Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Temat: Z serii pogromcy mitów - sonda lambda, czy na pewno tylko oryginał?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- jedyne przeciwskazanie jakie widzę dla tej techniki montażu nowych sond lambda to zbyt wysoka temperatura dla lutowania miekkkiego (zwykłego) w otoczeniu sond lambda.
    - nie każdy ma pod ręką materiały na lutowanie twarde.
    - to co jest czasami dostarczane razem z nowymi sondami uniwersalnymi, czyli przelotki skręcane na śrubę, to świadczy tylko o mentalności anty-mechanicznej pana z dystrybucji.!!
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 16-11-2012 o 17:49
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy84 Zobacz post
    ...wytwarza napięcie zależne od ilość tlenu w spalinach.(sama zasada działania łatwa o odnalezienia w googlach) ...
    Doczytaj sobie może byc i w googlach na jakiej zasadzie to napięcie jest wytwarzane (potencjał elektryczny w ogniwie galwanicznym jest funkcją stężenia tlenu w gazach, z którymi stykają się elektrody w tym przypadku gazami tymi są spaliny i powietrze atmosferyczne)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Rowerzysta Avatar Shavo
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

Moim zdaniem nadal bzdura - idąc Twoim tokiem myślenia rurki termokurczliwe (oczywiscie odupowiednio dobranej średnicy) są odpowiednio szczelne, można powiedzieć jak orginalna izolacja kabla. Poza tym muszę zgodzić się z Teddym, można lutować kable, ale jest to niezwykle trudne, ale jeśli próbujesz podejść do tego tematu z kalafonią, pasta do lutowania i dobra cyna rozwiązuje sprawę i nie ma prawa być odchyłki (mierzone we własnym aucie). Poza tym znać podzespoły auta trzeba najpierw od ich budowy, następnie od zasady działania. Wiedział byś wtedy, że nie może zaistnieć jakiekolwiek zakłócenie pomiaru, bo głowica pomiarowa znajduje się na czubku sondy i to ona decyduje o sygnale który będzie wysłany do komputera.
    http://warsztaty.samochodowka.intern...i/sonda2_5.jpg

Poza tym aby sonda dokonała pomiaru spaliny muszą gdzieś przepłynąć:
    http://warsztaty.samochodowka.intern...i/sonda2_4.jpg

Tak to wygląda na zdrowy rozsądek.
    Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Hmm... a jak ma się sprawa ze spalaniem paliwa??
    Wzrosło, spadło czy zostało na porzednim poziomie?? Ile tak normalnie twoja bryka pali??
    Podpinałeś może pod kompa juz po wymianie?? Tak po 200-300km??
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Alfa156bb Zobacz post
    Witam

A więc miałem błędy na kompie odnośnie sondy, praca poza zakresem itp, po wykasowaniu powracały po jednym dniu, po analizie wykresu okazało się że sonda wychodzi poza zakres, praktycznie na sam doł poza skalę FESa.

Nie zastanawiając się długo, wziąłem się za poszukiwania sondy, oryginał od 350zł wzwyż (bosch), pomyślałem sobie że "troche" za drogo więc zacząłem szukać zamienników po kilku minutach szukania na allegro trafiłem na coś ciekawego http://allegro.pl/sonda-lambda-alfa-...757209169.html , konstrukcja jak oryginał boscha (bez tych dziurek jak w tanich zamiennikach), wtyczka oryginalna (nie trzeba nic przerabiać), smar grafitowy na gwincie (fabrycznie), zaślepka na sonde, 2 lata gwarancji, zapewnienie jakości oryginału, pomyślałem że spróbuje, a jak nie bedzie działać to oddam na gwarancji.

dzisiaj sonda już zamontowana w autku, pierwsze odczucia jakby żwawiej wkręca się na obroty i lepiej reaguje na gaz, i jakby kilka km przybyło, była już mała przejażdżka dla testu, wykasowanie starych błędów, sprawdzenie jak zachowuje się sonda Załącznik 77241 i co się okazuje? sonda działa i to bez zarzutu, testowania ciąg dalszy, na razie przejechane ok 20km, błędy nie powróciły, samochód pięknie przyśpiesza, cena sondy 99zł.
    Sądzisz że jesteś najmądrzejszym pogromcą mitów?Rady w stylu-jak sonda to tylko boscha,przepływomierz także nie wzięły sie z mitologi Kolego.Rady takie dają ci którzy parę latek tymi autami smigają, trochę kilometrów przejechali i doświadczyli na własnej skórze a właściwie portfelu takich"oszczędności".Więc zanim nazwiesz coś mitem pomyśl popytaj albo sam nabierz doświadczenia.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Shavo Zobacz post
    Moim zdaniem nadal bzdura - idąc Twoim tokiem myślenia rurki termokurczliwe (oczywiscie odupowiednio dobranej średnicy) są odpowiednio szczelne, można powiedzieć jak orginalna izolacja kabla. Poza tym muszę zgodzić się z Teddym, można lutować kable, ale jest to niezwykle trudne, ale jeśli próbujesz podejść do tego tematu z kalafonią, pasta do lutowania i dobra cyna rozwiązuje sprawę i nie ma prawa być odchyłki (mierzone we własnym aucie). Poza tym znać podzespoły auta trzeba najpierw od ich budowy, następnie od zasady działania. Wiedział byś wtedy, że nie może zaistnieć jakiekolwiek zakłócenie pomiaru, bo głowica pomiarowa znajduje się na czubku sondy i to ona decyduje o sygnale który będzie wysłany do komputera.
    http://warsztaty.samochodowka.intern...i/sonda2_5.jpg

Poza tym aby sonda dokonała pomiaru spaliny muszą gdzieś przepłynąć:
    http://warsztaty.samochodowka.intern...i/sonda2_4.jpg

Tak to wygląda na zdrowy rozsądek.
    Pozdrawiam
    Kabli sondy się NIE LUTUJE!łączy się je ściskanymi łącznikami.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Sądzisz że jesteś najmądrzejszym pogromcą mitów?Rady w stylu-jak sonda to tylko boscha,przepływomierz także nie wzięły sie z mitologi Kolego.Rady takie dają ci którzy parę latek tymi autami smigają, trochę kilometrów przejechali i doświadczyli na własnej skórze a właściwie portfelu takich"oszczędności".Więc zanim nazwiesz coś mitem pomyśl popytaj albo sam nabierz doświadczenia.

Chłopie ja już mam chyba 8 samochód z kolei i siedze w motoryzacji bardzo długo i bardzo głęboko (pasja), to chyba wystarczający czas żeby mieć swoje zdanie na temat jakiegoś produktu, podałem ci przykład że sonda uniwersalna działa i to bardzo dobrze (ale musi być odpowiednia, odpowiedniej jakości) własnie taką znalazłem i chcę sie podzielić z innymi żeby nie musieli kupować oryginała za 350zł czy wiecej bo to chora cena, więc jak masz jakieś inne doswiadczenia to podaj jakieś fakty na temat tej sondy! a nie wypisuj bzdur i kolejnych mitów.

Auto przejechało 200km i wszystko ok! błąd nie powraca, moc jest taka jak ma być.

Hmm... a jak ma się sprawa ze spalaniem paliwa??
    Wzrosło, spadło czy zostało na porzednim poziomie?? Ile tak normalnie twoja bryka pali??
    Podpinałeś może pod kompa juz po wymianie?? Tak po 200-300km??

spalanie mniej wiecej takie jak wcześniej, pali mi 10l-11l w miescie przy normalnej jeździe, na trasie ok 6,5-7, podpinałem pod kompa i po 200km błąd nie powrocił, ale jest duża różnica na + w mocy, elastyczności i reakcji na gaz, tamta sonda jednak juz się konczyła i stąd łapało błąd.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

[QUOTE=Alfa156bb;1024412]
    , więc jak masz jakieś inne doswiadczenia to podaj jakieś fakty na temat tej sondy! a nie wypisuj bzdur i kolejnych mitów.

Jak większość użytkowników AR mam inne doświadczenie z zamiennikami.

- - - Updated - - -

[QUOTE=Alfa156bb;1024412]

Auto przejechało 200km i wszystko ok! błąd nie powraca, moc jest taka jak ma być.

[COLOR=#000000]
    No to rzeczywiście już kilometrów narobiłeś i możesz wiele powiedzieć jak się spisuje.Śmieszne.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Nawet Bosch podaje dla dedykowanej dla Ecu M.1.5.5 dla przykladu sondy odpowiedni zamiennik UNI do zarobienia z instrukcja i wskazowkami w srodku oraz plomba swiadczaca o jakosci.Nr tego zamiennika z gamy produktów boscha jest tez podawany odpowiednio dla innych pojazdow i stanowi alternatywe,dokladnej ceny nie pamietam ale nie byla dobra bo dla siebie wybralem dedykowana.Przy czym NGK czy marelli nie sa zle

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

@darek2116
    - walka idzie nie o sondy, tylko czy mają rację ONI, czy MY.
    - MY twierdzimy że lutujemy sondy i nasze auta się mają dobrze.
    - ONI twierdzą, że nie lutują sond i też ich auta sie mają dobrze a nawet twierdzą więcej, bo mają więcej praktyki.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Przypomina mi się scena z Dnia świra-nam się należy najwięcej!!!
    -moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza itd.-ja odpuszczam