ubyło hmm w sumie mało bo ok 100-200ml na miesiąc moze wiecej w km cieżko mi określić ... z dymieniem też tak podejrzewam że to tylko para wodna jutro zabieram się za wymianę termostatu i płynu chłodzącego i się okaże co i jak![]()
ubyło hmm w sumie mało bo ok 100-200ml na miesiąc moze wiecej w km cieżko mi określić ... z dymieniem też tak podejrzewam że to tylko para wodna jutro zabieram się za wymianę termostatu i płynu chłodzącego i się okaże co i jak![]()
Wymień termostat. Jeśli po wymianie dalej tak mało będzie ci ubywać to wlej uszczelniacz tylko w płynie. Do tych w proszku jakoś nie jestem przekonany i wujek sięna tym przejechał.
Żadnego uszczelniacza - te środki stosuje się tylko doraźnie w celu umożliwienia dojazdu do warsztatu, a nie jako rozwiązanie serwisowe. Przy okazji można sobie "uszczelnić" to co nie potrzeba.... Oprócz termostatu masz chłodnicę do wymiany,
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
termostat na 100% z chłodnicą nie daje wiary bo wycieków nie widać na pierwszy rzut oka ... jak na razie odłożyłem termostat bo niestety trzeba było końcówki drążka kierowniczego wymienić![]()
Jeśli jest duży wyciek i trzeba dojechać do serwisu to żaden uszczelniacz ci nie pomoże. One sa do niewielkich wycieków.
Ja miałem identyczny problem jak kolega. Kupiłem dobry uszczelniacz za 40zł i od roku nie mam żadnych problemów nawet rok temu w duże mrozy.
może być i chłodnica jak kolega podpowiada. Wyciek może się pojawiać dopiero po rozgrzaniu silnika - płynu chłodzącego ->wzrost ciśnienia w układzie-> odparowuje na bieżąco na rozgrzanych elementach. Dlatego bardzo często jest to ciężkie w identyfikacji. U ojca w Mercedesie jest tak że jak doleje płynu do prawidłowego stanu to ciągle gdzieś "znika" a jak jest nieco poniżej minimum to trzyma taki poziom... po prostu niższe ciśnienie w układzie i już tak nie ucieka. U Ciebie może być podobnie.