Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Zmotanie 156 2.4 JTD CF3 / co i jak zmmienić

BOBAS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Hmmm a nie szybciej, taniej i prościej będzie kupić GTA ?
    Bo tu oprócz samych modyfikacji silnika przydałoby się wstawić inny zawias, hamulce etc.
    nie nie szybciej, bo idąc twoim tokiem myślenia lepszym wyjściem i tańszym będzie zakup E46 w M3 lub E39 w M5 (tam przynajmniej osiągi są proporcjonalne do zużycia paliwa) zresztą nie chodzi o 250 KM tylko chodzi o 250 KM w dieslu / miałem Busso i nie chcę auta z tym silnikiem bo poza dźwiękiem uważam je za produkt mocno przereklamowany.
    Zawias już jest Eibach ProKit ( - 60mm w stosunku do serii) , opony lato Semi-slick Bridgestone więc na trakcję nie można narzekać.
    Założenie Brembo - Kitu nie problem, ale po wyciągnięciu większej mocy

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Tyle, że we wspomnianym przez Ciebie M3 czy M5 proporcjonalna do osiągów jest jeszcze radość z jazdy, ze względu na odpowiedni napęd. Ale to tylko moje zdanie.
    Wracając do meritum tematu to fabryczne sprzęgło przy 200KM i tych ok. 400Nm umieszczonych w okolicach 2000 obr/min. po prostu wysiada (z resztą to samo sprzęgło jest w 1,9JTD 116KM, natomiast późniejsze JTDm mają już inne sprzęgło). Kolejna sprawa, to czy zamierzasz zostawić standardowy napęd? Bo, jeśli tak to po co Ci taka moc, skoro na zakrętach będzie leciał na wprost.

BOBAS
    Gość

Domyślnie

Tyle, że we wspomnianym przez Ciebie M3 czy M5 proporcjonalna do osiągów jest jeszcze radość z jazdy, ze względu na odpowiedni napęd. Ale to tylko moje zdanie.
    mam podobne zdanie, lecz uważam że Alfa daje przyjemność z jazdy ale nie jest to auto na tyle dopracowane co M3, szczególnie w wersji GTA / w moim busso V6 TB spalanie na poziomie 16-18 litrów i osiągi na conajmniej miernym poziomie w stosunku do kosztów obsługi, serwisu, spalania nie są nawet porównywalne do dobrze zmotanego diesla więc - cóż . . .

Wracając do meritum tematu to fabryczne sprzęgło przy 200KM i tych ok. 400Nm umieszczonych w okolicach 2000 obr/min. po prostu wysiada (z resztą to samo sprzęgło jest w 1,9JTD 116KM, natomiast późniejsze JTDm mają już inne sprzęgło).
    ale jak to ma się do tematu ?

Kolejna sprawa, to czy zamierzasz zostawić standardowy napęd? Bo, jeśli tak to po co Ci taka moc, skoro na zakrętach będzie leciał na wprost.
    logicznym chyba jest fakt konieczności przeniesienia mocy na asfalt więc twoje pytanie conajmniej idiotyczne . . .

Auto

Domyślnie

Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że nie wiesz ile, jak to nazywasz "zmotanie" tego Diesla do takiej mocy będzie kosztować. Imho zrobienie tego i zrobienie nie byle jak przekroczy przynajmniej raz wartość całego samochodu, co wystarcza na spokojny zakup GTA i jeszcze parę złociszy zostanie na serwis. Nie wspomnę już o tym, że nawet jak wyciągniesz z tego 2,4JTD te 250KM to osiągami będzie on porównywalny do GTA. Więc ten stosunek serwisu i kosztów obsługi, i samej roboty wychodzi raczej miernie, ale dla Diesla.

Druga sprawa to sam w pierwszym poście pytałeś się o sprzęgło, więc Ci jasno napisałem, że ono nie wytrzymuje nawet takiej mocy. Jak to ma się do tematu to już odpowiedz sobie sam... chyba to trudne nie jest...

Fakt przeniesienia mocy na asfalt i jednocześnie zachowanie sterowalności jest logicznym, jednakże nie każdy o nim pamięta i się kończy tym, że na prostej jak i w zakrętach jedzie tak samo - na wprost. Dlatego też pytam co zamierzasz tam wstawiać? Q2? Czy może coś innego?

BOBAS
    Gość

Domyślnie

Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie, że nie wiesz ile, jak to nazywasz "zmotanie" tego Diesla do takiej mocy będzie kosztować. Imho zrobienie tego i zrobienie nie byle jak przekroczy przynajmniej raz wartość całego samochodu, co wystarcza na spokojny zakup GTA i jeszcze parę złociszy zostanie na serwis. Nie wspomnę już o tym, że nawet jak wyciągniesz z tego 2,4JTD te 250KM to osiągami będzie on porównywalny do GTA.

co wy macie z tym GTA / plissss czytaj co ci piszę bo nie będę się ciągle powtarzał nt GTA / czy będzie porównywalny osiągami z GTA / nie sądzę - napewno nie z rolki mówisz o kosztach ? mam hurtownię motoryzacyjną, więc części w cenie minus 50%-60%, mam warsztat koszt robocizny darmowy / poza tym - prosiłem o nie zaglądanie do kieszeni - to czy się to opłaca czy nie to jest sprawa osoby finansującej - jeśli chcesz pomóc i masz wiedzę aby odpowiedzieć na zadane w wątku pytania pomóż , jeśli nie - nie nabijaj postów . . .

Druga sprawa to sam w pierwszym poście pytałeś się o sprzęgło, więc Ci jasno napisałem, że ono nie wytrzymuje nawet takiej mocy. Jak to ma się do tematu to już odpowiedz sobie sam... chyba to trudne nie jest...
    prosiłem o konkrety a nie puste stwierdzenie a'propo wymiany sprzęgła na mocniejsze - to że trzeba je wymienić jest jasne, pytanie na jakie ? oczywistym jest też zmiana docisku - ale na jaki ? o jakiej sile ? wiesz ?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Alfonso? Czyżby?

P.S. nie chiałes jakiejś BMki w D?
    Ostatnio edytowane przez majster ; 13-11-2012 o 22:31

BOBAS
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Alfonso? Czyżby?

P.S. nie chiałes jakiejś BMki w D?
    o co chodzi ?

miałem / nie chcę -skąd to pytanie i co to Alfonso ?

Auto

Domyślnie

Prosiłeś o info ile jest w stanie przenieść standardowe sprzęgło - patrz swój pierwszy post. Wartości parametrów wzmocnionego sprzęgła i docisku nie znam, bo nie wnikałem w te rzeczy. Orientując się interesował mnie jedynie koszt zestawu, który byłby w stanie przenieść ok. 200-220KM i momentu na poziomie 400-450Nm.

BOBAS
    Gość

Domyślnie

Prosiłeś o info ile jest w stanie przenieść standardowe sprzęgło - patrz swój pierwszy post. Wartości parametrów wzmocnionego sprzęgła i docisku nie znam, bo nie wnikałem w te rzeczy. Orientując się interesował mnie jedynie koszt zestawu, który byłby w stanie przenieść ok. 200-220KM i momentu na poziomie 400-450Nm.
    ok dzięki a nie orientujesz się jaki jest zakres "mocy" w docisku z tego zestawu albo czy producent to podaje gdzieś ? pytam gdyż moja AR jest stosunkowo świeżym nabytkiem (pierwsze doświadczenia z dieslem i jestem zafascynowany tym czymś przynajmniej w odniesieniu do TSi TB), po wymianie sprzęgła ma jakieś 35.000 km i przy ostrzejszej jeździe sprzęgło czasem uślizgnie, więc nasuwa się pytanie czy to kwestia docisku który nie radzi sobie, czy sprzęgło nie lepi jak powinno :? ponadto czy zakładając wartości mocy/momentu 250 KM i około 500Nm będzie potrzebny już "spiek" czy wzmocniony zestaw da radę ?
    Ostatnio edytowane przez BOBAS ; 13-11-2012 o 23:09

Auto

Domyślnie

Jak już wyżej mówiłem niestety parametry nie wnikałem, bo po przeliczeniu kosztów jakiś większych modyfikacji sobie po prostu odpuściłem i póki co zostaję przy serii, a na wiosnę może delikatny chip i tyle. W sprawie sprzęgieł mogę polecić pana Radzikowskiego z W-wy, u którego kilku znajomych robiło sprzęgła zwiększając moc samochodu. Kontaktując się z nim powinieneś uzyskać konkretne parametry, ceny etc.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia