Każdy Ci powie, że lepiej remontować. Zapłacisz więcej, ale masz pewność co do jego stanu. Kupno używanego to loteria, możesz na takim pojeździć 10 lat, albo 10 dni![]()
Dobrze dziękuję za poradę. To wolę dać nowe serce mojej belli niż wsadzić kolejnego oprycha w nią.
Zrobienie dołu silnika to nie jest majątek, mnie obrócona panewka w Lancii Dedrze 2.0 16v kosztowała 1400zł, razem z robotą i paroma dodatkowymi częściami (świece, dość drogie przewody, bodajże rozrusznik i coś tam jeszcze...).
Sprzedałem ponad tydzień temu. A całkiem fajny był i tanio poszedł.
I to na pewno nie od zmieszania oleju, oleje są 100% mieszalne ze sobą
Generalnie powiem Ci, masz chłopie pecha, bo zatrzeć 1.4 jest dość trudno względem innych TSów ^^
Co zrobić? Zdiagnozuj dokładnie silnik, i przede wszystkim, nie jeździj nim! Niech Ci zmierzą ciśnienie sprężania, popatrzą jak wyglądają wałki - nie tylko dół się zaciera i naprawa może nie być opłacalna, jak nie ma szczelności na zespole tłok-pierścień-cylinder i wytarte są wałki.
1.4 TSy są relatywnie tanie w zakupie - za tysiąc bez problemu goły kupisz.
I na przyszłość zalewaj swoją Alfę Motulem albo Valvoline 10W40.
No i nie wiem, czy ciśnięcie do 2 tys przy ruszaniu to dużo, ja zwykle ruszałem z okolic trzechJeżdżenie na niskich obrotach to kolejna cegiełka do zatarcia - obciążenie spore a ciśnienie oleju niskie. Na piątce silnik nie powinien schodzić poniżej 2 tys. obr., to nie diesel!
Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda
Na niskich obrotach to raczej starałem się nie jeździć z tymi obrotami to chodziło mi o to, że przy ruszaniu z miejsca musiałem cisnąć powyżej 2tys i dopiero puszczać sprzęgło bo inaczej gasł albo w ogóle obroty spadały do 1tys obrotów i długo zajmowało mu rozpędzenie do 2,5tys obrotów :/
Kurcze ale chyba musiało wcale nie być oleju żeby tak się przytarł,nie sprawdzasz sobie stanu oleju co jakiś czas?
Sprawdzałem parę dni wcześniej olej bo przy każdym myciu i sprzątaniu sprawdzam. Było na minimum po drodze mi się zapaliła kontrolka to od razu dolałem. Ale sądzę, że skoro było mało oleju to jednak będę miał obrócone panewki. Albo jednak zatarłem silnik![]()
Było powyżej minimum ale jak miałem a full to mi strasznie brało dopiero jak było z pół centymetra nad minimum to przestawało brać olej więc starałem sie nie lać na ful. Ale tak świadomie tak jeździłem i myślałem, że jest dobrze ale chyba to była największa głupota jaką mogłem zrobić belli :/
- - - Updated - - -
Ale nie mów, że to tylko moja głupota ale takich miałem zajebistych doradców żebym nie lał na ful skoro bierze tyle olejua, że się nie znam to się zgadzałem.
Olej remont! Kup jakieś 8V. Będzie taniej a silnik będzie mocniejszy![]()