprzedzająca kolo pasowe już jest do wymiany. Może ktoś miał taki problem?

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

a może sprzęgiełko jednokierunkowe alternatora, rolka od sprężarki klimy?? zdejmij pasek i obejrzyj dokładnie wszystkie rolki. Rozwulkanizowane kolo pasowe także wprowadzi pasek w wibrację, co za tym idzie przeskok paska

Użytkownik Embrion Avatar alek04
    Mieszka w
    Świnoujście/Szczecin
    Auto
    156 1,9JTDm 140KM

Domyślnie

Ostatnio tzn 3 miesiące temu założyłem nowe koło pasowe, wymieniałem łożyska w alternatorze i sprzęgiełko ładnie chodziło(ale sprawdzę). Wtedy już zauważyłem że pasek jest zużyty i że niedługo będę musiał go wymienić. Po założeniu nowego dobrze że ot tak sprawdziłem czy wszystko ok, czy przypadkiem napinacz nie skacze itp.
    Dzisiaj wyjmę tą rolkę poprzedzającą koło pasowe i zobaczę w jakim jest stanie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 156 SW - 2,4 JTD - 110 KW

Domyślnie

Witam Cię serdecznie,
    sprawdź proszę przede wszystkim stan samonapinacza. Problem występuje gdy ma on luz poprzeczny. Jeśli masz zdjęty pasek wieloklinowy to spróbuj czy rolka napinacza poddaje się gdy ją dociskasz do silnika lub odciągasz od niego. Jeśli tak , to podczas pracy pasek jest " przekaszany " ( nie jest równoległy do innych rolek np: klimy ) i to powoduje jego spadanie lub przesówanie o jeden rowek.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar msl
    Mieszka w
    Sochaczew
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2,0 TS 2001r.

Domyślnie

Witam,
    ja w sobotę w lanci 2,4 jtd też wymieniałem pasek, przyczyną tak jak ty piszesz przesunięcie i wycięcie połowy paska. Sprawdzalem luzy na rolkach wszystko OK ale nadal nie wiem co było przyczyną uszkodzenia paska. W zimie robiłem alternator i wymieniałem pasek, widać że się nie na latał. Co do kontrolki cisnienia oleju to jazda bez paska nie powinna mieć żadnego wpływu ja jechałem 5 kilometrów do mechaniora bez paska i jest OK.
    Czekam na rozwój posta może coś się dowiemy.
    Alfa Romeo 156 2,0 TS SportWagon '01
    nadal Lancia Lybra SW 2,4 JTD '02
    i Opel Astra III 1,4 Twinport '08