Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Katy zawieszenia przedniego po kolizji alfa 147

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 1.9 JTDm, 150 PS, Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał gumis69 Zobacz post
    Jezdze alfa 147 od niecalych dwoch tygodni i w sumie nie wiem czego oczekiwac od zawieszenia, tzn. prowadzenia w zakretach , reakcji na nierownej nawierzchni , poki co widze ze ma bardzo sztywne zawieszenie i nierowna droga i koleiny jej nie sprzyjaja. Prosze o opinie i sugestie, chetnie sie spotkam z posiadaczymi 147'emki w krakowie .
    Absolutnie auto nie powinno ściągać... to o czym piszesz, może być powodem wielu czynników - od nieodpowiedniego ciśnienia w kołach, poprzez zbieżność, na kompletnym braku geometrii, który może być wynikiem dzwona o którym nie wiesz i nieudolnego naprawiania. na pewno powinieneś to zdiagnozować w dobrze wyposażonym warsztacie.

idealne zawieszenie w alfie daje naprawdę wiele satysfakcji (bez reklamowej ściemy) z pokonywania ciasnych zakrętów (wiem o czym piszę - po drodze miałem audi, renaulta, forda i opla). Gdyby tylko nasze drogi były lepsze.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD

Domyślnie

Cisnienie w oponach sprawdzone, bylo ok. Wizyta na stacji diagnostycznej i ponowna kontrola luzow zawieszenia nic nie wykazala, zero luzow , bede musial znowu jechac na zbieznosc bo tylko to zostaje. Auto dalej sciaga i jest niestabilne w prowadzeniu. Do tego dzisiaj zauwazylem wyciek oleju silnikowego w okolicach prawego nadkola , co tam jest ? Chlodnica oleju ?

- - - Updated - - -

Alfa tak wygladala po kolizji, wychodzi na to ze chlodnica oleju tez mogla ucierpiec. Kolo przednie prawe jest 1 cm przesuniete do tylu (troche mniejsza szczelina przy nadkolu), mierzylem miarka rozstaw osi po obu stronach i jest roznica centymetra.

Załącznik 78448

Użytkownik Rowerzysta Avatar piotrl
    Mieszka w
    PL
    Auto
    AR Mito żony, mój to Outlander

Domyślnie

Ten strzał to żadna tragedia. Obstawiam skrzywiony wahacz (masz cofnięte koło do tyłu). Amortyzator po wyjęciu możesz sprawdzić czy został w jakikolwiek sposób odkształcony (sprawdź czy ten olej nie wyciekł z amortyzatora). Sanki mogły również cofnąć się na prawym kole do tyłu. Przy uderzeniu zawsze poddaje się słabszy konstrukcyjnie element - czasami wahacz, czasami sanki a czasem i jedno i drugie.

Widzę że jesteś z Krakowa, podjedź do kogoś na diagnostykę z systemem HUNTER, to urządzenie jest No.1 jeżeli chodzi o pomiary geometrii zawieszenia łącznie z połówkowymi wartościami zbieżności dla każdego koła osobno i dla każdej osi osobno.
    Tu nie ma co sprawdzać luzów tylko deformacje elementów zawieszenia. Dobrze byłoby gdyby zajął się tym ktoś kto wie o co chodzi i naprawiał auta po kolizji a nie "specjalista" od kasowania luzów.

Ponownie ustawienie zbieżności nic nie da. Najpierw wymiana uszkodzonych elementów zawieszenia, sprawdzenie kątów pochylenia i KWSZ a na końcu zbieżność.

Sprawdź przekątne zawieszenia na punktach przednich sanek aby wyeliminować je od razu na początku badania. Dalej wahacz, zwrotnica i amortyzator. ja obstawiam wahacz do wymiany.

Powodzenia i daj znać co wyszło.
    Ostatnio edytowane przez piotrl ; 27-11-2012 o 01:06

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

gumis69, moją 147'emkę też ściągało od razu gdy ją kupiłem Akurat u mnie przyczyną było...złe założenie opony, strona "inside" była na zawnątrz Ciśnienie też warto mieć pod kontrolą, ostatnio jak zmienili mi na zimowe gumy, to z przodu miałem 2.4 i 2.3, a z tyłu 2.2 i 2.6 ...choć pytał się mnie ile nabić i powiedziałem, że przód 2.3, tył 2.2
    Jakiś czas temu też robiłem całą geomę, powiedzieli, że są tam jakieś odchyłki, ale wszystko niby jest w granicach normy...ciekawe Dostałem wydruk z tego, jutro może wrzucę i pokażę jak to u mnie wygląda...może ktoś się zna na tym to coś więcej powie czy ów odchyłki są w tej normie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD

Domyślnie

A znasz jakis warsztat godny polecenia gdzie pomierza mi wszystko , beda w stanie naprawic w miare szybko i nie zedra ze mnie jak za woly ?

- - - Updated - - -

Opony sa zalozone ok, auto od poczatku prowadzilo mi sie nerwowo, warto jechac na Saska 4 ? Slyszalem ze znaja sie tam na Alfach.
    Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    Jakiś czas temu też robiłem całą geomę, powiedzieli, że są tam jakieś odchyłki, ale wszystko niby jest w granicach normy...ciekawe Dostałem wydruk z tego, jutro może wrzucę i pokażę jak to u mnie wygląda...może ktoś się zna na tym to coś więcej powie czy ów odchyłki są w tej normie
    Jak znajdziesz wydruk wrzuc na forum z checia zobacze jak to wyglada w innych 147mkach.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Kacper_agh
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 2.0 TS 1997

Domyślnie

W krakowie dobrze robią zbierzność na mogilskiej, na przeciwko komendy, po drugiej stronie. Taki stary dziadek co robi tylko geometrie, ale sprzęt ma dobry i fachura tez z niego chyba niezlły, tylko cwaniak straszny.
    Alfa Romeo:Giulia 2.0 '18- w budowie/159 2.0 '10 - na sprzedaż /156 2.0TS '97 -moja pierwsza -zgniła/156 2.0 JTS - trzymam na klasyka
    Pozostałe: Uaz 469 2,6i(Isuzu) - w błoto / Isuzu Trooper 3,5 V6 - w błoto / Volvo XC90 2.4D - nudziarz / Honda CB750 '91/ Fiat 126p '96

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Obiecany wydruk
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Alfa 001.jpg
Wyświetleń:	313
Rozmiar:	46.6 KB
ID:	78593  

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    Obiecany wydruk
    I jak Ci sie alfa prowadzi ?? Kola przednie pochylone dosc sporo , zbieznosc przednich mala , tyl tez w sumie nie idealny , a w zakretach jak idzie ?

Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Cytat Napisał gumis69 Zobacz post
    I jak Ci sie alfa prowadzi ?? Kola przednie pochylone dosc sporo , zbieznosc przednich mala , tyl tez w sumie nie idealny , a w zakretach jak idzie ?
    No prowadzi się jak marzenie W zakrętach ciągle sprawdzam Jej trakcyjność i ciągle jestem w szoku W sumie to nie wiem jakie są objawy złej geometrii, np. piszczenie opon na rondach? W poprzednim takie coś było, tutaj nie. Pan na warsztacie powiedział, że lepiej tego nie ustawi...choć z tego co wiem, to najlepszy zakład u mnie w mieście robiący bodajże laserową geomę... Choć sprzęt mają dobry, to miałem wrażenie, że gość się...mocno nie zna, przynajmniej na Alfach, jakby to czarna magia dla niego była, bo nawet nigdzie nie mógł znaleźć do tego modelu danych o tej geometrii A myślisz, że te rezultaty kwalifikują się na poprawkę? W ogóle u mnie kiera delikatnie jest w prawo skręcona przy kołach na wprost...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa 147 1,9 JTD

Domyślnie

[QUOTE=DonARello;1032257]No prowadzi się jak marzenie W zakrętach ciągle sprawdzam Jej trakcyjność i ciągle jestem w szokuQUOTE]

Jesli prowadzi sie dobrze i opon nie zdziera to nie ma co z tym walczyc, a skrecona kierownica w prawo to najmniejszy problem, i mozesz sam to zlikwidowac skracajac jeden drazek kierownicy i wydluzajac o tyle samo drugi. Choc na twoim miejscu zbieznosc bym ustawil bo powinna byc -0,08 ' .Ponizej tabela z katami zawieszenia.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	katy zawieszenia alfa 147.jpg
Wyświetleń:	837
Rozmiar:	88.7 KB
ID:	78625