Rozrusznik wchodzi w skrzynie biegow. Od gory go wyciagniesz. Nie musisz miec kanalu.
Dzieki chlopaki jutro poszukam rozrusznika i sprawdze kable bo nie wierze ze tak "o" przestal wydawac jakikolwiek odglos
Mam jeszcze pytanie :
Czy rozrusznik jesli byl/jest niesprawny to moze powodowac powolne rozladowywanie akumulatora ?? Ogolnie robie male dystanse auto odpala Od strzala a rok temu nie bylo problemow z rozladowujacym sie akumulatorem a teraz mam nowy aku i dalej to samo :/
A jesli chodzi o alternator to ladowac laduje bo napiecie rosnie do 13,7 po odpaleniu nawet przy maksymalnym obciazeniu elektryki nie spada po nizej 13,5 na biegu jalowym
Ostatnio edytowane przez kosik17 ; 28-11-2012 o 23:09
13.7 to nie rewelacja troche wg. mnie mało, a rozrusznik może robić zwarcie i prą ucieka
Jest możliwe że alternator za słabo ładuje. Kontrolka nie będzie się palić a akumulator będzie się powoli rozładowywał.
To u mnie ładowanie jest na poziomie 14,01V, więc Ty masz u siebie za małe to ładowanie, chyba że masz jakiś prądożerczy odbiornik włączony kiedy mierzysz ładowanie? Ja jak załączę u siebie podgrzewacz to na wolnych obrotach mam 13,6-13,7V a po podniesieniu obrotów o 200-300 wskakuje 14V
Ja mialem wlaczona klime radio wentyle na chlodnicy wszystkie swiatla ogolnie co sie da a jesli chodzi o pomiar to nie jestem pewien czy to bylo 13,7 czy 13,99 wiem ze lecialem z instrukcja z forum i nie zauwazylem zadnych odchylen od normy przez to kupilem nowe ako a nie altka
I z tego co wiem to najbardziej pradozerczym odbiornikiem jest podgrzewAnie szyby i lusterek - wtedy napiecie spada o jakies 0,3 -0,4V na jalowym biegu a po przygazowce wraca do normy
A robilem to miesiac temu przez to dokladnie nie pamietam ;/
Wyslano z iPhone'a
- - - Updated - - -
na allegro znalazlem duzo rozrusznikow do silnikow JTD na niektorych aukcjach pisze ze pasuja do wszystkich modeli z jtd jednak numery OE maja rozne ;/
czy kazdy od JTD bedzie pasowal czy szukac jednego konkretnego do mojego silnika ???
lepiej wydac na nowke wiecej siana czy poszukac uzywki ??
a jaki masz numer rozrusznika ?? mam jeden od jtd
numer rozrusznika to bosch 0 001 109 030 moj po wyciagnieciu i podpieciu pod inny aku zadzialal 3 razy na 10 prob i pozniej rozladowal akumulator i przestawl dawac oznaki zycia
podczas wyciagania rozrusznika ukruszyl mi sie pewien" waz " nie wiem jak on sie nazywa ... moze posiada ktos albo wie pod jakim haslem mozna go znalesc na allegro ?
waz wchodzi do tej puchy
Załącznik 78837
i ma taki trojkat ktory wchodzi do puchy i do silnika
Załącznik 78838