Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Stałe spalanie 2l/100 przy puszczeniu całkiem gazu

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    .

Domyślnie

Tak dla informacji, na biegu jałowym w 2,4JTDm FES pokazuje 0,7L/h

nikusbb
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał mbmario Zobacz post
    Czy to standard w tych silnikach benzynowych JTS, że podczas jazdy przy całkowitym puszczeniu gazu jadąc na biegu spalanie maleje nie do zera - jak w innych autach - tylko do 2 litrów ?
    Mam 2.2 JTS benzyna i pierwszy raz się z takim czymś spotykam. Tocząc się np. 90 km/h na piątce puszczając gaz powinno spaść do zera (nie bieg jałowy), a tymczasem jest 2.
    W 1.8MPI jest to samo Ostatnio jak litrażowałem spalanie to wg kompa miałem średnie 9.7 l/100km a rzeczywiście było 8.3 l/100km. Uważam że to błędne wskazanie 2.0l/100km przy odjętym gazie (nie na jałowym i nie na luzie) wpływa na średnie spalanie jakie wskazuje komp......

Użytkownik Znawca Avatar pafka
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Auto
    Alfa GT

Domyślnie

Cytat Napisał nikusbb Zobacz post
    Ostatnio jak litrażowałem spalanie to wg kompa miałem średnie 9.7 l/100km a rzeczywiście było 8.3 l/100km. Uważam że to błędne wskazanie 2.0l/100km przy odjętym gazie (nie na jałowym i nie na luzie) wpływa na średnie spalanie jakie wskazuje komp......
    To by było zbyt proste żeby mogło być prawdziwe ;-)
    W mojej Alfie rzeczywiste spalanie średnio było o ok. 0,5 litra większe niż pokazywał komputer, choć zdarzyło się kilka razy, że dane z kompa idealnie pokrywały się z tym co było na wyświetlaczu, jak i również kilka razy komp pokazał znacznie więcej (ok. litr) niż rzeczywiście auto spaliło.
    Po prostu komp żyje swoim życiem. Tak na marginesie to szkoda, że w XXI wieku nie można zrobić kompa który by pokazywał rzeczywiste spalanie...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał mbmario Zobacz post
    Czy to standard w tych silnikach benzynowych JTS, że podczas jazdy przy całkowitym puszczeniu gazu jadąc na biegu spalanie maleje nie do zera - jak w innych autach - tylko do 2 litrów ?
    To nawet nie jest standard tylko w Alfach, ale również w innych markach koncernu Fiata.
    Tak na marginesie to ciekawy jestem czy np. ktoś z FAP byłby wstanie wyjaśnić te zagadkowe 2 litry...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

W mojej 159 przy jeżdzie na "luzie" pokazuje zużycie jak u wszystkich 2l, ale często, gdy samochód toczy się swobodnie i zwalnia przy prędkości poniżej 30km/godz zużycie zaczyna wzrastać i do zatrzymania się auta potrafi wyświetlić ok 5l. Wszystkie odbiorniki o znaczącym poborze prądu w chwili wskazań mam wyłączone. Czy tak też jest w Waszych Bellach?

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Przy każdym silniku pewnie właśnie chodziło koledze o AR. W 147 1.6TS którą posiadam też nie pokaże mniejszej wartości niż 2l. Z drugiej strony by uspokoić sumienie nie pokazuje wartości spalania chwilowego większych niż 25l
    W 159 komputer nie ma sumienia i pokazuje nawet coś koło 50l/100km chwilowego Przy wypalaniu DPF oczywiście

To raz, a dwa- temat był, nawet sam pytałem o te 2l
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 09-12-2012 o 14:19