Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 38

Temat: Czy to problem ze skrzynią? (chechłanie, chrobotanie podczas jazdy) proszę o opinie.

lola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Proxim@Ar Zobacz post
    Może być, że przegub wewnętrzny się posypał, stąd taki dźwięk.
    Cytat Napisał janio Zobacz post
    Stawiam na przegub wewnętrzny, miałem coś podobnego w 146, po wymianie przegubu problem zniknął.
    Chyba nie pozostaje nic innego jak zlecić rozbieranie wszystkiego przy napędzie... ale bezradność... jeszcze w żadnym aucie takich niejednoznacznych usterek nie miałam!

Cytat Napisał HyenaHF Zobacz post
    gdzie masz takich mechaników bez przekonania...
    z włączonym silnikiem na luzie podczas postoju cisza?
    czy ten diesel ma dwumasowe koło zamachowe?
    No nie mogą znaleźć skąd to dochodzi więc i diagnozy jednoznacznej nikt nie chce postawić, zatem od razu typują że to wewnątrz skrzyni:/
    Z włączonym silnikiem na luzie cisza- ze sprzęgłem wciśniętym jak i puszczonym.
    Jest koło dwumasowe ale nie ma żadnych namacalnych objawów.

Cytat Napisał awtcka Zobacz post
    Powiem tak - jeżeli wymieniałaś sprzęgło przy 120k to musiało nieźle dostać bo przy tym silniku wytrzymują nawet 300k.
    A jeżeli dostało to dostała i dwumasa.
    Czy ze sprzęgłem wymieniłaś koło dwumasowe?
    I najważaniejsze - czy to występowało przed wymianą sprzęgła? Jeżeli nie to poproś aby w ramach reklamacji zidentyfikowali problem.
    Przy wymianie sprzęgła powiedzieli, że koło dwumasowe jest eleganckie i nie wykazuje luzów i oznak zużycia.
    Przed wymianą sprzęgła był już ten dźwięk.
    Ale lipa

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Gereme
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 Ti 1,9 JTD 16V SportWagon, obecnie jest Alfa Romeo BRERA 2.4 JTDm 210 KM

Domyślnie

Czy nie ma wibracji przy uruchomionym silniku ?
    ...no ALFA, no fun !!!

lola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Gereme Zobacz post
    Czy nie ma wibracji przy uruchomionym silniku ?
    Żadnych wibracji, bujania, szarpania itd, auto nie wykazuje niepokojących objawów oprócz wspomnianego dźwięku.

Użytkownik Embrion
    Auto
    alfa156 1.9jtd 105KM 98.r

Domyślnie

koleżanko poradziłaś sobie z tematem? Mam podobnie i jestem ciekawy

lola
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sawa.makow Zobacz post
    koleżanko poradziłaś sobie z tematem? Mam podobnie i jestem ciekawy
    Niestety nie, auto jeździ i nic poza dźwiękiem się nie dzieje także nie widzi mi się wszystkiego rozbierać, też za bardzo nie ma czasu, auto cały czas jest w ruchu Standardowo zaraz przycichnie na letnich kołach- większych. Trzeba chyba czekać aż się coś rozsypie...wtedy będzie wiadomo, gorzej jak 200 tys km tak przejeżdżę z wkurzającym dźwiękiem! A jak u Ciebie????

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 2001r 1.6 16v TS 120km

Domyślnie

Moim zdaniem jest to łożysko w skrzyni. Miałem ten sam problem ale w innym aucie. na luzie i sprzęgle wszystko pięknie tylko że podczas jazdy zaczynały się wycia. po regeneracji skrzyni wszystko pięknie było. tyle ze skrzynia trafiła do złych mechaników którzy nie wsadzili oryginalnych łożysk tylko najtańszą chińszczyznę gdzie po 8 miesiącach znowu zaczęła wyć a gwarancja była na 6 miesięcy. Polscy mechanicy

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Mam podobny problem jak Lola. Nie ważne czy sprzęgło wciśnięte czy nie. Dźwięk zaczyna się pojawiać po przejechaniu paru kilometrów jak auto nabierze temp. Sprzęgło okej, dwumas również nie wykazuje oznak zużycia. Najbardziej słychać kiedy auto się toczy, lub jedzie powoli. Czy komuś udało się rozwiązać zagadkę?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

No i u mnie to samo, słychać chrobolenie na biegu gdy wciskam gaz lub jadę ze stałą prędkością. Zaczeło się jak u autorki tematu, zaraz jak zjechałem z podnośnika po zmianie opon z letnich na mniejsze zimowe nówki. Jeśli ktoś pokonał problem proszę o podpowiedź.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar BB85
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 FL 1.9 JTDm 2007 r. Black Line

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    No i u mnie to samo, słychać chrobolenie na biegu gdy wciskam gaz lub jadę ze stałą prędkością. Zaczeło się jak u autorki tematu, zaraz jak zjechałem z podnośnika po zmianie opon z letnich na mniejsze zimowe nówki. Jeśli ktoś pokonał problem proszę o podpowiedź.
    Kolego, ale dźwięk pojawia się od razu po ruszeniu czy dopiero jak trochę przejedziesz? U mnie najbardziej słychać w ruchu miejskim, tocząc się w korkach. Poza miastem ledwo słyszalne. Jak auto stoi - na luzie czy na biegu dźwięk nie występuje. Pojawia się tylko kiedy dodaję gazu. Nawet jadąc ze stałą prędkością, kiedy puszczę gaz, dźwięk ustaje. Nie mam pojęcia co to może być, ale pojawiło się również po zmianie kół. Na lato były szerokie 17 cali, zima wąskie 15.
    Ktoś jakieś pomysły?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Po zmianie opon jakiś tydzień temu odgłos był lekko słyszalny, teraz jest z dnia na dzień gorzej. Odgłos słychać tylko podczas jazdy, na postoju tego nie ma. Jak wcisnę sprzęgło podczas jazdy odgłos dużo cichszy,prawie nie słyszalny. Zastanawiam się czy to nie jakiś przegub, jakiś rok temu mechanik stwierdził lekki luz na przegubie wewnętrznym, ale stwierdził że jeszcze jest znośnie i może już przestało być. Równieżczekam na sugestie i w międzyczasie podjadę do mechanika.