Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Temat: Od miłości do nienawiści... krótka historia 159.

Użytkownik Romeo Avatar ANET
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    ALFA 164 SUPER 3.0V6 24V

Domyślnie

Na pewno miała tylko 110tys.przebiegu,może trafił Ci się jakiś nieudany egzemplarz,no boli jak tak dużo w krótkim okresie czasu trzeba wsadzić w samochód,ale z drugiej strony inne marki też się niesamowicie psują.

- - - Updated - - -

Wiem marne to pocieszenie dla Ciebie.

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Trzeba bylo wziazc Passata

- - - Updated - - -

Na pocieszenie moge jedynie dodac iz w poprzedniej palilem sie podczas jazdy...i dalej jezdze Alfa

krissis
    Gość

Domyślnie

i to się nazywa miłość aż po grób

Na pocieszenie moge jedynie dodac iz w poprzedniej palilem sie podczas jazdy...i dalej jezdze Alfa[/QUOTE]

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Mam poważne wątpliwości, czy ten bolid ma 110kkm. Albo był ekstremalnie katowany i użytkowany przez dyletanta, albo spokojnie x2 możesz to pomnożyć (jak nie lepiej).
    Chyba, że trafiłeś na ten mityczny egzemplarz składany w poniedziałek na kacu.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

UniqueSilver
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Mam poważne wątpliwości, czy ten bolid ma 110kkm. Albo był ekstremalnie katowany i użytkowany przez dyletanta, albo spokojnie x2 możesz to pomnożyć (jak nie lepiej).
    Chyba, że trafiłeś na ten mityczny egzemplarz składany w poniedziałek na kacu.
    I to na dodatek z trzech innych Alf Patrząc na awaryjność na pewno coś jest nie tak. Albo kolega sam osobiście katuje silnik.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar prymie
    Mieszka w
    kraków
    Auto
    AR 156 2,4 JTD '00 AR 159 2,4 JTD '06 AR Giulia Veloce Q4 2,0 '17

Domyślnie

Cytat Napisał UniqueSilver Zobacz post
    Albo kolega sam osobiście katuje silnik.
    Z tej litanii usterek, to chyba tylko wtrysk mógłby iść na konto kierowcy.
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD '00 - sprzedana
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm '06 - sprzedana
    Alfa Romeo Giulia Veloce Q4 '17

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marcin5
    Mieszka w
    WWA
    Auto
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-q4-sportwagon-salon-pl-C30605088.html

Domyślnie

Cytat Napisał enx Zobacz post
    .
    podnośnik szyby,
    awaria anteny GPS,
    czy awaria czujnika parkowania,
    termostat
    kolektor i lejący wtrysk.
    sprężarka, parownik i nieszczelności na chłodnicy klimy...
    blokujące się koło
    linki od ręcznego.
    kolektor wydechowy, szpilka...
    sprzęgło i najprawdopodobniej dwumas.
    silnik odmawia posłuszeństwa, przestaje działać
    tyle usterek to ja miałem w Mondeo w ciągu 3 miesięcy

janio
    Gość

Domyślnie

Przy kupowaniu używanego samochodu decydujemy się w większości wypadków na loterię - wygrał/przegrał. Jak się bardzo chce, to nawet podczas przebiegu 110 tys. można samochód zakatować na amen, dlatego ważnym jest, żeby przed kupnem zrobić wszystko, żeby nie trafić na "przystanek autobusowy". Często gęsto, jesteśmy sami sobie winni - dla mnie jedną z najważniejszych rzeczy przy kupnie samochodu, jest obecność kogoś, kto kupuje oczami, a nie serduchem No i zgodnie ze stara zasadą, wierzyć, wierzyć, wierzyć... ale kontrolować Przykre jest to, co piszesz i godne współczucia, ale przemyśl ile jest w tym winy samego samochodu, a ile jego użytkowników włącznie z Tobą. Piszesz, że coś się pier..., no ale przecież jechać trzeba.

superglide
    Gość

Domyślnie

z w miarę małym przebiegiem 110tys km,
    Współczuję kolego. Oczywiście nie chcę wydawać sądów, bo nie znam auta, to jasne, ale coś nie wygląda mi to na przebieg 110 tys. km .... Sprzedałem kiedyś Alfę z oryginalnym, bardzo wysokim przebiegiem, jak to się mówi tuż przed generalnym remontem, miała jeszcze fabryczne wtryski, turbo, łożyska itd i jeździła jak ta lala. Odnalazłem ją potem na allegro z licznikiem przekręconym o połowę, nawet ostrzegałem przed nią jakiegoś napalonego gościa z forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Mitsubishi Lancer

Domyślnie

Tak w sumie podzielić się z Wami chciałem, krótkim opisem mojej niespełna półtorarocznej, początkowo wielkiej miłości do auta, która w ciągu ostatnich 3 miesięcy zaczęła przeradzać się w zgoła inne uczucie.
    W zeszłym roku nabyłem 200-konną ślicznotkę, z w miarę małym przebiegiem 110tys km,
    Jest takie powiedzenie, że oszczędzanie w dieslu kończy się na stacji benzynowej.

Jak sobie policzysz (a zapewne to już zrobiłeś) ile wydałeś na naprawy, to wyjdzie Ci że eksploatacja 3.2 V6 wyszłaby zdecydowanie taniej.

Ja to sobie policzyłem i już Alfy nie mam.

Na wstępie miałem podobną listę co Ty. Koło dwumasowe, sprzęgło, termostat, EGR, jeden wahacz, pęknięta sprężarka klimy.
    Dostałem też info ile będzie kosztować czyszczenie kolektora, wycięcie klap i zaślepienie EGR. To już wyszło ponad "dyszka".
    Podziękowałem za współpracę.

Może i normalnie bym dalej reperował, ale z racji innych wydatków (budowa) odciąłem ten problem i mam spokój