ja tez jestem tego zdania tym bardziej ze diesle lubia cieplo![]()
ja tez jestem tego zdania tym bardziej ze diesle lubia cieplo![]()
Rok temu miałem ten sam problem i czytałem różne zdania na ten temat.
U mnie przeważyło to, że zmieniająca położenie wskazówka denerwowała mnie i tak od roku po wymianie termostatu
jak się nagrzeje, to jakby przyklejona była do 90 stOby jak najdłużej.
Pozdrawiam
Kolejny przykład, że sprawny termostat doprowadza wskazówkę do położenia "w połowie" zakresu skali (~90°C).
pamiętajcie, że doładowane diesle mają dużą sprawność, Większą niż wolnossące silniki benzynowe. Także w mroźne dni ciężko go dogrzać
Kolejny przykład na to że termostaty pozmianowe różnią się od tych fabrycznie montowanych. Fiat od I 2006 roku montuje termostaty z wyższą temperatura otwarcia (wcześniej było to 78-82) i tylko takie dostępne są na rynku, więc nic dziwnego że silnik osiąga wyższa temperaturę, ale nie robi tego wcale szybciej.
Inną sprawą jest przepuszczający niedomykający się termostat - to ma zawsze wpływ na szybkość nagrzewania, spalanie itp. i kwalifikuje go do wymiany. Te dwa przypadki trzeba rozróżniać - jeśli ktoś ma oryginalny fabryczny termostat z niższą temp. otwarcia (oczywiście szczelny i sprawny) to wcale nie musi go wymieniać., tym bardziej że Behr dedykowany do JTD nie jest tani (no chyba że ktoś decyduje się na loterię i założy Verneta)
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
z vernetem nie jest taka loteria z tego co widac na forum większość ludzi stawia na ten termostat, ja też mam teraz ten założony i jest chyba jedynym do ktorego dają gwarancję. ja miałem 2 dni temu wymieniony termostat na vernet auto po około 3 km ma 90 i nie drgnie nawet gry ogrzewanie mam na max coprawda nie ma jeszcze mrozów ale grzeje się błyskawicznie może dlatego że u mnie w alfince jest dodatkowa nagrzewnica wody nie wiem czy wszystkie alfy to maja. ale to kolejny dowód że temp nie powinna utrzymywac sie okolo 70 tak jak piszę duża grupa forumowiczów tym bardziej że diesel lubi ciepło![]()
Sprawdzałem ostatnio dokładnie temperaturę. Po kilku kilometrach wskazówka osiąga 78'C i się tej temperatury trzyma przy jeździe z obrotami między 1500-2100. Jak trochę agresywniej depnąłem to widziałem że podskoczyła do około 85'C. Odcinek testowy wynosił około 9 km.
Generalnie przy moim stylu jazdy wskazówka rzadko dochodzi do 90'C, zwykle trzyma się kolo 80'C i wydaje mi się że tak ma być i jest ok. Może przy tracie rzędu 100 km na autostradzie temperatura osiągnęła by 90'C natomiast nie wydaje mi się aby różnica temp. płynu chłodniczego o te 10' była jakimś problemem, który należy wyeliminować. Nie przekłada się to raczej na 10' różnicę temperatury spalania.
Ostatnio edytowane przez mateo254 ; 02-11-2012 o 14:55
Sprawdź jeszcze jedną rzecz. Czy chwilę po odpaleniu, wąż od chłodnicy nie robi się ciepły (ten gruby od góry). Jeśli tak, to termostat przepuszcza. On dopiero, jak silnik się rozgrzeje; powinien puścić drugi (duży) obieg.