Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Problem z ABS, może ktoś się z tym spotkał?

Użytkownik Romeo Avatar kiler_911
    Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Ja mam to samo. I żadnych błędów ABS-u ani nic nie było i nie ma. Nie wiem czy to ta piasta koła ten pasek/taśma tam na niej jest czy jakoś tak od ABS-u nie pamiętam dokładnie. Ktoś mi to kiedyś tłumaczył. Jest ewidentnie coś nie tak. U mnie dodatkowo ABS włącza się nieprawidłowo w podobnym stylu jak Ty opisujesz przy gwałtownym szybkim kopnięciu na hamulec. Nawet przy lekkim bardzo hamowaniu na idealnie równej nawierzchni i przyczepnej. Może być bardzo lekkie hamowanie ale jak się kopnie gwałtownie w ten pedał to się włącza ABS i prawie całkiem hamulców nie ma do momentu puszczenia hamulca i ponownego wciśnięcia. Nie wiem jak dotąd o co chodzi - w końcu może się dowiem bo umówiony jetem z p. Januszem z AlfaCorse z Dębicy na przyszłą sobotę na jakieś tam czynności to od razu powiem, żeby mi to rozszyfrował.
    -> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-

--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
    --- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---

www.cinsoft.pl

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

widać że sprężyna trze o sprężynę. Któryś otok jest poobcierany.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kiler_911 Zobacz post
    Ja mam to samo. I żadnych błędów ABS-u ani nic nie było i nie ma. Nie wiem czy to ta piasta koła ten pasek/taśma tam na niej jest czy jakoś tak od ABS-u nie pamiętam dokładnie. Ktoś mi to kiedyś tłumaczył. Jest ewidentnie coś nie tak. U mnie dodatkowo ABS włącza się nieprawidłowo w podobnym stylu jak Ty opisujesz przy gwałtownym szybkim kopnięciu na hamulec. Nawet przy lekkim bardzo hamowaniu na idealnie równej nawierzchni i przyczepnej. Może być bardzo lekkie hamowanie ale jak się kopnie gwałtownie w ten pedał to się włącza ABS i prawie całkiem hamulców nie ma do momentu puszczenia hamulca i ponownego wciśnięcia. Nie wiem jak dotąd o co chodzi - w końcu może się dowiem bo umówiony jetem z p. Januszem z AlfaCorse z Dębicy na przyszłą sobotę na jakieś tam czynności to od razu powiem, żeby mi to rozszyfrował.
    To akurat jest dość poważny problem.
    Ale to co pisał kolega na początu o wjechaniu w dziurę to uważam za normalne zachowanie. W końcu koło traci przyczepność i klocek łapie całkowicie tarcze.

- - - Updated - - -

Co do gwałtownego depnięcia. To czy masz pewność że nacisnąłeś poza granicą zblokowania koła. Co znaczy prawie nie ma. Czy raczej to Twoje odczucie że jak włącza się ABS i stuka to myślisz że nie ma hamulców?? Nie masz możliwości zweryfikować na samochodzie forumowicza??

Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Kolego. To znaczy to, że włącza się ABS i nie ma znaczenia czy już depniemy do końca czy jakkolwiek bo w ogóle auto nie zwalnia prawie. I n pewno dzieje się to przy kopnięciu w pedał poza granicą zablokowania kół. Wystarczy bardzo mało nacisnąć pedał ale gwałtownie, strzałem. To kolegi wyżej nie uważam za normalne skoro pisze, że wjedzie w dziurę, ABS się włączy - oczywiście - ale pisze, że dalej działa i odcina hamulce pomimo tego, że już jedzie po równej nawierzchni i póki nie puści hamulca i nie wciśnie ponownie nie przestaje ABS działać.

www.cinsoft.pl

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

W tym wypadku to masz rację. Nie doczytałem, bądź nie zrozumiałem kolegi wyżej.
    Z tym depnięciem to próbowałem w swoim wczoraj i mam taki sam objaw jednak nie ma efektu zaprzestania hamowania.
    Pomysłów brak. Chyba że wtyka przy piaście szwankuje.

- - - Updated - - -

Albo w tym wypadku szukać tak jak mówił bubu.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Citroen C5 Tourer 2.0HDi

Domyślnie

Cytat Napisał Marco21 Zobacz post
    Zastanawiające i niepokojące jest dla mnie to zachowanie już po tym najechaniu w dziurę, dlaczego auto potem tak świruje
    sprawdź amorki bo może jeden stracił już skuteczność i całość podskakuje jak piłka na podbiciu przez studzienkę albo inną nierówność i wtedy abs świruje na dohamowaniu

Mieszka w
    Rzeszów/Ostrowiec Św.
    Auto
    147 1.9 JTD 8V

Domyślnie

Wstępnie rozmawiałem z mechanikiem. Mówi, że najprawdopodobniej będzie to wina pompy. Przynajmniej w Twoim przypadku kiedy ABS nie przestaje działać w momencie ponownego złapania przyczepności.

www.cinsoft.pl

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

witam,

zauważyłem kolejną zależność, że gdy ten problem z hamowaniem po wjechaniu w dziurę powstaje i puszczę hamulec a następnie wcisnę go jeszcze raz, to auto hamuje "normalnie" (do kolejnej dziury). Zrobiłem więc test na nie równej drodze (płacząc już za zawieszeniem) wcisnąłem hamulec na maksa do dechy, auto jechało i jechało, ABS działał ale kompletnie prawie nie hamowało, ponadto słyszałem jakieś kwiki od opon, a utrzymanie prawidłowego toru jazdy graniczyło z cudem i to wszystko przy prędkości 60km/h.

Nie daje mi to spokoju więc sprawdziłem na stacji diagnostycznej zawieszenie (prawy łącznik stabilizatora ma drobny luz, pójdzie do wymiany), reszta idealnie, zbieżność ok, amory sprawne, (przy okazji wielkiego sprawdzania okazało się że lampy są źle ustawione a silniczki regulacji przestały działać, ale to pewnie nie ma wpływu ). Zauważyliśmy natomiast że na wyłączonym silniku (czyli bez wspomagania) są duze luzy w przekładni kierowniczej, drążki są ok. Czy autem rzuca trudno powiedzieć, tak szerokie opony na pewno bedą troche pływac na drodze, ale luz podczas jazdy jest nie wyczuwalny. Myślę że to może być przyczyna tych problemów z hamowaniem.

Stąd też moja seria pytań do was:
    1 czy wy też macie spore luzy na wyłączonym silniku na przekładni kierowniczej?
    2 czy możną to jakoś podregulować?
    3 czy znacie kogoś kto się na tym zna w Krakowie i okolicach?
    4 jakie są to koszty i czy ewentualnie nie lepiej kupić używaną przekładnię?
    5 jak wygląda w ogóle wymiana tego?

Dzięki za wcześniejsze posty.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Marco21 ; 19-11-2012 o 14:56

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kraków-Kocmyrzów
    Auto
    147 1.6 120KM

Domyślnie

Slyszalem ze Ci sa dobrzy ale sam przyjemnosci nie mialem.
    regenmot.pl

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Tak sobie myślę czego jeszcze w zawieszeniu nie wymieniałem..... i wymyśliłem że może to być poduszka Amortyzatora. Dziś się za to chyba zabiorę, jeszcze nie wiem jak to mogę sprawdzić. Jak możecie podrzućcie jakiś sposób?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Wymieniłem amortyzatory wraz z poduszkami, (przy okazji zje....łem gościa który wcześniej sprawdzał mi amortyzatory) już nie ma żadnego problemu z ABS, w sumie od tego czasu może dwa razy zadziałał na sniegu a nie jak to było przedtem, praktycznie przy każdym hamowaniu.